Μάικ Τάισον: ο δράκος έγινε αρνάκι

28.05.2009
Ο αναπάντεχος θάνατος της 4χρονης κόρης του, Έξοντους, επανέφερε στην επικαιρότητα την περίπλοκη και διαβόητη προσωπικότητα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας Μάικ Τάισον (Μike Tyson).

Ο αναπάντεχος θάνατος της 4χρονης κόρης του, Έξοντους, επανέφερε στην επικαιρότητα την περίπλοκη και διαβόητη προσωπικότητα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας Μάικ Τάισον (Μike Tyson) που τελευταία έκανε σοβαρές προσπάθειες να ορθοποδήσει.

Γεννημένος το 1966 από αλκοολική μητέρα, ο Τάισον μεγάλωσε με τις χειρότερες προϋποθέσεις στην υποβαθμισμένη περιοχή του Μπρούκλιν, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει μάθει ποιος είναι ο πατέρας του.

Ο ίδιος υπήρξε ανέκαθεν άνθρωπος με επικίνδυνα και ακριβά πάθη. Αγαπημένο του "κατοικίδιο" ήταν μια λευκή τίγρη της Βεγγάλης, με το χαϊδευτικό "Κένυα". Η φροντίδα του άγριου ζώου του κόστιζε πάνω 2.000 λίρες το μήνα και όταν μια μέρα η τίγρη το έσκασε από τον κήπο, ο πανικός που προκάλεσε στην πόλη του Οχάιο, αποτέλεσε για μέρες πρώτο θέμα στον τοπικό τύπο.

Γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει την φήμη του "πιο κακού ανθρώπου στον πλανήτη". Η αγριότητα του Τάισον πάνω στο ρινγκ έχει μείνει αξεπέραστη, αφού σε έναν αγώνα ξερίζωσε με τα δόντια του μέχρι και το αυτί του αντιπάλου του, πυγμάχου, Έβαντερ Χόλιφιλντ (Evander Holyfield) αφήνοντας άφωνο ολόκληρο τον κόσμο!

Η προσωπική του ζωή, χαρακτηρίζεται από τον μακρύ κατάλογο των εξαρτήσεων του. Στο σεξ, είχε αδυναμία στις στριπτιζέζ και τις πόρνες, ακόμη και όταν ήταν παντρεμένος με παιδιά. Σκορπούσε τα χρήματα του άσκοπα, κάνοντας πολυτελή δώρα σε ανθρώπους που καλά-καλά δεν γνώριζε, σε πανάκριβα αυτοκίνητα που δεν οδηγούσε ποτέ και σε κακές επαγγελματικές συμφωνίες που δεν έμπαινε καν στον κόπο να διαβάσει.

Ήταν επίσης εθισμένος στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά κάνοντας χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης σε συνδυασμό με πολλά μπουκάλια μπράντι. Πριν δύο χρόνια φυλακίστηκε όταν συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια κοκαΐνης, ενώ κουβαλούσε και τρεις σακούλες με την ίδια ουσία στο αυτοκίνητο. Παράλληλα έπαιρνε και ηρεμιστικά: "Παίρνω ηρεμιστικά για να κρατιέμαι απ' το να σας σκοτώσω όλους", είχε παραδεχτεί σε μια συνέντευξη τύπου.

Το 1992 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή για τον βιασμό μιας δεκαοκτάχρονης, όμως μέχρι σήμερα επιμένει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αθώος: "Έχω εκμεταλλευτεί πολλές γυναίκες στο παρελθόν", ομολογεί στο ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του που γυρίστηκε το 2008: "Αλλά όχι αυτήν. Η Ντεζιρέ Ουάσινγκτον (Desiree Washington) μου την είχε στημένη". Ωστόσο, τη μέρα που αποφυλακίστηκε επιτέθηκε σε ένα δημοσιογράφο αποκαλώντας τον "αλήτη" και "παλιαδελφή", κάτι που δεν ενίσχυσε τη θέση του.

Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, το τελευταίο διάστημα είχε ηρεμήσει κι από τέρας είχε μεταμορφωθεί σε αρνάκι, προσπαθώντας να αλλάξει το αρνητικό προφίλ του. Κοντά του βρίσκεται ένας σύμβουλος του Μοχάμεντ Άλι (Muhammad Ali) κι απ' ότι φαίνεται η επίδρασή του είναι καθοριστική, αφού ο Τάισον έχει επιδείξει πρωτοφανή εγκράτεια στον τρόπο ζωής του.

Από τους 30 σωματοφύλακες που είχε, σήμερα διατηρεί μόνο τρεις, οι γιγαντιαίοι μύες του έχουν αντικατασταθεί από παχάκια και η κύρια απασχόλησή του είναι η συγγραφή της αυτοβιογραφίας του και τα 400 περιστέρια που εκτρέφει, για το καθένα από τα οποία γνωρίζει την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του, ενώ όταν ταξιδεύει παίρνει μαζί του ένα βίντεο όπου τα βλέπει να πετάνε, για να ηρεμεί.

