Οι επιθανάτιες επιστολές της Λούσι Γκόρντον

22.05.2009
Μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της νεκροψίας της βρετανίδας ηθοποιού, που αποδεικνύει ότι αιτία του θανάτου της ήταν αποκλειστικά ο απαγχονισμός και ότι δεν έφερε άλλες βλάβες, η αστυνομία σταμάτησε την ανάκριση του γάλλου φίλου της Ζερόμ Αλμερά (Jerome Almeras), ο οποίος σύμφωνα με δήλωσή του κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του μοιραίου.

Μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της νεκροψίας της βρετανίδας ηθοποιού, που αποδεικνύει ότι αιτία του θανάτου της ήταν αποκλειστικά ο απαγχονισμός και ότι δεν έφερε άλλες βλάβες, η αστυνομία σταμάτησε την ανάκριση του γάλλου φίλου της Ζερόμ Αλμερά (Jerome Almeras), ο οποίος σύμφωνα με δήλωσή του κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα την ώρα του μοιραίου.

Ο Αλμερά, από την αρχή της κατάθεσής του, συνεργάστηκε πλήρως με τους ανακριτές, δίνοντας σαφείς λεπτομέρειες για όλη την εξέλιξη των γεγονότων. Σε σχετική προηγούμενη αναφορά ο Αλμερά βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, όταν συναντήθηκε με τους αστυνομικούς που είχαν φτάσει επί τόπου.

Παράλληλα, πριν λίγο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Daily Mail" ότι η Λούσι Γκόρντον (Lucy Gordon), που σήμερα θα γιόρταζε τα 29 της χρόνια, άφησε δύο σημειώματα πριν κρεμαστεί από το ταβάνι του σπιτιού της: ένα απλό χαρτί στο οποίο εκφράζει τις τελευταίες της επιθυμίες σχετικά με την περιουσία της κι ένα γράμμα προς τους γονείς της. Όμως, πηγές από δικαστικούς κύκλους λένε ότι θα ανακρίνουν κι άλλους στενούς φίλους και συγγενείς της, στην προσπάθεια να εντοπίσουν το κίνητρο που οδήγησε την ηθοποιό στην απονενοημένη πράξη. Κατά τεκμήριο η αυτοκτονία της πρέπει να συνδέεται με προσωπικά προβλήματα, αφού η επαγγελματική ζωή της βρίσκονταν σε άνθηση.

Η Λούσι και ο Αλμερά, μοιράζονταν έναν τριάρι στο μποέμικο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην δεξιά όχθη -μια περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους νεαρούς επαγγελματίες- με ενοίκιο 2.200 € τον μήνα. Ο 40χρονος Ζερόμ Αλμερά που είναι οπερατέρ με πολύ επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο, έχει στενή σχέση με τους γονείς της Γκόρντον, με τους οποίους αυτές τις μέρες είναι σε καθημερινή τηλεφωνική επαφή. "Ο Ζερόμ είναι το ίδιο απελπισμένος μ' εμάς", δήλωσε από το σπίτι της οικογένειας στην Οξφόρδη, ο κύριος Γκόρντον.

Οι γείτονες είπαν στην αστυνομία ότι η Γκόρντον σπανίως κάθονταν μέσα, καθώς έλειπε συνεχώς είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση. Επίσης δήλωσαν ότι ο Αλμερά τους είπε μετά το συμβάν, ότι η ίδια είχε επηρεαστεί βαθιά από την πρόσφατη αυτοκτονία ενός κολλητού τους, στη Βρετανία. Ωστόσο ένας από τους γείτονες που κατοικεί στο ίδιο κτήριο, αποκάλυψε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε ακούσει το ζευγάρι να καυγαδίζει έντονα.

Η Λούσι Γκόρντον άρχισε να απασχολείται στον χώρο του θεάματος, ενόσω ήταν ακόμη μαθήτρια στο σχολείο και φορούσε σιδεράκια στα δόντια. Στην αρχή εργάζονταν ως μοντέλο για την εταιρία καλλυντικών Cover Girl, αφού ανακαλύφθηκε από έναν κυνηγό ταλέντων σε μια επίδειξη μόδας όπου είχε πάει με τη μητέρα της.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή φοιτούσε σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο της Οξφόρδης. Η διευθύντρια του σχολείου λέει για εκείνη: "Έχω σοκαριστεί από τα νέα. Τη θυμάμαι πολύ έντονα γιατί ήταν πολύ ταλαντούχα ηθοποιός. Κάποια μέρα ήρθε και μου ζήτησε την άδεια για να απουσιάσει στις ΗΠΑ για μια φωτογράφιση που είχε. Ήταν πολύ εντυπωσιακό αίτημα από ένα κορίτσι της ηλικίας της. Η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα για εκείνη, αλλά παρέμεινε ένα σοβαρό, μετρημένο άτομο".

