Domenico Dolce & Stefano Gabbana

23.12.2008
Οι διάσημοι Ιταλοί σχεδιαστές που κρύβονται πίσω από τα δύο πιο διάσημα αρχιγράμματα της παγκόσμιας μόδας μιλούν αποκλειστικά στο max.

Έπιασαν για πρώτη φορά βελόνα το 1986, αλλά έγιναν διάσημοι όταν το 1991 το απόλυτο Material girl φόρεσε ένα δικό τους t-shirt στην ταινία «Στο κρεβάτι με τη Μαντόνα». Από τότε έχουν ντύσει τις πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη, τους πιο σημαντικούς αθλητές της Ιταλίας και σχεδόν σύσσωμο το Χόλιγουντ. Οι Stefano Gabbana και Domenico Dolce, ίσως το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προΪόν της ιταλικής μόδας, μιλούν στο max για την καινούργια τους συλλογή αλλά και για τη σχέση της μόδας με την προσωπικότητα.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της πιο πρόσφατης συλλογής σας, της D&G Cruise, για το 2009;

Stefano Gabbana: Είναι ρούχα σε στιλ σοφιστικέ άλλων εποχών. Έμπνευσή μας ήταν ο Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η γοητεία του άσπρου - μαύρου.

Domenico Dolce: Συνδυάσαμε όμως και το ροζ με το μαύρο κάνοντάς το πιο σύγχρονο και κομψό σε old style mood.

SG: Και για τις χειμωνιάτικες διακοπές, τα tropic prints στο θέμα Holiday ταιριάζουν τέλεια.

Πώς ξεκινάτε μία κολεξιόν και πόσο χρόνο διαρκεί η όλη προετοιμασία της;

DD: Οι συλλογές των ρούχων μας, όπως και οι επιδείξεις αλλά και οι διαφημίσεις μας, είναι ο τρόπος που επικοινωνούμε, που δηλώνουμε μια σκέψη μας, είναι η προσωπική μας ερμηνεία αυτής της σκέψης. Όταν ξεκινάμε μια συλλογή, ακολουθούμε πολύ το ένστικτο και βήμα-βήμα, καθώς τα ρούχα παίρνουν σάρκα, ανακαλύπτουμε ότι οι καινούργιες τάσεις, τα trends γεννιούνται χωρίς να τα έχουμε σκεφτεί. Πολλές φορές όλα εξελίσσονται αναπάντεχα.

Και πώς αποφασίζετε ότι η έμπνευση για τη συγκεκριμένη συλλογή θα είναι αυτό ή εκείνο;

SG: Τα ρούχα μας, οι συλλογές μας μεταφέρουν, καταγράφουν το συναίσθημά μας σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Διηγούνται τις συγκινήσεις μας. Είναι μια συμπύκνωση από σκέψεις που ελεύθερα θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά μας.

DD: Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πραγματικά αυτό που μας αρέσει. Αυτή η ελευθερία, μαζί με το πάθος και τη λατρεία για τη δουλειά μας, είναι αυτό που μας επιτρέπει να έχουμε πάντα ό,τι πιο καινούργιο και μια φρεσκάδα στις ιδέες μας.

Συνυπάρχετε στη διαδικασία του σχεδιασμού, διαχωρίζετε τους χώρους ή τα κάνετε όλα μαζί;

DD: Οι συλλογές μας είναι σύνθεση της προσωπικότητας και των δυο μας.

SG: Όλες οι αποφάσεις που αφορούν τις συλλογές των ρούχων μας αλλά και τα πλάνα των επιχειρήσεών μας ξεκινούν πάντα και από τους δυο και είναι αποτέλεσμα πολλές φορές ακόμα και συμβιβασμού ανάμεσα σ' αυτό που αγαπάω εγώ και σ' αυτό που αρέσει στον Domenico. Ήταν πάντα έτσι, κι αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που μας επέτρεψε να ξεχωρίσουμε, να μην κάνουμε καμία υποχώρηση, να συμμετέχουμε σε κάθε συλλογή. Δεν αρκεστήκαμε στις επιτυχίες μας, αλλά σκεφτόμασταν τι θα συναντήσουμε το μέλλον.

SG: Καταλαβαίνω ότι φαίνεται περίεργο, γιατί η επιχείρηση είναι πολύ μεγάλη, αλλά εγώ και ο Domenico επιβλέπουμε τα πάντα, εγκρίνουμε ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές και τις πιο καινούργιες προτάσεις.

