Ο κόσμος με εκτιμά γιατί δεν είμαι κάλπικος!

29.08.2011
Ηθοποιός αξιώσεων, ξέρει πώς να κερδίζει το κοινό και να ισορροπεί με ιδιαίτερη ευκολία ανάμεσα σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους. Τριάντα χρόνια από την πρώτη φορά που ανέβηκε στο σανίδι και είκοσι από τότε που τον αγάπησε το πανελλήνιο ως «Γιάννη» στους «Απαράδεκτους», ο Γιάννης Μπέζος επιστρέφει από τις διακοπές του σε έναν ιδιαίτερα δημιουργικό χειμώνα.

Αρτι αφιχθείς από τη Μύκονο όπου σε... συνέλαβαν με τη Ναταλία (σ.σ. Τσαλίκη) στα στενά σοκάκια, τις παραλίες της... Οι περισσότεροι πάνε εκεί για να τους συλλάβουν κάμερες! Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, γιατί δεν μας αφορά αυτή η δημοσιότητα. Την αγαπάμε πολύ τη Μύκονο -έχει χάρες και χαρές μεγάλες- και δεν τη στερούμαστε με τον φόβο μη μας συλλάβουν οι παπαράτσι. Οσο για τα «νούμερα» που πάνε και ποζάρουν και ζουν για να τους τραβήξουν φωτογραφίες, τι να πω; Με πόζες και δημοσιεύσεις σε lifestyle έντυπα δεν κάνει κανείς καριέρα... Αποκτά μια εφήμερη δημοσιότητα και λίγο μετά δεν τον θυμάται ούτε η μάνα του. Το βρίσκω τόσο θλιβερό το να είναι κανείς τόσο ματαιόδοξος. Και τόσο ανούσιο.

Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα εγκάρδιος μαζί σου...

Ναι, γιατί ξέρει ότι δεν είμαι κάλπικος μέσα από τα χρόνια που υπάρχω στον χώρο -κοντεύουν τα τριάντα πια. Εκτιμά τη δουλειά μου κι έρχεται να μου το πει. Με πολλή αγάπη.

Ας γυρίσουμε στα χρόνια της δραματικής σχολής, να κοιτάξουμε τον τότε Γιάννη και να μας πεις αν είχες σκεφτεί ότι θα φτάσεις τόσο ψηλά όσο έχεις φτάσει σήμερα.

Ηρθαν περισσότερες επιτυχίες από όσες φαντάστηκα, έγιναν πιο πολλά από όσα είχα σκεφτεί και νομίζω ότι πέτυχα τόσα γιατί αγαπούσα πάντα πολύ οτιδήποτε κι αν έκανα, είτε είχε να κάνει με την τηλεόραση είτε με το θέατρο. Ποτέ δεν κορόιδεψα το κοινό, ποτέ δεν το σνόμπαρα, ποτέ δεν έκανα εκπτώσεις στις δουλειές μου, δεν το πρόδωσα κι αυτό το εκτίμησε δεόντως. Δούλεψα σκληρά, με μεράκι και όρεξη, με μεγάλο σεβασμό στον κόσμο και δεν έκανα σαχλαμάρες. Ο κόσμος μπορεί να αργεί λίγο να μυριστεί τον απατεώνα, ή τον σαχλό αν θες, αλλά τον καταλαβαίνει και τον ρίχνει απ’ το βάθρο που τον είχε βάλει. Μπορεί να πέφτει στη λούμπα και να «ψήνεται» από διάφορους παράγοντες -πολλή διαφήμιση από ομίλους και έντυπα κ.λπ.-, αλλά τελικά τον καταλαβαίνει τον κάλπικο και τον πληρώνει ανάλογα!

Εχεις κάνει πολλή τηλεόραση. Θεώρησες ποτέ ξόδεμα το ότι έκανες σειρές και δεν έριξες το βάρος σου στο θέατρο;

Ποτέ δεν θεώρησα ξόδεμα την τηλεόραση και ποτέ δεν παραμέλησα το θέατρο γι’ αυτήν. Εδινα, δίνω και θα δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό και στα δύο. Εχω ακούσει να λένε για κάποιον ηθοποιό «του κάνει κακό η τηλεόραση». Μάλλον αυτός κάνει κακό στην τηλεόραση. Τι κακό να σου κάνει αυτή; Σου προσφέρει ρόλους, συνεργασίες, αναγνωρισιμότητα, χρήματα. Δεν το μπορώ αυτό το σνομπάρισμα της τηλεόρασης από κάποιους δήθεν ποιοτικούς. Κάνε καλή τηλεόραση κι έλα μίλα μου μετά.

