Μ. Ε. Λυκουρέζου: "Ακολουθώ τον δικό μου δρόμο"

19.09.2011
Εχει καταγραφεί στη μνήμη μας ως η μικρή κόρη της Ζωής Λάσκαρη και του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, η Μαρία-Ελένη, όμως, μεγάλωσε και χαράζει τη δική της ξεχωριστή πορεία.

Eίναι καρπός ενός μεγάλου έρωτα δύο επώνυμων Ελλήνων, οι οποίοι διακρίθηκαν ο καθένας στον χώρο του. Η Ζωή Λάσκαρη γνώρισε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο στο δικηγορικό του γραφείο, όπου βρέθηκε ως πελάτισσα. Οταν παντρεύτηκαν το 1976 εκείνη είχε ήδη μία κόρη, τη Μάρθα, από τον πρώτο της γάμο με τον Πέτρο Κουτουμάνο και εκείνος επίσης δύο παιδιά, τη Μαρίνα και τον Ιάσονα, από τον γάμο του με τη Βραζιλιάνα Αλίσια Κοριολάνο. Το 1978 την ευτυχία τους έρχεται να συμπληρώσει η γέννηση της Μαρίας-Ελένης. «Ημουν πάντα ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας, μια ιδιότητα που διατηρώ μέχρι σήμερα».

Πόσο εύκολο ήταν να μεγαλώνεις με διάσημους γονείς;

Παλιά με άγχωνε, τώρα όμως το γουστάρω. Πιστεύω πως ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του και όχι ότι επειδή είμαι κόρη δύο επιτυχημένων ανθρώπων πρέπει να γίνω αναγκαστικά εξίσου επιτυχημένη. Δεν έχω τέτοιο κόμπλεξ. Οι σχέσεις πλέον με τους γονείς μου έχουν περάσει σε διαφορετικό επίπεδο. Ο καθένας μας έχει αποδεχτεί τον άλλον με τα ελαττώματα και τα προτερήματά του και δεν υπάρχουν συγκρούσεις. Μεγαλώνουν και θέλω να περνάω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ μαζί τους.

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Μεγάλωσα σε καμαρίνια αλλά και σε ένα σπίτι που όχι μόνο ήταν θεατρικά διακοσμημένο, αλλά είχε φιλοξενήσει ιερά τέρατα, όπως τον Μινωτή, τον Βολανάκη, τη Βουγιουκλάκη, τον Παπαμιχαήλ. Θυμάμαι τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στη Μύκονο και στο Πόρτο Ράφτη να γυρίζω κατάμαυρη σαν τσιγγανάκι. Είχα πάντα μεγάλη κατανόηση από τους γονείς μου, γι’ αυτό και η αίσθηση της ελευθερίας είναι σημαντική.

Επαγγελματικά, όμως, δεν ακολούθησες τα χνάρια τους;

Πάντα στη ζωή μου είχα ως αρχή να ασχολούμαι με τα πράγματα που μου αρέσουν και όχι με αυτά που πρέπει. Οταν τελείωσα το σχολείο εργάστηκα ως στυλίστρια σε περιοδικά δίπλα στον Ηλία Μιχαλόλια. Το ’97-’98 δούλεψα κοντά στον Κώστα Καπετανίδη για τη δημιουργία βίντεο κλιπ. Εκανα επίσης κάποιες δουλειές στον χώρο της διαφήμισης, ενώ βρέθηκα και στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκα με την ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Για δύο χρόνια σε ακούγαμε στην εκπομπή «Μέσα σε όλα» στον Flash. Πώς βρέθηκες στο ραδιόφωνο;

Μου αρέσει το ραδιόφωνο και το πρώτο έναυσμα μου το έδωσε η Αφροδίτη Σημίτη όταν ήμουν ακόμα έφηβη και εκείνη έκανε εκπομπές για τον Κλικ. Θυμάμαι πως μου έλεγε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να μιλάς στο μικρόφωνο με ένα μεγάλο χαμόγελο. Την ενασχόληση μου, λοιπόν, με το ραδιόφωνο τη χρεώνω σε εκείνη.

Θα συνεχίσεις;

Οχι, έκλεισε αυτός ο κύκλος. Tώρα έχουν μπει νέα πράγματα στη ζωή μου. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με το site μου, www.mesaseola.g r. ενώ το πρωί εργάζομαι στο γραφείο του πατέρα μου.

Εχεις σκεφτεί να γίνεις ηθοποιός;

Ναι, το έχω σκεφτεί και η μητέρα μου, μάλιστα, μου είχε πει ότι θα ήμουν καλή. Ομως, η καλλιτεχνική μου φλέβα προς το παρόν βρίσκει διέξοδο στον χορό. Εκανα από μικρή μπαλέτο και φλαμένκο και τώρα παρακολουθώ εντατικά μαθήματα στη σχολή χορού της Γκαλένα.

Μπορεί, δηλαδή, να σε δούμε και στο «Dancing with the stars»;

Δεν μου έχει γίνει από εκεί κάποια πρόταση, αλλά από ένα άλλο show.

Αν και παιδί του κέντρου, το τελευταίο διάστημα επέλεξες να μένεις μόνιμα εκτός Αθηνών.

Ναι, ζω στο Πόρτο Ράφτη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ηθελα έναν υγιεινό τρόπο ζωής δίπλα στη φύση, να έχω κήπο, να βγάζω τα σκυλιά μου βόλτα και κυρίως να ζω δίπλα στη θάλασσα.

Πώς διασκεδάζεις;

Μου αρέσει όταν βγαίνω να χορεύω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάθονται όλοι ακούνητοι με ένα ποτό στο χέρι.

Εχεις ήδη στο ενεργητικό σου έναν γάμο. Θα το ξανάκανες;

Ναι γιατί θέλω παιδιά και οικογένεια, αλλά όχι ακόμα. Αν αποκτήσω παιδί, θα ήθελα να το έχω συνέχεια μαζί μου, όπως έκανε με εμένα η μητέρα μου.

Υπολογίζεις τα σχόλια του κόσμου;

Δεν με ενδιαφέρουν πλέον. Εχω ακούσει διάφορα, ακόμη και το γεγονός ότι προέρχομαι από οικογένεια με άνεση είναι λόγος για να με κρίνουν. Εχω δύο γονείς που εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά. Δεν αισθάνομαι άσχημα γι’ αυτό.

Δύσκολες στιγμές;

Εχω περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί, όμως για να ανέβεις πρέπει πρώτα να πιάσεις πάτο και να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου μόνο έτσι αρχίζεις να αλλάζεις και βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά.

Ιnfo
Γεννήθηκε το 1978. Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη. Εργάστηκε ως στυλίστρια δίπλα στον Η. Μιχαλόλια και αργότερα κοντά στον Κ. Καπετανίδη. Ασχολήθηκε με την ασπρόμαυρη φωτογραφία, τη διαφήμιση και το ραδιόφωνο. Σήμερα ο χρόνος της μοιράζεται ανάμεσα στο site της www.mesaseola.gr και στο γραφείο του πατέρα της.

Μάγδα Λιβέρη