Τέρενς Κουίκ: Η νέα μου ζωή με την Άντα και τη λιτότητα

21.07.2010
Η νέα ζωή με την Άντα και η ευκαιρία που έδωσαν στη σχέση τους μετά το χωρισμό, το σπίτι στο Πήλιο που επέλεξε να πουλήσει, οι δύσκολες στιγμές της ζωής του, τα νέα βήματα στο Blue Sky, η ΕΡΤ, ο ΑΝΤ1, αλλά και όσοι τον πλήγωσαν. Ο Τέρενς Κουίκ κάνει την αυτοκριτική του και τα λέει όλα!

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Η νέα ζωή με την Άντα και η ευκαιρία που έδωσαν στη σχέση τους μετά το χωρισμό, το σπίτι στο Πήλιο που επέλεξε να πουλήσει, οι δύσκολες στιγμές της ζωής του, τα νέα βήματα στο Blue Sky, η ΕΡΤ, ο ΑΝΤ1, αλλά και όσοι τον πλήγωσαν. Ο Τέρενς Κουίκ κάνει την αυτοκριτική του και τα λέει όλα!

Έξι μήνες στο Blue Sky, τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει;

«Όι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Καλό είναι να μη σκεφτόμαστε τα εύκολα στα μεγάλα σαλόνια, αλλά τα δύσκολα σ’ αυτά που θεωρητικά είναι μικρά. Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα κανάλια είναι μεγάλα ή μικρά ανάλογα με τους ανθρώπους που έχουν. Οι εμπειρίες μου είναι ταυτόσημες μ’ αυτές που έζησα φτιάχνοντας την ΕΡΤ3 το ’76 και τον ΑΝΤ1 ’89 προς ’90. Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων οι οποίοι πολύ μεθοδικά κάνουμε πολύ νοικοκυρεμένα βήματα. Στον τομέα των ειδήσεων έχουμε μια πολύ μεγάλη βελτίωση».

Ο Κώστας Χαρδαβέλας είπε ότι στενοχωρήθηκε όταν σας είδε, γιατί ήταν σαν να πήγε ο Μαραντόνα στην πιο μικρή ομάδα.

«Θα έλεγα στον Κώστα, ο οποίος δεν έκανε τον κόπο να με πάρει ένα τηλέφωνο και να μου πει "Γιατί, ρε συ φίλε", ότι πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές κατέληξαν να κάνουν την καριέρα τους σε μικρότερες ομάδες».

Έρχομαι στα τηλεοπτικά και ξεκινώ από την ΕΡΤ. Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, που κλείνει με την αποχώρηση δύο χιλιάδων εργαζομένων - ένας εκ των οποίων είστε και εσείς.

«Εγώ από τον Απρίλιο είχα ειδοποιήσει τη διοίκηση της ΕΡΤ. Είχα πει στον κύριο Γκαμπρίτζιο ότι ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η ΕΡΤ θα αποχωρήσω. Συνεπώς εμένα το θέμα δεν μ’ αφορά. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι πραγματικά στενοχωριέμαι για τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός ΕΡΤ».

Πολλοί είπαν ότι είναι σκάνδαλο όταν η ΕΡΤ διώχνει 2.000 υπαλλήλους και εγκρίνει την εκπομπή του Κούλογλου με 25 χιλιάδες ευρώ το επεισόδιο.

«Δεν θέλω να το σχολιάσω, γιατί θα είμαι πάρα πολύ αρνητικός για τον Κούλογλου. Πραγματικά αντιλαμβάνομαι τις πικρίες του σε σχέση με το πώς κόπηκε η εκπομπή του, αλλά ας κάνει και την αυτοκριτική του. Αυτό το οποίο έκανε, να μπει στο διοικητικό συμβούλιο και μετά να πει ?θα ζητήσω εκπομπές?, δεν είναι στο πλαίσιο μιας στοιχειώδους δεοντολογίας».

Έρχομαι στον ΑΝΤ1, του οποίου το κεντρικό δελτίο δεν πήγε καλά φέτος.

«Είναι σαφές ότι ο ΑΝΤ1 με λανθασμένες επιλογές καταστρέφεται. Ένας Λάτσιος... δεν φέρνει την άνοιξη. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά με το κανάλι ο Μίνως Κυριακού, και επειδή έχω συνεργαστεί μαζί του τόσα χρόνια έχει την αντίληψη ενός μέσου τηλεθεατή. Αυτό πρέπει να ’χει κάποιος ο οποίος στήνει μια τηλεόραση».

Θα επιστρέφατε στον ΑΝΤ1;

«Θα ήμουν ψεύτης αν σου έλεγα ?όχι?, παρ’ όλο που ζω παραδεισένιες στιγμές στο Blue Sky. Ο ΑΝΤ1 είναι στο αίμα μου. Δεκατέσσερα χρόνια δεν γίνονται νερό».

Αλήθεια ισχύει ότι σας στεναχώρησε ο τρόπος που προσέγγισε η Ελεονώρα Μελέτη το θέμα του χωρισμού σας με τη σύζυγό σας, Άντα;

«Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε τη δουλειά της και δεν θα περίμενα να σκεφτεί το πώς εγώ συμπεριφέρομαι στα προσωπικά θέματα των άλλων. Αυτό όμως που με πείραξε ήταν πως ο άνθρωπος που είχα δίπλα μου χρόνια, που τον είχα βάλει στο σπίτι μου αυτόν και την οικογένειά του, ήταν εκείνος ο οποίος είχε αναλάβει όλο το κομμάτι του σχολιασμού και των υποτιθέμενων αποκαλύψεων. Αναφέρομαι στην κυρία Τζορτζέλα. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ, αν κάποιος με είχε τιμήσει έχοντάς με συνεργάτη στο πλευρό του και στην οικογένειά του, να τον ξεκατινιάσω έτσι».

