Το τελευταίο γεύμα της Μία Φάροου

24.04.2009
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου, η ακτιβίστρια και ηθοποιός Μία Φάροου ξεκινάει απεργία πείνας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που κινδυνεύουν από λιμό στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, μετά την απέλαση 13 αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από την τοπική κυβέρνηση.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου, η ακτιβίστρια και ηθοποιός Μία Φάροου (Mia Farrow) ξεκινάει απεργία πείνας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που κινδυνεύουν από λιμό στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, μετά την απέλαση 13 αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από την τοπική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό "People" η 64χρονη ηθοποιός δίνει όλες τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος της, ενώ παραδέχεται ότι είναι η πρώτη φορά που βάζει τον εαυτό της σε τέτοια δοκιμασία.

Ήδη έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και έχει πάρει τέσσερα κιλά. "Είναι το περισσότερο βάρος που μπορώ να πάρω μέσα σε ένα μήνα, γιατί ξέρω ότι θα χάσω το ένα τέταρτο της σωματικής μου μάζας. Κανονικά ζυγίζω 49 κιλά. Τώρα έφτασα τα 53. Αλλά θα μου φύγουν γρήγορα.

Αυτή την εβδομάδα τρώω μόνο φρούτα και λαχανικά, ασχολούμαι με τα παιδιά μου και προσπαθώ να είμαι ήρεμη, καθώς αυτή είναι ένα πολύ προσωπική και πνευματική διαδικασία", αποκαλύπτει: "Επίσης παίρνω κάποιες βιταμίνες, αλλά από τη στιγμή που θα ξυπνήσω τη Δευτέρα το πρωί θα πίνω μόνο νερό".

Επίσης ομολογεί ότι φοβάται λίγο αφού δεν μπορεί να ξέρει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η προσπάθεια της στο οργανισμό ή στο ψυχισμό της. Ωστόσο αγνοεί επίτηδες τον φόβο: "Εδώ κινδυνεύουν να πεθάνουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, τι σημασία έχει αν φοβάμαι ή όχι;".

Ενώ δεν ξέρει αν θα μπορέσει να αντέξει μέχρι το τέλος, έχει βάλει στόχο να κρατηθεί στον στόχο της για τρεις εβδομάδες. "Λόγω του βάρους μου μπορεί να μην φτάσω μέχρι εκεί, αλλά στις δύο εβδομάδες θα κάνω κάποιες εξετάσεις αίματος κι αν μου το επιτρέψει ο γιατρός, θα συνεχίσω".

Στο πλευρό της θα στέκονται ο γιος της Φλέτσερ (Fletcher) με τη γυναίκα του που μένουν κοντά της στο Κονέτικατ, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά της διαφωνούν με την απόφασή της.

Η ιδέα για την απεργία πείνας ήταν προϊόν της απελπισίας της όταν έμαθε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα των ανθρώπων στο Νταρφούρ: "Μετά από 11 ταξίδια στην περιοχή έχω κάνει φίλους εκεί και πρέπει να κρατήσω τις υποσχέσεις μου. Αν μια γριά ηθοποιός μπορεί να κάνει απεργία πείνας, τότε ίσως όλοι μπορούν να κάνουν κάτι. Ίσως να μην καταφέρω τίποτα, αλλά ελπίζω να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο ώστε να καλέσει το κέντρο γενοκτονιών και να δηλώσει ότι θεωρεί προτεραιότητα την υπόθεση του Νταρφούρ".

-"Ποιο θα είναι το τελευταίο σας γεύμα;", είναι η τελευταία ερώτηση.

"Δεν ξέρω. Πιθανόν μια χούφτα σοκολατένια αυγουλάκια που περίσσεψαν απ' το Πάσχα".