Δεν θα πήγαινα στη Μενεγάκη

19.09.2011
Μόλις τελείωσε η συνεργασία του με το Star και ο καυστικός σχολιαστής των media βάζει πλώρη για άλλα. Πώς σχολιάζει το τηλεοπτικό τοπίο και γιατί εξακολουθεί να υποστηρίζει -κόντρα στους πολλούς- το ταλέντο του Μάρκου Σεφερλή;

Αληθεύει ότι είπες «αντίο» στο Star, μέσω sms;

Εστειλα sms για να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους για τη συνεργασία. Το συμβόλαιό μου είχε ήδη λήξει και η νέα οικονομική πρόταση που μου έκαναν δεν με αφορούσε.

Για ποιον λόγο;

Ενιωσα προσβεβλημένος όχι τόσο από το ποσό που μου προτάθηκε όσο απ τον τρόπο της πληρωμής: Κατ’ αποκοπή! Ηταν θέμα αξιοπρέπειας. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά παιδάκια ευκατάστατων οικογενειών, ορισμένα είναι και κάπως γνωστά, που όταν φεύγεις από μια δουλειά αρχίζουν τα τηλέφωνα: «Ερχομαι εγώ τσάμπα».

Δεν είναι ρίσκο να διακόπτει κανείς μια συνεργασία, σε τέτοιες εποχές;

Ολα είναι ρίσκο. Απ’ την άλλη, δεν με ενδιαφέρει να είμαι τηλε-πρόσωπο. Εχω τη δουλειά μου στην εφημερίδα, στο ραδιόφωνο, ετοιμάζω 2-3 βιβλία. Καλά να είμαστε, πάμε γι’ άλλα!

Για πού, ας πούμε;

Στην ΕΡΤ θα ήθελα να δουλέψω. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, αν συναντούσα τυχαία στον δρόμο τον κ. Μόσιαλο θα του έδινα δύο φιλιά στα μάγουλα για όσα έχει πει τελευταία. Η ΕΡΤ οφείλει να είναι κάτι σαν ιδανικό Εθνικό Θέατρο. Δεν μπορώ να απαιτήσω, σε μια χώρα με τους υπάρχοντες πολιτικούς να είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη ειδησεογραφικά, αλλά να προσφέρει επιμόρφωση, αισθητική και αξιοπρεπή ψυχαγωγία το απαιτώ. Δεν γίνεται να έχουν εκπομπές στην ΕΡΤ ο κάθε ηλίθιος ή ηλίθια.

Εχεις συγκεκριμένες ενστάσεις;

Εχω. Θα μου πεις βέβαια: Εσύ είσαι ο έξυπνος; Σίγουρα όμως είμαι λιγότερο ηλίθιος από κάποιους.

Το Alter, που ξαναστήνεται, θα σε ενδιέφερε;

Ποιο Alter ξαναστήνεται; Δεν το βλέπω αυτό που λες. Μακάρι το κανάλι να λύσει τα προβλήματά του.

Γενικότερα, το τηλεοπτικό τοπίο πώς διαμορφώνεται φέτος;

Για την κρίση στην TV οφείλεται η σπατάλη. Και καλά αν αφορά π.χ το «Νησί», αλλά για κάθε παλαβομάρα δεν είναι γελοίο; Κάποιες εκπομπές κάνουν 15 μέρες γύρισμα επειδή θέλουν μονοκάμερο. Είναι δυνατόν; Ο Ωνάσης είχε πει: «Αν δεν μπορείς να γίνεις πόρνη που να βγάζει πολλά λεφτά, γίνε τουλάχιστον μια αξιοπρεπής κυρία».

Είσαι σύμφωνος με τον τρόπο που ο Alpha «ανακάτεψε τα χαρτιά του», καταργώντας την πρωινή ζώνη;

Ο Alpha είναι o παραγιός της οικογένειας του RTL. Δεν συμφωνώ πολλές φορές με την αισθητική των ανθρώπων του, αλλά από τηλεόραση ξέρουν. Σε κανένα μέρος του κόσμου μέχρι τις δύο το μεσημέρι η τηλεόραση δεν κοστίζει τόσο ακριβά, όσο στην Ελλάδα. Ξέρουν επίσης ότι βασίλισσες και βασιλιάδες δεν χρίζονται στην πρωινή ζώνη, που η τηλεθέαση είναι ελάχιστη, αλλά το βράδυ. Να είσαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κανάλια.

