Ε. Αδάμ: "Πρέπει να παλεύεις για μια σχέση"

29.08.2011
Από οργισμένο νιάτο με σκισμένα τζιν στο Βερολίνο σε μια comme il faut μαμά στα Βόρεια Προάστια. Το μόντελινγκ, η απώλεια που άλλαξε τη ζωή της Εύης αδαμ κι ένας πολυσυζητημένος γάμος.

H ζωή σου εξελίχθηκε έτσι όπως την είχες φανταστεί;

Oχι, σε καμία περίπτωση. Οταν ήμουν στη Γερμανία και σκεφτόμουν τι θα σπουδάσω, δεν ήξερα ότι θα έκανα μια επιτυχημένη καριέρα μοντέλου, με δουλειές, ταξίδια, πολύ καλά χρήματα και οικογένεια. Για πολλά χρόνια θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί και οι δουλειές και οι σχέσεις μου πήγαιναν δεξιά. Οχι ότι μου ήρθαν όλα στο πιάτο, άρπαξα κάποιες ευκαιρίες -και κάποιες βέβαια πήγαν χαμένες. Μετά τα καλλιστεία άλλαξε η ζωή μου, αλλιώς θα ήμουν ακόμα καθηγήτρια γερμανικών. Και αυτή η δουλειά μού έφερε και τη γνωριμία με τον άντρα μου.

Η δουλειά του μοντέλου σε γέμισε ανασφάλειες;

Δεν πρόλαβα αυτό να το σκεφτώ ποτέ γιατί δεν πρόλαβαν να με πάρουν τα χρόνια. Στα 26 μου είχα γεννήσει και έτσι δεν προχώρησα ηλικιακά με το μόντελινγκ για να πω ότι μεγάλωσα. Ημουν σε ένα κουκούλι προστασίας ?αν και αυτό τελικά δεν υπάρχει, αυτός που κυνηγά μόνιμα την ασφάλεια γίνεται ανασφαλής? αλλά και μόνο η ύπαρξη των παιδιών δεν με άφηνε να κάνω τέτοιες σκέψεις. Εξάλλου, δεν ήμουν και τόσο ματαιόδοξη με την εμφάνισή μου. Θέλω να είμαι μια ωραία γυναίκα, αλλά όταν γίνω σαράντα να φαίνομαι όμορφη στην ηλικία αυτή, όχι σαν εικοσάχρονη.

Πιστεύεις ότι βιάστηκες να παντρευτείς;

Αν συγκρίνω τι κάνουν οι άλλοι, υποτίθεται ότι βιάστηκα, αλλά αν πραγματικά το αισθάνεσαι, το κάνεις, γιατί δεν υπάρχουν πολλές οι στιγμές που μπορείς να το αισθανθείς. Και αν πεις όχι εκείνη τη στιγμή μπορεί να χάσεις το τρένο. Για εμένα ο Λάμπης ήταν ο άνθρωπός μου, ήμουν απολύτως γαλήνια και ευτυχισμένη μαζί του, ξέραμε ότι θα παντρευτούμε και ότι θα είμαστε μαζί. Και το πρώτο παιδί ήρθε χωρίς να το επιδιώξουμε αλλά τότε είπα «γιατί όχι»; Αλλωστε, εγώ έρχομαι από τη Γερμανία, όπου δεν χρειαζόταν να έχεις τρία διαμερίσματα, ένα εξοχικό και σκάφος για να κάνεις ένα παιδί. Ο κόσμος εδώ πιστεύει, δηλαδή, ότι για να κάνεις ένα παιδί πρέπει να φτάσεις σε κάποιες προϋποθέσεις. Εγώ πιστεύω ότι το παιδί έρχεται και συμπορεύεται μαζί σου. Αυτό έχει σημασία.

Τι μάθημα ζωής έχεις πάρει από τα παιδιά σου;

Η μητρότητα δεν έχει καμία σχέση με τα παιδιά, έχει καθαρά να κάνει με ένα παιχνίδι με τα δικά μας όρια και τον δικό μας εαυτό. Εχεις μια έννοια να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με τον καλύτερο τρόπο, αλλά στην πορεία ανακαλύπτεις ότι δεν θα κάνουν τίποτα αν δεν δουν εσένα να το κάνεις πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει εσύ πρώτα να βελτιωθείς ως άνθρωπος γιατί τα παιδιά σου σε μιμούνται. Το να βελτιώσεις τον εαυτό σου είναι το πιο δύσκολο από όλα.

Με τον Λάμπη είστε δύο προβεβλημένοι άνθρωποι. Αυτό κάνει έναν γάμο πιο εύκολο ή το αντίστροφο;

Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα είναι ένας γάμος όπως όλοι με τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες τριβές.