Πριν μπουν στη ζωή σου οι «Απαράδεκτοι» είχες κάνει θέατρο και τηλεόραση, αλλά με αυτούς έγινες γνωστός στον κόσμο. Φοβήθηκες όταν σου ζητήθηκε να παίξεις τον γκέι;

Παίζαμε με τη Δήμητρα (σ.σ. Παπαδοπούλου) στο θέατρο, θυμάμαι, και αρχικά υπήρχε ένα βασικό ζευγάρι -αυτό της Δήμητρας και του Σπύρου. Σκεφτόταν λοιπόν να βάλει ένα ακόμα. Να’ ναι ένα ακόμα «κανονικό» ζευγάρι, αναρωτιόταν, ή να είναι ο ένας γκέι; Της πρότεινα να κάνει το δεύτερο, το οποίο μου φαινόταν πιο ανατρεπτικό και ιντριγκαδόρικο κι έτσι ήρθε ο Γιάννης, που είχε συγκάτοικό του τον Βλάσση.

Εγραψε ιστορία η σειρά αυτή και είκοσι χρόνια μετά έχει φανατικότατους θαυμαστές που τη βλέπουν ξανά και ξανά σε DVD ή στο Ιnterntet. Περίμενες ότι θα έχει τέτοια δύναμη;

Ηξερα ότι υπήρχε ένα σπαρταριστό κι έξυπνο σενάριο, απ’ τα γυρίσματα ακόμα είχαμε δέσει πολύ οι ηθοποιοί κι όλοι οι συντελεστές και μύριζε επιτυχία από μακριά. Πολύ το χαίρομαι που είκοσι χρόνια μετά έχει ακόμα δυνατό άρωμα.

Εγινε μια κουβέντα να κάνετε ένα ριμέικ τους για το Mega.

Εμένα δεν μου έγινε πρόταση, ξέρω ότι συζητήθηκε όμως. Οχι, δεν θα το έκανα! Δεν μου αρέσουν τέτοια «μνημόσυνα», πόσω μάλλον που δεν είναι πια μαζί μας ο Βλάσσης. Τον γνώριζα από το ’82, που κάναμε με την Αλίκη την «Εβίτα», και μετά παίξαμε μαζί σε επιθεωρήσεις κι όχι μόνο. Σοκαρίστηκα και πόνεσα πολύ απ’ τον χαμό του, αλλά ναι, η αλήθεια είναι πως το περίμενα να συμβεί γιατί ζούσε επικίνδυνα! Ηταν μια ιδιαίτερη περίπτωση, μια ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία ο Βλάσσης, που λείπει σε όλους μας πάρα πολύ.

Βλέπουμε συχνά πυκνά σειρές σου σε επανάληψη. Σε ενοχλεί;

Καθόλου. Υπάρχει κόσμος που μένει σπίτι του και εδώ και στην επαρχία, που δεν μπορεί να βγει έξω, που έχει ανάγκη να μην πέφτει πάνω σε υποπροϊόντα, σε σαχλαμάρες και φτηνιάρικα ριάλιτι και να βλέπει έστω και σε επανάληψη σειρές που του κρατούν καλή συντροφιά. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ζητούμενό μου κάνοντας σειρές για την τηλεόραση: Να φτιάχνω δουλειές που να κρατούν όμορφη συντροφιά στο κοινό προσφέροντάς του γέλιο και όχι μόνο.

Κάποιοι σχολιάζουν αρνητικά το ότι κάνεις διαφημίσεις.

Βαριέμαι πολύ να ασχοληθώ με αυτούς, πίστεψέ με. Δεν θα μου πει κανείς τι θα κάνω και πώς, ύστερα από τόσα χρόνια. Μπορούν να έχουν τη γνώμη τους, δημοκρατία έχουμε, αλλά μη με βάζεις στο λούκι να τους απαντήσω.

Γράφτηκε ότι γυρνάς την πλάτη σου στην τηλεόραση έπειτα από την «Κλινική περίπτωση», που ετοιμάζετε πυρετωδώς.