Παράλληλα στο σπίτι του τίποτα δεν θυμίζει το αγωνιστικό παρελθόν του. Δεν υπάρχει εκτεθειμένο ούτε ένα έπαθλο, ούτε μια ζώνη, ούτε ένα μετάλλιο. "Το μποξ δεν με συγκινεί πια", δήλωσε σε μια συνέντευξη του: "Κάποτε το λάτρευα, αλλά τώρα δεν μου λέει απολύτως τίποτα".

Ο θάνατος της κορούλας του από ατύχημα, τον βρήκε σ' αυτή τη μεταβατική φάση και τώρα είναι απαρηγόρητος καθώς δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει πώς το κοριτσάκι μπλέχτηκε με το καλώδιο του διαδρόμου γυμναστικής μέσα στο σπίτι, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί εγκαίρως. "Ω! Θεέ μου! Αυτό είναι φρικτό. Δεν υπάρχει πιο απρόσεκτη μητέρα!", είπε ένας στενός φίλος του πρώην πυγμάχου μόλις έμαθε τα δυσάρεστα νέα.

Ο Τάισον μένει μόνος του στο Λας Βέγκας, από τότε που χώρισε με τη μητέρα της μικρής, Εξόκιτιλ (Xochitl), πριν 18 μήνες. Η μεταστροφή του είναι εμφανής στους επισκέπτες του: "Δεν έχω δει πιο λιτό σπίτι. Συνήθως, οι άντρες που γνωρίζω, έχουν στο μπάνιο τους ένα σωρό προϊόντα. Αυτός έχει μόνο μια οδοντόβουρτσα και ένα ξυραφάκι" είπε χαρακτηριστικά μια γνωστή του. Ακόμη και ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεταμόρφωση του:

"Έζησα μια παθιασμένη ζωή, γεμάτη ξενύχτια, ποτά, ναρκωτικά και γυναίκες και ξαφνικά όλα αυτά σταμάτησαν". Στο ίδιο διάστημα, προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο ως πατέρας των παιδιών που έχει αποκτήσει από διαφορετικές γυναίκες.

Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι η 20χρονη Τζένα (Gena) και ο 18χρονος Μίκυ (Mickey), οι μητέρες των οποίων παραμένουν άγνωστες. Επίσης έχει άλλα δύο παιδιά, την 13χρονη Ρέινα (Rayna) και τον 11χρονο αδελφό της Αμίρ (Amir), από τον γάμο του με τη Μόνικα Τέρνερ (Monica Turner), μια επιφανή παιδίατρο της Ουάσινγκτον, στην οποία είχε εξομολογηθεί δημόσια: "Συγνώμη που σε παντρεύτηκα. Ήμουν ο χειρότερος σύζυγος στον κόσμο. Ήμουν ένα γουρούνι. Είχα πολλές παράλληλες σχέσεις και τις περισσότερες φορές το ανακάλυπτες".

Παρόλα αυτά, τώρα προσπαθεί να κρατάει καθημερινή επαφή και με τα έξι παιδιά του. Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, είπε: "Θέλω να ξαναχτίσω τη σχέση με τα παιδιά μου. Να επανορθώσω για τα λάθη που έχω κάνει".

Αναμφισβήτητα λοιπόν, ο θάνατος της ΄Εξοντους, κάτω από αυτές τις συνθήκες ήταν γι' αυτόν ένα μεγάλο πλήγμα! Πριν χωρίσουν με την μητέρα της, ζούσαν όλοι μαζί σε μια τεράστια έπαυλη στο Φένιξ της Αριζόνα. Μετά τον χωρισμό τους, η Εξόκιτιλ, που είναι επαγγελματίας χορεύτρια, μετακόμισε σε ένα μικρό σπίτι σε μια μεσοαστική συνοικία της περιοχής, μαζί με τον 7χρονο Μιγκέλ και την 4χρονη Έξοντους. Οι γείτονες έβλεπαν πολύ συχνά τον Τάισον να επισκέπτεται το σπίτι και να παίζει στον κήπο με τα παιδιά, τα οποία λάτρευε, ενώ διατηρεί πάντα καλές σχέσεις με την πρώην σύντροφό του, την οποία εξακολουθεί να αποκαλεί "το κορίτσι μου".

Οι δυο τους ξενύχτησαν μαζί πάνω από το κρεβάτι της Έξοντους στην εντατική δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλον. Όμως μόλις η μικρή ξεψύχησε, εκείνος έφυγε πάλι για το σπίτι του στο Λας Βέγκας, ζητώντας από το κοινό και τους δημοσιογράφους να τον αφήσουν μόνο να γιατρέψει τις πληγές του! Βέβαια, κάποιες πληγές δεν γιατρεύονται ποτέ: "Έζησα μια ζωή χαμένη", είχε παραδεχτεί πρόσφατα ο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητής βαρέων βαρών και δεν υπάρχει πιο πικρό σχόλιο απ' αυτό.