Back to ’80s

22.05.2009
Πάρτι με χρώμα ντίσκο... Ταινίες με πρωταγωνιστές της εποχής που τις βλέπεις και τις ξαναβλέπεις. Μουσικές που τις ακούς και μοιάζουν 100% σημερινές. Ήρωες και διασημότητες από μια περίοδο που μοιάζει σαν να μην έφυγε ποτέ από το προσκήνιο!

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Πάρτι με χρώμα ντίσκο... Ταινίες με πρωταγωνιστές της εποχής που τις βλέπεις και τις ξαναβλέπεις. Μουσικές που τις ακούς και μοιάζουν 100% σημερινές. Ήρωες και διασημότητες από μια περίοδο που μοιάζει σαν να μην έφυγε ποτέ από το προσκήνιο!

Μελαγχολικά... μυστικά
Σας θυμίζω μερικά μυστικά εκείνης της εποχής, που μπορεί και να σας κάνουν να μελαγχολήσετε με ό,τι βλέπετε γύρω σας σήμερα, αλλά και να θυμηθείτε μερικές ωραίες εικόνες της πολυσυζητημένης δεκαετίας.

Η Αθήνα τότε είχε Aϊ-Βασίλη κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα στο «Μινιόν».

Η νεολαία διασκέδαζε στα «Rollers» στην Κηφισιά, αλλά και στην «Barbarella» και σε άλλες cult disco. Είναι η εποχή της κυριαρχίας ελληνικών σχημάτων, όπως οι Dreamer and The Full Moon.

Η πτώση της Ν.Δ. και η κυριαρχία του Ανδρέα Παπανδρέου επισκίασαν το πολιτικό σκηνικό.

Η πρώτη κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 σηματοδότησε την ακμή του μπάσκετ στην Ελλάδα.

Τα πρώτα εγκαίνια του ΟΑΚΑ έφεραν τον κόσμο πιο κοντά στο στίβο, ενώ ο Παναθηναϊκός διέπρεψε στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η Alexis Carrington (Τζόαν Κόλινς) έζησε την απόλυτη δόξα της «Δυναστείας».

Ο Λευτέρης Πανταζής ερμήνευσε τα χιτ του στους πολιτιστικούς χώρους της λεωφόρου Συγγρού, ενώ τότε άρχισε να λάμπει έντονα και το άστρο της Άντζελας Δημητρίου.

Ονόματα της διεθνούς ποπ σκηνής, όπως η Sandra και ο Michel Cretu, έδιναν το «παρών» σε ολονύχτια πάρτι που γίνονταν στην «Αυτοκίνηση» στην Κηφισίας, αλλά και σε καλοκαιρινά κλαμπ, όπως το «Σεϊχέλες» στο Καλαμάκι. Πιο μακριά, στο «Οn the Rocks», μόνιμος πρωταγωνιστής ήταν ο Πασχάλης.

Στις καμπάνες στο Λαγονήσι τα καλλιτεχνικά ξενύχτια κρατούσαν μέχρι το ξημέρωμα, ενώ στις κοσμικές καμπάνες στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης οι σταρ της εποχής συναγωνίζονταν ποιος θα εμφανίσει την πιο εντυπωσιακή συνοδό στις θρυλικές «Μούσες».

Ο Γιάννης Πάριος και η Χάρις Αλεξίου έκαναν την έκπληξη και εμφανίστηκαν στο «Albert Hall» στο Λονδίνο, ενώ η Μαντώ ξεκινούσε την καριέρα της ως Μάντυ.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη παρουσίασε τη «Λυσιστράτη» στο Ηρώδειο και την ίδια στιγμή δεκάδες Έλληνες ηθοποιοί γνώρισαν δεύτερη ή τρίτη καριέρα μέσα από τα βιντεοκλάμπ.

Ο γάμος του Πάνου Μιχαλόπουλου με τη Ρούλα Κορομηλά έγινε πρώτο θέμα, ενώ ο ερχομός του Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό είναι μεγάλο γεγονός.

Το φιλμ «Ο δράκουλας των Εξαρχείων» σε σκηνοθεσία Νίκου Ζερβού και το φίλμ «Και ξανά προς τη δόξα τραβά» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου με μουσική Mίμη Πλέσσα και πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φλωρινιώτη, Bέρα Kρούσκα, Kώστα Aρζόγλου, Δημήτρη Πιατά και Mιμή Nτενίση γέμισαν τις αίθουσες.

Ο Χάρρυ Κλυνν κυριάρχησε στα ραδιόφωνα και ο Στάθης Ψάλτης στο θέατρο «Ακροπόλ», ενώ οι 2002 Gr και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος ήταν από τα κορυφαία ονόματα της περιόδου.

Ο διάσημος ρόκερ David Bowie πρωτοεμφανίστηκε δημόσια στην αγαπημένη του Πάτμο, ξεκινώντας το χορό με τις αφίξεις των σύγχρονων διεθνών celebrities στα ελληνικά νησιά.

Θεαματική ανατροπή
Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις... Ανατροπές, επαναστάσεις, ήρωες, Madonna, Michael Jackson, Band Aid, αφορισμοί, μουσικές, κινήματα, κοινωνικά ρεύματα, heavy metal, μοντέλα, Greenpeace, καταστροφές, Θάτσερ, Ρίγκαν, Γκορμπατσόφ. Αλλά και ποδόσφαιρο, CD, νότες, MTV, πολιτισμός, στάδιο Χέιζελ, οικολόγοι, punk, βιντεοκλίπ, ιδιωτική ραδιοφωνία, rap, lifestyle, λεπτομέρειες, super μοντέλα, Eλλάδα live, αναδρομές, ομάδες, ντοκουμέντα και όλα τα ονόματα που σφράγισαν τα ’80s. Στη διάρκεια των χρόνων από το 1979 μέχρι το 1990 η ανατροπή σε όλους τους χώρους ήταν εντυπωσιακή. Μουσική, κοινωνικά ρεύματα, πολιτική, ντύσιμο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, στυλ, όλα άλλαξαν θεαματικά. Μοναδικό ίσως και σοβαρό μειονέκτημα ήταν η έλλειψη πλουραλισμού στην ενημέρωση αλλά και στην επικοινωνία, σε σύγκριση με την ποικιλία που χαρακτηρίζει το σήμερα.

Ένα ατελείωτο πάρτι
Στα γεμάτα από σικέ χαμόγελα βράδια για δημόσιες σχέσεις και στα πλημμυρισμένα από δήθεν και κουραστικούς μαϊντανούς πάρτι και στο στημένο σημερινό ύφος διασκέδασης η δεκαετία του ’80 έμοιαζε να έχει το αντίδοτο με τον αυθορμητισμό της και τα πάρτι εκείνης της εποχής έγραψαν ιστορία.

Κάνοντας ένα τεστ, το οποίο υπάρχει στο βιβλίο «eightila», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη», θα αναρωτηθεί κανείς εάν τελικά τα ’80s ήταν η πιο κιτς δεκαετία ή το οριστικό τέλος της αθωότητας.