Για άλλη μια φορά έχουν παραποιήσει κάποια πράγματα. Είπα ότι μετά την «Περίπτωση» και έπειτα από τόσα χρόνια δουλειάς θέλω να παίζω μόνο κάποιους ρόλους που θα με κεντρίζουν, χωρίς να αναλαμβάνω όλο το πακέτο. Αναλαμβάνω για τελευταία φορά το γενικό πρόσταγμα μιας τηλεοπτικής δουλειάς και από ’κει και πέρα θα έχω τη χαρά να παίζω μόνο! Δεν γυρνάω την πλάτη μου στην τηλεόραση. Δεν είμαι αχάριστος να το κάνω αυτό όταν μου ’χει προσφέρει τόσο πολλά στις δύο δεκαετίες σχεδόν που υπάρχω σ’ αυτήν. Με ενοχλεί πάρα πολύ η αχαριστία που υπάρχει γενικότερα γύρω μας. Βλέπω κάποιους να απαξιώνουν την τηλεόραση κι ας τρώνε σ’ αυτή με χρυσά κουτάλια. Το θεωρώ απίστευτη χυδαιότητα!

Στην «Κλινική περίπτωση» που σε επαναφέρει στο γυαλί έπειτα από μια μικρή απουσία παίζεις έναν καρδιοχειρουργό, σωστά;

Εναν διαπρεπή καρδιοχειρουργό που ζει και εργάζεται στην Αμερική μέχρι που μια κρίση αιμοφοβίας που έχει τον οδηγεί στην απόφαση να τα παρατήσει όλα και να γυρίσει πια στη γενέτειρά του, ένα παραλιακό χωριουδάκι και να γίνει τοπικός γιατρός. Είναι ένας δύστροπος άνθρωπος, κολλημένος με την καθαριότητα και την τάξη που θα περάσει απ’ τα σαράντα κύματα για να εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Εκεί θα γοητευτεί όμως από μια πανέμορφη δασκάλα...

Ναι, μια δυναμική δασκάλα, που την παίζει η Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, κι είναι αυτή που θα τον βοηθήσει στη διαδρομή να γλυκάνει και να δει τα πράγματα πιο χαλαρά.

Παράλληλα με τα γυρίσματα της σειράς, ετοιμάζεις μαζί με την Ελληνική Θεαμάτων τον « Γυάλινο κόσμο» για το «Χορν».

Πρόκειται για μια φιλόδοξη θεατρική δουλειά που υπογράφει σκηνοθετικά η Κατερίνα Ευαγγελάτου και στην οποία παίζει η Ναταλία Τσαλίκη έχοντας πλάι της τον Αντίνοο Αλμπάνη, τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο μα και τη νεαρή Αμαλία Νίνου.

Σε παρακολουθούσα στη διάρκεια των «Σκηνοβατών» στην Επίδαυρο, να απολαμβάνεις την κόρη σου, την Ηρώ, να ξεχωρίζει στη δουλειά.

Κερδίζει συνεχώς και πιο πολύ έδαφος και με τους «Σκηνοβάτες» και κυρίως με τη «Μητέρα του σκύλου» και την καμαρώνεις πολύ, έτσι; Ναι, την καμαρώνω. Την καμαρώνουμε πολύ με τη Ναταλία! Ηθελε πολύ να γίνει ηθοποιός και δουλεύει πολύ σκληρά.

Data Bank

  • Εχει υπηρετήσει επιτυχώς τα περισσότερα είδη θεάτρου και έχει κερδίσει κριτικούς και κοινό παίζοντας από Αριστοφάνη μέχρι Μολιέρο, Σακελλάριο και επιθεώρηση. Κάποιες από τις δουλειές όπου έχει ξεχωρίσει είναι και οι «Βάτραχοι», «Λυσσιστράτη», «Αρχοντοχωριάτης», « Κατά φαντασίαν ασθενής», «Βίρα τις άγκυρες», «Παντρολογήματα».
  • Από τους περίφημους «Απαράδεκτους», που έγραψαν τη δική τους ιστορία, το 1991, έως τώρα έχει παίξει με μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, όπως «Της Ελλάδος τα παιδιά», «Εκείνες κι εγώ», «Απών», «Ακρως οικογενειακόν», «Κόκκινος κύκλος», «Ευτυχισμένοι μαζί» κ.ά.
  • Διαθέτει εξαιρετική φωνή και έχει παρουσιάσει μουσικές παραστάσεις - αφιερώματα, ενώ έχει συμμετάσχει δυναμικά σε δισκογραφικές δουλειές των Μικρούτσικου, Χατζηνάσιου κ.ά.
  • Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Ναταλία Τσαλίκη κι έχουν μια κόρη, την Ηρώ, που ασχολείται κι εκείνη με την υποκριτική.
  • Γυαλί, σανίδι, πανί
    Πέρα από τα τηλεοπτικά και τα θεατρικά, ο Γιάννης Μπέζος θα πρωταγωνιστήσει φέτος και στον κινηματογράφο, στη μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη «Το ταγκό των Χριστουγέννων» σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