Eχεις λυγίσει κάποια στιγμή και να πεις «φεύγω από αυτό τον γάμο»;

Φυσικά, είναι στη φύση του ανθρώπου το να πέφτει. Το θέμα είναι να μπορείς να ξανασηκωθείς και να μη μείνεις εκεί, ηττημένος.

Πώς παρέκαμψες τις δύσκολες στιγμές;

Με τη συνεργασία. Με βοηθούσε ο Λάμπης και είπαμε ότι είμαστε μια οικογένεια με τέσσερα άτομα, δεν είμαστε μια απλή σχέση όπου λέμε «τα παρατάω». Δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχει «το παλεύω».

Σε ενοχλεί ότι έχουν γράψει πολλές φορές ότι είσαι στα πρόθυρα διαζυγίου;

Eχει γραφτεί πέντε-έξι φορές και καμία, όπως είναι προφανές, δεν ίσχυσε μέχρι τώρα. Για το μέλλον δεν ξέρει κανείς τίποτα.

Πρέπει να παλεύουμε για μια σχέση;

Ναι, αν είναι είναι σχέση ζωής. Αλλά δεν ξέρεις ποτέ το αποτέλεσμα. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα νικήσεις. Βλέπω πολλές σχέσεις που χαλάνε και δεν θέλω να κάνω την έξυπνη...

Τελικά ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γυναίκες σε έναν γάμο;

Oτι υπεραναλύουμε τα πράγματα γιατί έχουμε και πιο πολλούς ρόλους στη ζωή μας, ενώ οι άντρες έχουν μια πιο απλή μορφή σκέψης. Ισως δίνουμε περισσότερες προεκτάσεις σε ένα θέμα από όσο πρέπει.

Σε έναν καβγά με τον Λάμπη ποιος υποχωρεί συνήθως;

Την ώρα του καβγά είναι καλύτερα να μη μιλάς μαζί του, αλλά επί της ουσίας εκείνος είναι που υποχωρεί και με αφήνει να κάνω αυτό που έχω σκεφτεί. Ομως είναι και πολύ τυχερός που έχει μια δυναμική γυναίκα δίπλα του. Φαντάσου να είχε εκείνος όλες τις ευθύνες... Θα ήταν πιο δύσκολο.

Πώς πέρασες αλήθεια στο «Just the 2 of us»;

Πέρασα πολύ καλά, αν και έφυγα νωρίτερα από ό,τι θα ήθελα. Πήγα στο show γιατί είχα μια πολύ μεγάλη απώλεια πριν από κάποιους μήνες, έχασα τον μπαμπά μου, και ήθελα να βρεθώ με κόσμο, να ξεμπλοκάρω. Είχα περάσει μια φάση που δεν έβγαινα από το σπίτι, είχα φοβίες. Μου στοίχησε πολύ και δεν ανταπεξήλθα. Είμαι ακόμα χάλια και από τότε έγινε μια μεγάλη στροφή στη ζωή μου...

Αφού σου αρέσει να τραγουδάς, το έχεις δοκιμάσει και στο παρελθόν, έχεις σκεφτεί να το κάνεις σαν δουλειά; Ή να συνεργαστείς με τον Λάμπη;

Θα μου άρεσε να κάνω ένα cabaret show και να λέω δύο τραγούδια. Με τον Λάμπη είχαμε σκεφτεί να κάνουμε ένα cd με κλασικά ερωτικά τραγούδια, αλλά δεν προέκυψε τελικά. Iσως γίνει στο μέλλον.

Eχεις φοβίες που δεν έχεις ξεπεράσει;

Ναι, τη μοναξιά αλλά και την ελευθερία. Θα ήθελα να μπορώ να ζήσω κι άλλα πράγματα και δεν το έκανα ούτε παλιά, που δεν είχα παιδιά, επειδή ήμουν εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό μου και δεν τον εγκατέλειπα τόσο εύκολα. Θα ήθελα να φύγουμε οικογενειακά στο εξωτερικό γιατί θα ήθελα να ζήσω διαφορετικά. Σε ένα πιο πολιτισμένο περιβάλλον.

  • Beauty
    H καινούργια ασχολία της Εύης Αδάμ είναι οι δημόσιες σχέσεις σε ένα ιατρικό κέντρο μη επεμβατικής αισθητικής στο πρόσωπο και το σώμα. Οπως λέει και η ίδια, «πιστεύω στην ομορφιά ως όπλο γιατί σου δίνει αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό και στην εμφάνισή μας πρέπει να υπάρχει αρμονία και συμμετρία».
  • info
    το 1994 στεφθηκε μις Ελλάς. Η Εύη, που σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, άφησε πίσω τα ιδιαίτερα και έγινε ένα από τα πιο διάσμημα μοντέλα τη δεκαετία του ’90. Εκανε εντύπωση ως παρουσιάστρια στο Mega Star, ενώ τώρα θα ήθελε να κάνει μια ταξιδιωτική εκπομπή.

ΒΕΝΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