Δήλωσες πρόσφατα ότι η Ελένη Μενεγάκη δεν είναι σταρ.

Και δεν είναι! Πώς να το κάνουμε; Ο σταρ πρέπει να αποδεικνύει την εμπορικότητά του. Γιατί και η Γκιζέλα Ντάλι στη δεκαετία του ’60 έκανε εξώφυλλα, αλλά σταρ ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Θα πήγαινες στην εκπομπή της; Υπήρξε, άλλωστε «μαθήτριά» σου στο Mega.

Μαθήτριά μου; Με προσβάλλεις. Σίγουρα θα είχε καλύτερους δασκάλους από μένα.

Συνεργάτης σου, έστω.

Είχα πάει πριν από δέκα χρόνια. Τώρα σκέφτομαι πιο σοβαρά σε ποιες εκπομπές πάω.

Σε αντιδιαστολή με εκείνη, δήλωσες ότι «σταρ είναι ο Σεφερλής, που γεμίζει το θέατρο». Είστε φίλοι με τον ηθοποιό;

Εχουμε συναντηθεί δύο φορές, για πέντε λεπτά την κάθε φορά. Διαφωνώ με πολλά από όσα έχει κάνει, αλλά είναι δεδομένα ταλαντούχος.

Πριν από λίγες μέρες «εξομολογήθηκε» πως θέλει να παίξει στην Επίδαυρο.

Βεβαίως, να παίξει. Ποιος όμως είναι σήμερα ο ακομπλεξάριστος για να στηρίξει τον Σεφερλή; Ενώ, από την άλλη, κάθε λωλός και ατάλαντος που περνάει απ’ έξω, παίζει κιόλας!

Την αλλαγή σκυτάλης στην παρουσίαση του Super Star πώς την κρίνεις;

Οταν ένα έργο δεν πάει καλά, κατεβαίνει. Το θέμα είναι τι έχεις κάνει εσύ για να πας καλά αλλά και ο περίγυρός σου για να συνεχίσεις να «πουλάς». Αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν πια άνθρωποι που να περνούν καλά δουλεύοντας πίσω από τις κάμερες; Οι περισσότεροι θέλουν να είναι «μπροστά». Να είναι «σταρ» στη θέση του «σταρ».

Μένοντας, μέχρι στιγμής, εκτός τηλεόρασης, ποιο θα είναι το πρόγραμμά σου ως τηλεθεατή;

Θα βλέπω αυτά που έβλεπα πάντα.

Realities; Ή talent shows;

Τα βαριέμαι ή και με εκνευρίζουν. Οι παίκτες έχουν τελείως «προκάτ» συμπεριφορά και τους κριτές να παίζουν ρόλο χωρίς να κρίνουν. Για παράδειγμα, στο «Dancing with the stars», που θα μπορούσε να έχει πλακίτσα αφού όλοι χόρευαν τσα τσα ακόμα και το ζεϊμπέκικο, ο Λάτσιος ήταν ο καλύτερος γιατί είχε αυθεντική ματιά. Δεν μπορεί να λένε αυτά που έλεγαν ο Κωστάλας κι ο Ευαγγελινός, που ξέρουν από χορό. Μου γύριζε το μάτι όταν τους άκουγα.

Οι κυρίες Βελίκοβα και Πρεζεράκου;

Αυτές... άστες καλύτερα!

Ιnfo
Μένει στην Κυψέλη και, όπως εξηγεί, δεν έχει πρόβλημα με τους μετανάστες. «Το πρόβλημα είναι η φτώχεια, όχι αυτοί», λέει. Γυμνάζεται σε καθημερινή βάση. Καλύτερη τηλεοπτική του στιγμή θεωρεί τη συνεργασία του με την Ολγα Τρέμη στο Mega.

ΖΕΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