Η Νατάσα Ρίτσαρντσον εγκεφαλικά νεκρή

18.03.2009
Σύσσωμη η οικογένεια της Νατάσα Ρίτσαρντσον βρίσκεται στο προσκέφαλο της τραυματισμένης ηθοποιού, που μεταφέρθηκε Νέα Υόρκη " για να περάσει την τελευταία μέρα, μαζί τους".

Σύσσωμη η οικογένεια της Νατάσα Ρίτσαρντσον (Natasha Richardson) βρίσκεται στο προσκέφαλο της τραυματισμένης ηθοποιού, που μεταφέρθηκε Νέα Υόρκη "για να περάσει την τελευταία μέρα της με τους δικούς της".

Η κόρη της Βανέσα Ρέντγκρεϊβ (Vanessa Redgrave) και του Τόνυ Ρίτσαρντσον (Tony Richardson) φαίνεται περνάει τις τελευταίες ώρες της, ύστερα από το ατύχημα στο σκι, την περασμένη Δευτέρα, 16/3/09.

Η μητέρα της έφτασε στο νοσοκομείο Lenox-Hill, με το σκυμμένο κεφάλι της καλυμμένο με μαντήλι, ακολουθούμενη από τους γιούς της Μάϊκλ και Ντάνιελ, ενώ λίγη ώρα αργότερα έφτασαν φανερά στεναχωρημένοι: η αδερφή Λιν (Lynn) γνωστή από τη σειρά "Nip Tuck", θείες, και άλλοι συγγενείς.

Η 45χρονη ηθοποιός χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι στη διάρκεια απογευματινού μαθήματος σκι, στον Καναδά. Πρόσωπα του περιβάλλοντος της οικογένειας δήλωσαν στην εφημερίδα "The Mail" ότι "είναι εγκεφαλικά νεκρή και κρατιέται στη ζωή με μηχανικά μέσα για να μπορέσει να περάσει τις τελευταίες ώρες της με τους δικούς της".

"Είναι θλιβερό όλοι έχουν μαζευτεί στην Νέα Υόρκη για να την αποχαιρετίσουν. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι μια γυναίκα τόσο δυνατή, γεμάτη αγάπη, γεμάτη ζωντάνια, βρέθηκε ξαφνικά εγκεφαλικά νεκρή!", είπε στενός συγγενής.

Η Ρίτσαρντσον που είναι παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Λίαμ Νίσον (Liam Neeson), έκανε ιδιωτικό μάθημα σκι στο θέρετρο Μόν Τρεμπλάντ (Mont Tremblant), σε πίστα αρχαρίων. Βρισκόταν στο τέλος της διαδρομής -σε ένα ομαλό σημείο- όταν έπεσε κάτω με αρκετή φόρα.

Η ηθοποιός, που δεν φορούσε κράνος, σηκώθηκε δείχνοντας να μην έχει χτυπήσει. Όμως, ο πεπειραμένος δάσκαλος του σκι κάλεσε αμέσως τις πρώτες βοήθειες για να φροντίσουν την Ρίτσαρντσον.

"Δεν είχε κανένα εμφανές τραύμα. Γελούσε και αστειεύονταν και περπάτησε μόνη της για να πάει στο δωμάτιο της", δήλωσε η εκπρόσωπος του χιονοδρομικού κέντρου. "Αρνήθηκε να πάει στον γιατρό και μάλιστα υπέγραψε ένα έγγραφο ότι δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια", συμπληρώνει ένα σκιέρ που ήταν μάρτυρας της σκηνής.

Όμως, μια ώρα αργότερα, όταν η Νατάσα Ρίτσαρντσον γύρισε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου συνοδευόμενη από τον δάσκαλο του σκι, άρχισε να έχει δυνατό πονοκέφαλο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τις έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στο γειτονικό κέντρο υγείας και στην συνέχεια την μετέφεραν στο νοσοκομείο "Sacre Coeur" (Σακρέ Κιέρ) του Μόντρεαλ.

Ο άντρας της, που βρισκόταν στα γυρίσματα της ταινίας "Chloe", στο Τορόντο, όταν έμαθε τα δυσάρεστα νέα, έτρεξε αμέσως κοντά της. Χτες, ο 56χρονος ηθοποιός συνόδευσε την γυναίκα με το ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ.

"Την φέρνει στην Νέα Υόρκη για να πεθάνει, για να περάσει την τελευταία μέρα της ζωή της με την οικογένεια", είπε κάποιος απο το πλήθος που παρακολουθούσε την μεταφορά. Η Ρίτσαρντσον ήταν αναίσθητη, πάνω σε ειδικό φορείο εντατικής θεραπείας, φορώντας μάσκα και έχοντας σωληνάκια στην μύτη.Το σώμα της ήταν σκεπασμένο με μια κουβέρτα.

Σήμερα, αναμένεται ο Νίσον να εκδώσει ανακοίνωση για την κατάσταση της γυναίκας του. Η μητέρα της Ρίτσαρντσον, η 72χρονη Ρέντγκρεϊβ συμπαραστέκεται στα εγγόνια της, τον 13χρονο Μάικλ και 12χρονο Ντάνιελ, που βρισκόντουσαν σε διακοπές στον Καναδά μαζί με την μητέρα τους, αλλά γύρισαν μετά το ατύχημα.

"Ευτυχώς η γιαγιά τους είναι δυνατή γυναίκα και τους βοηθάει σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάνε" τόνισε συγγενής της οικογένειας.

Ο επικεφαλής του βρετανικού συνδέσμου εγκεφαλικών κακώσεων Πίτερ Μακ Κέιμπ, βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στο κοινό: "Αυτές οι περιπτώσεις μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να φοράμε κράνος, ακόμη και στο σκι γιατί ακόμα και μια απλή πτώση μπορεί να αποβεί μοιραία. Δεν χρειάζεται να πέσεις από ύψος, ή να τρακάρεις με 70 χιλιόμετρα την ώρα για να τραυματιστείς σοβαρά. Το κρανίο είναι πολύ ευαίσθητο, ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά και στα πλάγια. Ακόμα κι ένα σχετικά ελαφρύ χτύπημα σ' αυτά τα σημεία, μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία η οποία -επειδή το αίμα δεν έχει άλλη διέξοδο- πιέζει το εσωτερικό του εγκεφάλου προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες βλάβες.

Γι' αυτό όποιος χτυπήσει στο κεφάλι δεν πρέπει ποτέ να συμπεράνει ότι όλα είναι καλά, ακόμα κι αν δεν αισθάνεται καμιά ενόχληση. Πρέπει αμέσως να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Η θυσία αυτού του χρόνου είναι ασήμαντη, μπροστά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ατύχημα. Η απώλεια των αισθήσεων, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, ο εμετός και η διαστολή της κόρης των ματιών είναι συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον τραυματία στο νοσοκομείο, όπου πρέπει να επιμείνει να εξεταστεί αμέσως με μαγνητική τομογραφία.

Αν οι νευροχειρούργοι εντοπίσουν αιμάτωμα στον εγκέφαλο θα προχωρήσουν σε επέμβαση για την παροχέτευση του αίματος, η οποία θα σώσει τον ασθενή. Όμως η ταχύτητα της αντίδρασης είναι το κρίσιμο σημείο".