Έχουμε παρατηρήσει ότι δίνετε μεγάλη έμφαση στη μουσική υπόκρουση των show σας. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για σας;

SG: Πολύ σημαντικό, συνοδεύει τα ρούχα μας στην πασαρέλα υπογραμμίζοντας την έμπνευσή μας, τις σκέψεις μας.

DD: Τη διαλέγουμε έτσι ώστε να δημιουργήσει τη σωστή ατμόσφαιρα για το σόου, ανατρέχοντας στις ώρες της δημιουργίας.

Τα μοντέλα που βλέπουμε στις διαφημίσεις αλλά και στα shows σας με τι κριτήριο τα διαλέγετε;

DD: Αγαπημένα μας μοντέλα είναι αυτά που μπορούν να δώσουν σάρκα στις σκέψεις μας, που τις ερμηνεύουν με φυσικότητα, αυθόρμητα, και τη στιγμή που γίνονται ένα με το ρούχο που φορούν, εκπέμπουν χιλιάδες χρώματα, αρώματα και μουσικές.

Όταν ήσασταν μικροί, στο σχολείο για παράδειγμα, ξέρατε από τότε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη μόδα ή σκεφτόσασταν κάτι εντελώς διαφορετικό;

DD: Από μωρά είχαμε σοβαρές προθέσεις να γίνουμε σχεδιαστές. Και όπως τα περισσότερα μωρά, ήμασταν πολύ δημιουργικοί. Ανακατεύαμε ρούχα και υφάσματα και δημιουργούσαμε καινούργιες φόρμες.

Συναντήσατε δυσκολίες στα πρώτα σας βήματα; Υπήρχε κάτι που σας έκανε να πείτε ότι θα τα παρατήσετε ή ότι δεν έχετε άλλες αντοχές;

SG: Όχι, ποτέ. Είναι αλήθεια ότι όταν ήμασταν αρχάριοι στη μόδα η λογική τού συστήματος, τόσο του ιταλικού όσο και του παγκόσμιου, ήταν διαφορετική από τη σημερινή. Τότε ακόμα η δημιουργία ήταν απελευθερωμένη από τη διαχείριση μιας επιχείρησης. Μετά, η δυναμική των οίκων μόδας, και της δικής μας δουλειάς κατά συνέπεια, άλλαξε. Μια ανάπτυξη όχι σχεδιασμένη, αλλά μάλλον αναγκαία.

DD: Φτιάξαμε τα πάντα, την επιχείρησή μας από το μηδέν. Στην αρχή ήμασταν μόνο 14 άτομα και κάναμε όλοι τα πάντα. Έπρεπε όμως να αποκτήσουμε γνώσεις διαχείρισης μιας επιχείρησης και η πείρα, βήμα -βήμα, μας επέτρεψε να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

SG: Η αναζήτηση, η πίστη στον εαυτό μας, η δύναμη της θέλησης ήταν πάντα αξίες στις οποίες πιστέψαμε. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά για να διευθύνεις μια επιχείρηση 3.000 υπαλλήλων.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να πρεσβεύετε την ιταλική εικόνα παγκοσμίως; Σας αρέσει ή είναι κάτι που γίνεται χωρίς να το επιδιώκετε;

SG: Εννοείται ότι μας αρέσει, είμαστε περήφανοι που είμαστε Ιταλοί και είμαστε περήφανοι που αντιπροσωπεύουμε την Ιταλία παγκοσμίως μέσα από τα ρούχα μας.

DD: Η Ιταλία είναι το σπίτι μας, είναι οι ρίζες μας και το σκηνικό της ζωής μας, της προσωπικής και της επαγγελματικής.

SG: Ακριβώς γι αυτό κάναμε την ιταλικότητα σύμβολό μας, χωρίς να αρνηθούμε βέβαια τους άλλους πολιτισμούς.

Πιστεύετε ότι κάποιος πρέπει να ντύνεται σύμφωνα με την ηλικία του ή σύμφωνα με το πώς νιώθει;

SG: Οπωσδήποτε ανάλογα με τη διάθεσή του. Το στιλ του καθενός μας διηγείται την προσωπικότητά μας, τις σκέψεις που έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την ημερομηνία γέννησης.

