Πέθανε η αγαπημένη παιδική συγγραφέας Άλκη Ζέη

28.02.2020
Πέθανε η αγαπημένη παιδική συγγραφέας Άλκη Ζέη
"Έφυγε" στα 97 της χρόνια αφήνοντας πίσω ένα πλούσιο και πολυβραβευμένο λογοτεχνικό έργο. Πολλά από τα βιβλία της να έχουν μεταφραστεί σε 20 χώρες.

Το καλπάνι της βιτρίνας (1963), Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου (1971), Η μωβ ομπρέλα (1989), Ο ψεύτης παππούς (1992), Με μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο (2013), Πόσο θα ζήσεις ακόμη γιαγιά; (2017)... Ελάχιστοι από τους τίτλους των μυθιστορημάτων που μας χάρισε όλα αυτά τα χρόνια η Άλκη Ζέη. Έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών και σίγουρα θα συνεχίσουν να το κάνουν εις στο διηνεκές.

Η Άλκη Ζέη έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ώρες, πλήρης ημερών, έχοντας απολαύσει στο έπακρον την αγάπη και την καταξίωση τόσο από το κοινό όσο και από την πολιτεία.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό Το καπλάνι της βιτρίνας, γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα. Αποτελεί έργο-σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, όντας το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, πιο συγκεκριμένα στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.