Γυναίκες, γυναίκες πολλές και διαφορετικές

01.12.2008
Σε ρόλο κωμικό ή δραματικό το μοντέλο της σύγχρονης γυναίκας παρουσιάζεται με τρόπο υπερβολικό στη μικρή οθόνη τόσο, που, αν κάποιος έπρεπε να βγάλει συμπεράσματα για τις Ελληνίδες μόνο από την τηλεοπτική τους εικόνα, σίγουρα θα τρόμαζε.

Από τη ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σε ρόλο κωμικό ή δραματικό το μοντέλο της σύγχρονης γυναίκας παρουσιάζεται με τρόπο υπερβολικό στη μικρή οθόνη τόσο, που, αν κάποιος έπρεπε να βγάλει συμπεράσματα για τις Ελληνίδες μόνο από την τηλεοπτική τους εικόνα, σίγουρα θα τρόμαζε. Πριν από λίγα χρόνια οι παχουλές ήταν της μόδας όταν στη σειρά «Είσαι το ταίρι μου» διαπιστώσαμε ότι λίγα παραπάνω κιλά δεν αφαιρούν τίποτα από τη γοητεία και τις ικανότητες μιας γυναίκας. Δύο σεζόν πριν μια άσχημη, η Μαρία, «κλέψει» την παράσταση και τα νούμερα της τηλεθέασης, αλλά και την καρδιά του κούκλου Αλέξη Μαντά! Φαινόμενα, όπως η Ντάλια, έρχονται μία στο τόσο για να υπενθυμίσουν πως και τα «φρικιά» βρίσκουν το ρόλο τους στην TV, αν και κατά κανόνα οι γυναίκες των τηλεοπτικών σειρών έχουν την τάση να μοιάζουν όλο και περισσότερο στις Αμερικανίδες «Νοικοκυρές σε απόγνωση». Η γυναίκα της ελληνικής τηλεόρασης έχει «κάτι» για να ταυτιστείς μαζί της. Είναι σέξι, με τα... κιλά της, έχει διπλή ζωή, είναι μάνα, αλλά έχει και «σούπερ» καριέρα. Ποιες είναι οι ηρωίδες των φετινών σίριαλ και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;

Super woman
Στις δυναμικές γυναίκες ανήκει η Όλγα (Σμαράγδα Καρύδη) στο «Φίλα το βάτραχό σου», η οποία μεγαλώνει μόνη της τον 8άχρονο γιο της. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το «υπέροχο πλάσμα» Μυρτώ Αλικάκη, που φέτος μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά στο «Ο άγγελός μου, ο διάβολός μου». Η Μαρία Λεκάκη, ως Σόνια στο «Όλα στον αέρα», είναι δυναμική, ευαίσθητη, έξυπνη, ρομαντική, αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα: δουλεύει ως αρχισυντάκτρια στην ενημερωτική εκπομπή «Δες το κι έτσι». Η καθημερινότητά της είναι μια κόλαση. Προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική της ζωή, όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Η Κάτια (Τάνια Τρύπη) στο «Ποιος μας πιάνει» είναι παρουσιάστρια ειδήσεων σε τηλεοπτικό κανάλι, έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στην καριέρα της, ενώ μεγαλώνει και την 9χρονη κόρη της. Έναν άντρα κρύβει μέσα της και η Λόλα (Άντα Λιβιτσάνου), της ομώνυμης σειράς του ΑΝΤ1, που, όπως και να το κάνουμε, είναι και πολύ αντράκι!

Κρουέλα ντε Βιλ
Η Παναγιώτα Βλαντή ως Σιλβή μπήκε στη ζωή μας ξαφνικά πέρυσι. Μια γυναίκα-αράχνη που υφαίνει τον ιστό της παγιδεύοντας όλο και περισσότερους άντρες. Στο πέρασμά της ξεσηκώνει θύελλα. Έχει φανατικούς θαυμαστές και φανατικούς εχθρούς. Είναι η ενσάρκωση της femme fatale. Η Κατιάνα Μπαλανίκα σε έναν ακόμη ρόλο στρίγκλας που έγινε αρνάκι στη σειρά «Όλα στον αέρα» θα γίνει ακόμα πιο έξαλλη! Σύμφωνα με το σενάριο της σειράς, στο «Link Τv» ξεσπάει σκάνδαλο, όταν η Φανή (Πηνελόπη Αναστασοπούλου) σερφάροντας στο Διαδίκτυο για να συλλέξει στοιχεία για ένα ρεπορτάζ κάνει μια τρομερή ανακάλυψη: η μεγάλη κυρία της ενημέρωσης Αθηνά Μαράτου είχε πρωταγωνιστήσει σε αισθησιακή ταινία στην αρχή της καριέρας της! Ποιος είδε την... Κατιάνα και δεν τη φοβήθηκε! Στην ίδια κατηγορία βέβαια με κάποιες μικρές παραλλαγές ανήκει και η Εύα (Φαίη Ξυλά) στην καθημερινή σειρά του Mega «Τα μυστικά της Εδέμ». Προδομένη από τον έρωτα και στιγματισμένη από πρόσωπα και γεγονότα, είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να πάρει το πάνω χέρι στη ζωή της.

