Πέθανε στα 81 ο Πίτερ Ο' Τουλ

16.12.2013
Ο θρυλικός κινηματογραφικός "Λόρενς της Αραβίας" έφυγε από τη ζωή χθες, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ατζέντη του, Στιβ Κένις (Steve Kenis), ο Πίτερ Ο' Τουλ (Peter O' Toole) πέθανε στο ξενοδοχείο Γουέλινγκτον του Λονδίνου ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Ήταν 81ός ετών. και άφησε πίσω του δύο κόρες, την Κέιτ και την Πατρίτσια, και έναν γιο, το Λόρκαν Πάτρικ Ο' Τουλ.

Στα 40 και πλέον χρόνια της λαμπρής του καριέρας πρωταγωνίστησε σε πολλούς και σημαντικούς ρόλους, με πιο χαρακτηριστικό όμως αυτό του βρετανού αξιωματικού Τ.Ε. Λόρενς, στη θρυλική ταινία του 1962, "Ο Λόρενς της Αραβίας".

Παρότι υπήρξε χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς τους, ο Ο'Τουλ δεν κέρδισε ποτέ βραβείο Όσκαρ παρά τις 8 (!) υποψηφιότητές του. Ωστόσο, το 2003 η Ακαδημία Κινηματογράφου τον τίμησε με ένα αγαλματίδιο για τη συνολική προσφορά του, το οποίο αποδέχτηκε με πολύ χιούμορ.

Πέρσι είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, εξηγώντας ότι «αποχαιρετά το επάγγελμα με μάτια στεγνά και βαθιά ευγνωμοσύνη». «Η καριέρα μου με γέμισε συναισθηματικά και οικονομικά, με γνώρισε με σπουδαίους ανθρώπους, καλούς συντρόφους με τους οποίους μοιράστηκα την αναπόφευκτη τύχη των ηθοποιών: αποτυχίες και επιτυχίες.»

Ζ. Κ.