Πέθανε ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα

21.10.2014
Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας που μόλις πριν λίγο καιρό υπέγραψε το νυφικό της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα (Oscar de la Renta), ένας από τους πιο διακριτικούς, σεμνούς και συμπαθείς ανθρώπους στον χώρο της παγκόσμιας μόδας πέθανε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το δίκτυο ABC. Ήταν 82 ετών.

Όπως αναφέρεται σε χειρόγραφο σημείωμα που υπογράφει η θετή του κόρη Ελάιζα Ριντ Μπολέν (Eliza Reed Bolen) και ο σύζυγός της, Άλεξ Μπολέν (Alex Bolen), ο ντε λα Ρέντα πέθανε περιτριγυρισμένος από συγγενείς, φίλους και "ουκ ολίγα σκυλιά". Χωρίς να υπογραμμίζεται η αιτία του θανάτου, είναι ευρέως γνωστό ότι ο γεννημένος στη Δομινικανή Δημοκρατία "τζέντλεμαν της πασαρέλας" χτυπήθηκε από τον ικαρκίνο το 2006.

"Ενώ οι καρδιές μας είναι ραγισμένες από την ιδέα μιας ζωής χωρίς τον Όσκαρ, εκείνος βρίσκεται ακόμη κοντά μας. Η σκληρή δουλειά του Όσκαρ, η ευφυία του και η αγάπη του για τη ζωή είναι η καρδιά της εταιρείας μας. Όλα όσα κάναμε και όλα όσα θα κάνουμε είναι βασισμένα στις αρχές και το πνεύμα του. Μέσα από το παράδειγμα του Όσκαρ γνωρίζουμε τον δρόμο προς τα εμπρός. Θα κάνουμε τον Όσκαρ περήφανο για εμάς συνεχίζοντας με ακόμη πιο ισχυρό τρόπο τη δουλειά που εκείνος αγαπούσε τόσο πολύ", έγραφε η ανακοίνωση, ενώ τα μηνύματα μνήμης και συμπαράστασης έρχονται με πάθος από κάθε μεριά του πλανήτη.

Αγαπημένος σχεδιαστής των διασήμων (στη φωτογραφία στη συνέχεια ποζάρει με την Πενέλοπε Κρουζ) ο ντε λα Ρέντα "έντυσε" πάρα πολλές από τις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ με τελευταία την Μισέλ Ομπάμα (Michelle Obama) την οποία είχε επανειλημμένα κατακρίνει επειδή δεν επέλεγε αμερικανούς σχεδιαστές για τις εμφανίσεις της.

Πριν ξεκινήσει τη δική του αυτοκρατορία, ο ντε λα Ρέντα εργάστηκε στα ατελιά του Balenciaga και του Lanvin ενώ ευρύτερα γνωστός έγινε τη δεκαετία του '60 όταν άρχισε να φορά δημιουργίες του η Τζάκι Κένεντι (Jackie Kennedy), αλλά και η ιέρεια της κομψότητας και της μόδας, Όντρεϊ Χέπμπορν (Audrey Hepburn).

Όσο για τη φωτογραφία στην αρχή του θέματος; Ο διάσημος σχεδιαστής ποζάρει στο ατελιέ του κατά τη διάρκεια της τελευταίας πρόβας νυφικού της κυρίας Κλούνεϊ μόλις πριν απο έναν μήνα. Στο κλικ η διάσημη φωτογράφος, Άνι Λίμποβιτς (Annie Leibovich) απαθανατίζει τη στιγμή για τη Vogue.

Ο ντε λα Ρέντα είχε παντρευτεί δυο φορές. Με την πρώτη του σύζυγο, Φρανσουάζ ντ Λανγκλάντ (Françoise de Langlade) έμεινε παντρεμένος 16 χρόνια μέχρι τον θάνατό της το 1983, ενώ από το 1986 μέχρι και σήμερα ήταν παντρεμένος με την κοσμική αμερικανίδα Ανέτ Ένγκελχαρντ (Annette Engelhard).