Η μάνα του λόχου
Η Ελένη (Κατερίνα Λέχου) στο «Ευτυχισμένοι μαζί», εκτός από σύζυγος του Διονύση (Γιάννης Μπέζος), γεγονός που, όπως αποδεικνύεται, είναι πολύ δύσκολο, είναι μητέρα πέντε παιδιών και παράλληλα διδάσκει στο δημοτικό σχολείο. Το θέμα δεν είναι πώς καταφέρνει να κουμαντάρει και δουλειά και σπίτι, αλλά πώς όλα αυτά τα κάνει τρώγοντας μπρόκολα (σ.σ.: είναι χορτοφάγος)!

Μια πολύ γλυκιά μανούλα, όπως είναι και στην πραγματικότητα, είναι φέτος η Φαίη Κοκκινοπούλου στους «Ατρόμητους». Μάλιστα, η Νανά Ατρομήτου έχει να αντιμετωπίσει και το φορτίο του να μεγαλώνει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

Μάνα (...είναι μόνο μία) είναι και η Ποτούλα (Μαρία Αντουλινάκη), μια τυπική νοικοκυρά που ήρθε από την επαρχία στην Αθήνα πριν από είκοσι χρόνια για να υποβληθεί σε μια σειρά από εξωσωματικές. Τελικά, γέννησε δίδυμα! «Ποιος μας πιάνει» τώρα, λένε ο Χρήστος και η Χαρά, τα παιδιά της στην ομώνυμη σειρά, που δεν είναι και τα πιο ήσυχα.

Μια κάπως φιλόδοξη, αλλά πολύ τρυφερή μητέρα είναι και η «λατρεμένη μας γειτόνισσα» Άβα Γαλανοπούλου. Προσπαθεί να κρατάει ισορροπίες στα πάντα, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία της να ενταχθεί στην υψηλή κοινωνία. Όσο για το στυλ της; Ένα συνονθύλευμα τάσεων και χρωμάτων, που δημιουργούν ένα περίεργο αποτέλεσμα.

Η γυναίκα-θύμα
Η Μελίνα (Χριστίνα Αλεξανιάν) στον «Λάκη τον γλυκούλη» είναι όμορφη και χαριτωμένη, ενώ πετυχαίνει να μεταδώσει στους γύρω της θετικά συναισθήματα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Οι διακυμάνσεις στη διάθεσή της είναι συχνές και απότομες και οφείλονται κυρίως στο ότι αισθάνεται άσχημα που είναι καθηλωμένη στο καροτσάκι. Χωρίς να το καταλαβαίνει, φιλτράρει τα πάντα μέσα από την υποψία ότι όλοι τη λυπούνται. Της είναι δύσκολο να διακρίνει μια καθαρή εκδήλωση αγάπης ή συμπάθειας από την απλή συνηθισμένη συμπόνια.

Άλλο μεγάλο θύμα είναι η Βέτα
Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου υποδύεται μια καθαρίστρια, βασίλισσα της... ταλαιπωρίας, αλλά με μια καρδιά-περιβόλι, που βάζει σε τάξη τα σπίτια των άλλων, αλλά δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τη δική της ζωή. Μια ζωή που τα έχει όλα: έναν αποτυχημένο γάμο, δύο ανεπίδεκτης μαθήσεως παιδιά, μια αυταρχική μάνα, έναν καλοκάγαθο αδερφό, ένα νεανικό φλερτ και μια «αμαρτωλή» παιδική φίλη. Θύμα των περιστάσεων είναι και η Χριστίνα (Ελισάβετ Μουτάφη), που έχασε τον πατέρα της σε μικρή ηλικία. Μοναχική και φοβισμένη, κλεισμένη στον εαυτό της, χωρίς φίλους, έχει ως μοναδικό της στήριγμα την αδερφή της.

Τα... σαχλοκούδουνα
Περνάνε ατελείωτες ώρες μπροστά στον καθρέφτη, μασάνε τσίχλα και πάνε συνέχεια στο κομμωτήριο. Τις βλέπεις παντού γύρω σου, γιατί όχι και στην TV; Η Ντόνα Μαρία στο «Ποιος μας πιάνει» ένας ρόλος που ταιριάζει γάντι στην Τζένη Θεωνά είναι ο ορισμός της ξανθιάς χαζής. Υπέρμετρα φιλόδοξη, ονειρεύεται καριέρα στα media και θα έκανε τα πάντα για να κατακτήσει τους στόχους της.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Βούλα (Ζέτα Δούκα), η σύζυγος του «Γλυκούλη». Όμως, εκείνη έχει και το μικρόβιο της απληστίας. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και σε πολύ μικρή ηλικία παντρεύτηκε τον Λάκη για τους λάθος λόγους: επειδή έμεινε έγκυος και επειδή πίστεψε ότι είχε λεφτά που θα την εξασφάλιζαν μια ζωή. Όταν κατάλαβε ότι ο Λάκης αποκληρώθηκε, έπαθε σοκ, αλλά έμεινε μαζί του μη έχοντας πού αλλού να πάει. Από τότε δεν περνάει μέρα που να μην τον κατηγορήσει για τη μοίρα της, όπως και να σκέφτεται την ημέρα που θα γίνει πλούσια και θα απαλλαγεί από τον Λάκη, αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια. Είναι άνθρωπος χωρίς ηθικούς φραγμούς και δεύτερες σκέψεις, απόλυτα προσηλωμένη στο στόχο της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