Κινήσεις απελπισίας

23.03.2011
Τα τηλεοπτικά ριάλιτι του εξωτερικού με επωνύμους δεν περιλαμβάνουν μόνο χορό και τραγούδι. Οι σταρ για να παραμείνουν στην επικαιρότητα τα κάνουν όλα, από επιβίωση σε ζούγκλα μέχρι live αποτοξίνωση!

Tι κάνει ένας καλλιτέχνης όταν το απόγειο της δόξας του ανήκει στη σφαίρα των περασμένων μεγαλείων; Προσπαθεί να κρατηθεί στη δημοσιότητα, βάζοντας νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά τις καλλιτεχνικές του επιδιώξεις. Κι αφού το κοινό πλέον του έχει ξεκαθαρίσει με τον τρόπο του ότι ποσώς ενδιαφέρεται για τα τραγούδια ή το υποκριτικό του ταλέντο, πλασάρει αλλιώς τον εαυτό του, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του σε άλλου είδους δημοσιότητα. Τα reality shows δεν τα λες πρόσφατη επινόηση, αυτά όμως που περιλαμβάνουν επώνυμους συμμετέχοντες είναι το παρακλάδι του συγκεκριμένου γενεαλογικού δέντρου που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον τελευταία.

Dancing with the stars
Το franchising του χορευτικού διαγωνισμού επωνύμων έχει κάνει κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, με μεγάλη επιτυχία. Ως παραγωγή και προϊόν, θεωρείται από τα πιο καλόγουστα του είδους, καθώς έκαστος διάσημος που συμμετέχει, καλείται απλά να χορέψει και όχι να μαλλιοτραβηχτεί με κάποιον λούμπεν συγκάτοικο. Στις ΗΠΑ έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη πίστα άπαντες οι celebrities β’ κατηγορίας, ανάμεσά τους και η σεξοβόμβα(;) Πάμελα Αντερσον ενώ στην ιταλική εκδοχή βρήκε καταφύγιο ο Ρον Μος, που υποδυόμενος τον Ριτζ Φόρεστερ της «Τόλμης και Γοητείας» τα τελευταία διακόσια χρόνια, ένιωσε προφανώς την ανάγκη να σπάσει τη μονοτονία.

Celebrity Big Brother
Φυσικά κανείς δεν είχε την απαίτηση να δει στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού τον Αντονι Χόπκινς, η επώνυμη εκδοχή όμως του παιχνιδιού, η οποία ευδοκίμησε στη Μεγάλη Βρετανία, συγκέντρωσε ξεχασμένους από το Θεό ανθυποcelebrities που έγραψαν τη δική τους, κίτρινη ιστορία. Για παράδειγμα, η Μπριγκίτε Νίλσεν, πρώην γυναίκα γίγαντας του Ράμπο-Ρόκι Σιλβέστερ Σταλόνε, αναζήτησε μερικά επιπλέον λεπτά δημοσιότητας στη συγκεκριμένη εκπομπή και τα βρήκε, κυρίως όταν στο σπίτι μπούκαρε ως παίκτρια και η πρώην πεθερά της, Τζάκι Σταλόνε, και ακολούθησε το αναπόφευκτο Βατερλό. Οπως είναι σαφές, αγγλική τηλεόραση δεν είναι μόνο το BBC.

I am a celebrity, get me out of here!
Στην επώνυμη εκδοχή του Survivor, κακομαθημένοι επώνυμοι καλούνται να επιβιώσουν στη ζούγκλα. Δεν τους αρέσει, γεγονός που κάνει το πρόγραμμα πιο διασκεδαστικό για τους τηλεθεατές. Ανάμεσα στους πολλούς που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη, αμερικάνικη εκδοχή, είναι άλλη μια πρώην του Σταλόνε (πράγμα που δεν μπορεί να είναι τυχαίο), η Τζάνις Ντίκινσον και οι Στίβεν και Ντάνιελ Μπόλντγουιν, από τους λιγότερο πετυχημένους αδελφούς της γνωστής οικογένειας. Νικητής σε μία σεζόν ανακηρύχθηκε ο Λου Ντάιμοντ Φίλιπς, που το 1821 είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία La Bamba κι έκτοτε αγνοείτο η τύχη του ?όπως ακριβώς και τώρα. Στην αγγλική εκδοχή, ένας από τους επώνυμους που ξεβράστηκε στο τροπικό νησί ήταν ο Γιούρι Γκέλερ, που ως μένταλιστ θα έπρεπε να είχε προβλέψει ότι θα έφευγε μέσα σε μία εβδομάδα!¦

Celebrity rehab
Ριαλιτυ-απεξαρτηση. από τα πιο εξτρίμ vip ριάλιτι. Συζητήθηκε πολύ, όχι θετικά, ενώ οι celebrities που συμμετείχαν ήταν της απελπισίας. Η Μπριγκίτε Νίλσεν, ο Ντάνιελ Μπόλντγουιν, ο Ερικ Ρόμπερτς, η Χάιντι Φλάις επιχείρησαν να απεξαρτηθούν, όχι πάντα με επιτυχία.

ΑΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