Ποιες ανάγκες καλύπτει πρωταρχικά ένα κομμάτι ρούχου, κοινωνικούς, πρακτικούς ή ψυχολογικούς;

SG: Μία και βασική. Να τονίσει την προσωπικότητα αυτού που το φοράει.

Ποιον τύπο άνδρα ή γυναίκας θα θαυμάζατε στο δρόμο ως προς το ντύσιμο;

DD: Μαγνητίζει το ενδιαφέρον μας αυτός που αποπνέει μια προσωπικότητα αποφασιστική, αλλά την ίδια στιγμή εκλεκτική και πρωτότυπη, τονισμένη από τα ρούχα του.

Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει να βλέπετε στο δρόμο όσον αφορά το στιλ και το ντύσιμο;

DD: Γενικά δεν είναι ωραίο να βλέπεις άντρες και γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με τα ρούχα που φορούν. Όταν διαλέγεις να φορέσεις αυτό το ρούχο και όχι κάποιο άλλο, αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι τυχαίο.

Ποιος ή ποια θα θέλατε να δείτε να φοράει δημιουργία σας;

SG: Τα ρούχα μας φοριούνται από όλους και κάθε στιγμή. Αυτό που αξίζει είναι να είσαι πάντα ο εαυτός σου.

DD: Και να ξέρεις να τολμάς φορώντας τα χωρίς να το παίρνεις πολύ στα σοβαρά, γιατί η μόδα είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι με τα ρούχα και με το σώμα μας.

Τι θα προτείνατε σε κάποιον του οποίου το budget είναι περιορισμένο για την αγορά ρούχων;

SG: Να δώσει βάση στα αξεσουάρ. Είναι βασικά στοιχεία και προσδιορίζουν το look του καθενός μας. Τα αξιολογούμε ανάλογα με το ρούχο. Ένα ήσυχο look, για παράδειγμα, μπορούμε να το τονίσουμε με αξεσουάρ animal print ή να το αποφορτίσουμε με κάτι πιο απλό.

Η μόδα είναι τέχνη με την έννοια ενός περίπλοκου σχεδίου που εντυπωσιάζει και που δύσκολα μπορεί να φορεθεί ή είναι η άνεση που καθημερινά αισθάνεται μια γυναίκα ή ένας άνδρας;

DD: Κατ αρχάς, για εμάς η μόδα είναι ένα καλλιτεχνικό προϊόν με την ακριβή έννοια του όρου. Όταν όμως μαζί με την ομορφιά ένα ρούχο πρέπει να γίνει και φορέσιμο, τότε είμαστε μπροστά σε ένα παράδειγμα απόλυτης τέχνης.

Ποιο είναι το πρότυπο άντρα της σημερινής εποχής;

DD: Πιστεύουμε ότι η εποχή των προτύπων έχει περάσει κι αυτό ισχύει τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες. Δεν μας εμπνέει κανένας συγκεκριμένος άντρας, ανάμεσα στους νέους όμως μας αρέσει να παρατηρούμε τους κανούργιους καλλιτέχνες της μουσικής και του σινεμά.

Περιγράψτε μας μία ιδανική ημέρα ξεκούρασης για εσάς.

SG: Παρέα με τους φίλους μας σε κάποιο από τα σπίτια μας ή στο σκάφος μας.

Ασχολείστε καθόλου με τα σπορ;

DD: Ναι, με το ποδόσφαιρο και το μποξ. Τελευταία ανακαλύψαμε όμως και το ράγκμπι, αν και δεν το εξασκούμε. Εκτός από σκληρό, το βρίσκουμε και παρά πολύ γοητευτικό.

SG: Ούτως ή άλλως, για εμάς τα σπορ είναι πάντα μια σημαντική πηγή έμπνευσης και γι αυτό σε πολλές συλλογές μας έχουμε βάλει στοιχεία από τα ρούχα για τα σπορ.

Ποιος είναι ο ιδανικός προορισμός σας για μια σύντομη απόδραση;

SG: Οπουδήποτε στη Μεσόγειο.

DD: σε ένα από τα σπίτια μας με θέα τη θάλασσα.

Υπάρχει κάποια τάση που θα ξαναδούμε αυτό το καλοκαίρι;

DD: Τα ναυτικά prints είναι ένα κομμάτι που θα παίξει πολύ στην καλοκαιρινή μας συλλογή.