Σε συνέντευξη που είχε δώσει η ίδια η Γκόρντον εκείνη την εποχή, ενώ ετοιμαζόταν για τις απολυτήριες εξετάσεις που θα της εξασφάλιζαν την είσοδο στο πανεπιστήμιο, αποτυπώνεται ο προσγειωμένος και πρακτικός χαρακτήρας της: "Είμαι πολύ αγχωμένη με τις εξετάσεις, αλλά εξίσου αγχωμένη από το ενδεχόμενο να μην έχω άλλη επιλογή στη ζωή μου, εκτός του μόντελινγκ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνέχισα το σχολείο: μπορεί να βαρεθώ να είμαι μοντέλο, ή μπορεί να παχύνω και δεν θέλω να βρεθώ σε αδιέξοδο στα 25 μου. Αν περάσω τις εξετάσεις, θα έχω τη δυνατότητα να κάνω πολλά στη ζωή μου. Άλλωστε, η δουλειά του μοντέλου δεν σε θωρακίζει από την ανασφάλεια. Αντιθέτως, σε μαθαίνει να ζεις με την απόρριψη".

Πράγματι, η Λούσι πολύ γρήγορα βαρέθηκε το μόντελινγκ και πέρασε στην ηθοποιία, κερδίζοντας τον πρώτο της ρόλο σε μεγάλη παραγωγή το 2001, σε ηλικία 20 ετών, στην ταινία "Το άρωμα" που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Πάτρικ Ζίσκιντ. "Η ηθοποιία ήταν αυτό που πάντα ήθελε να κάνει", είπε χτες πατέρας της, που είναι δάσκαλος στο επάγγελμα: "Έπαιζε από δύο χρόνων, σχεδόν ταυτόχρονα με το που έμαθε να περπατάει".

Πρόσφατα η βρετανίδα ηθοποιός μετακόμισε στη Γαλλία, για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία της Universal, "Ηρωική Ζωή" (Vie Heroique) που αφηγείται τη ζωή του γάλλου τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούργκ (Serge Gainsbourg) και προβλήθηκε στο τρέχον φεστιβάλ των Καννών. Η εντυπωσιακή ερμηνεία της στον ρόλο της Τζέιν Μπέρκιν (Jane Birkin) -της γυναίκας και μούσας του Γκένσμπουργκ, που τον ερωτεύτηκε το 1969 και στην οποία εκείνος αφιέρωσε το περίφημο "Je t' Aime, Moi Non Plus"- οφείλονταν στην εντατική μελέτη της για να τον τελειοποιήσει με την ενσωμάτωσή της στη ζωή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η παρουσία της ήταν πολύ οικεία στα παρισινά καφέ, εστιατόρια και κλαμπ, όπου σύχναζε, απολαμβάνοντας όλες τις χαρές της πόλης στα διαλείμματα των γυρισμάτων. Όμως η σχέση της με το Παρίσι είχε ξεκινήσει πολύ παλιότερα. "Όλα τα καλοκαίρια και τις διακοπές της, τα περνούσε στη Γαλλία από όταν ήταν παιδί", αποκάλυψε ο κύριος Γκόρντον: "Ουσιαστικά ήταν δίγλωσση".

Ο συνδυασμός του ταλέντου της, με την ευχέρεια της στη γαλλική γλώσσα, αλλά και την ομοιότητά της με την Τζέιν Μπέρκιν, έγινε το ατού που της χάρισε τον ρόλο στην "Ηρωική Ζωή", κερδίζοντας στα σημεία ακόμη και την κόρη Γκενσμπούργκ, Σαρλότ. Η ίδια η Τζέιν Μπέρκιν που εξακολουθεί να ζει στο Παρίσι και είδε την ταινία ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που εντυπωσιάστηκαν από την Λούσι Γκόρντον. Πριν συμβεί το τραγικό περιστατικό, η Γκόρντον αναμένονταν στις Κάννες για να δώσει συνέντευξη σχετικά με αυτό τον ρόλο.

Η τελευταία της δουλειά ήταν στην ταινία Cineman, μια παρωδία του "Ρομπέν των Δασών", που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας και όπου εργάζονταν μαζί με τον φίλο της, Ζερόμ.