Τι αγαπάτε στην Άντα;

«Αυτό που βρίσκω ελκυστικό επάνω της είναι ότι δεν θέλει να μιλάμε για την προσωπική μας ζωή. Και έχει απόλυτο δίκιο. Η προσωπική ζωή μου δεν αφορά κανέναν».

Μου έκανε εντύπωση πώς, ενώ μένατε στα βόρεια προάστια, μετακομίσατε στο κέντρο. Αλλάξατε εξ ολοκλήρου τη ζωή σας.

«Ακριβώς. Βλέπεις, καμιά φορά η δοκιμασία ενός χωρισμού μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι πολύ πιο ώριμα. Όταν έμενα στην Εκάλη, ακόμα και στο περίπτερο έπρεπε να πάω με το αυτοκίνητο. Τώρα έχω τα πάντα γύρω μου, και κυρίως το ευλογημένο μέσο που λέγεται μετρό και όλες τις αστικές συγκοινωνίες από τη Βασιλίσσης Σοφίας».

Πείτε μου ότι μπαίνετε σε λεωφορείο...

«Και σε μετρό. Ο κόσμος νομίζει "και δικαίως" ότι όλοι εμείς οι μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης είμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας. Εγώ νομίζω ότι έχει δίκιο. Ναι! Είμαστε. Δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι σε μια γυάλα ενός στούντιο και να μην έχουμε άμεση επαφή με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί δηλαδή να εξαντλείται η δημόσια ζωή μας σε ένα "Da Capo" στο Κολωνάκι ή σε ένα "Εκάλη club" ή σε ένα κοσμικό resort. Πρέπει να βγαίνουμε έξω, να ψωνίζουμε, να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στον κόσμο. Εγώ κυκλοφορώ πάρα πολύ με τα μέσα μεταφοράς και για να πάω στο κανάλι, το οποίο είναι στο Νέο Ηράκλειο».

Έχετε φτάσει στο όριο του να μην μπορείτε να ζήσετε;

«Βέβαια. Δύο φορές. Η πρώτη ήταν το ’72, μετά το Πολυτεχνείο, όπου τότε είχε βγει ρητή εντολή από τον Ζαρβογιαννάκο να μην ασκώ το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Δεν μίλησα ποτέ γι’ αυτή την περίοδο και ούτε θέλω. Δεν κάνω τον αντιστασιακό. Προσωπικά μετέφερα τρεις τραυματίες την περίοδο του Πολυτεχνείου και είχα μια θέση απέναντι σε κάποια γεγονότα. Το αποτέλεσμα ήταν να μου απαγορευτεί η δουλειά ενώ είχα νεογέννητο παιδί, τον Ρίτσαρντ. Ήταν η περίοδος που, όχι το νοίκι δεν είχα να πληρώσω, αλλά ούτε να φάω. Πρέπει να σου πω ότι μου έκοψαν ακόμα και το ρεύμα και το νερό. Υπήρξαν μέρες ολόκληρες που άνοιγα την πόρτα του διαδρόμου της πολυκατοικίας όπου έμενα στα Πατήσια και πάταγα το κουμπάκι του διαδρόμου για να μπορώ να παίρνω λίγο φως από εκεί. Όλα αυτά ήταν όμως εμπειρίες για μένα».

Είστε πάντως άνθρωπος που έχετε φτάσει στα άκρα.

«Είμαι άνθρωπος των άκρων. Παρ’ όλο που φημίζομαι ότι μπορώ να ισορροπώ σε δύσκολες καταστάσεις και δουλεύει μέσα μου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της διπλωματίας, θα έλεγα ότι είμαι απόλυτα των άκρων!».

Ήσασταν κι εσείς στη λίστα των φοβερά υψηλόμισθων.

«Το όνομά μου βεβαίως υπήρξε μέσα, όπως όλων των άλλων. Από εκεί και πέρα, αυτό που είχα πει είναι πως είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι από τη στιγμή που πληρώνεσαι από το δημόσιο δεν υφίστανται προσωπικά δεδομένα. Διότι αν θέλουμε την ΕΡΤ να είναι ανταγωνιστική, θα πρέπει να δίνει ικανοποιητικές αμοιβές σ’ εκείνους οι οποίοι θεωρούνται πρώτη γραμμή».

Ισχύει ότι πρόκειται να πουλήσετε το σπίτι σας στο Πήλιο;

«Ναι. Είναι μια επιλογή την οποία έχω κάνει μαζί με την Άντα έπειτα από αυτό το πολύ σύντομο διάστημα του χωρισμού. Αποφασίσαμε να πουλήσουμε το σπίτι στο Πήλιο και να κάνουμε άλλα πράγματα στη ζωή μας. Μόνο που έχω πέσει σε δύσκολη περίοδο. Εν πάση περιπτώσει, αυτός είναι ο στόχος μας. Να ανασυντάξουμε λίγο τη ζωή μας διαφορετικά. Ψάχνουμε για αγοραστή».