Η λίμνη Παμβώτιδα κρύβει το μυστικό

15.07.2010
Για τις λίρες του Αλή Πασά ψάχνουν στα Ιωάννινα! Μια έρευνα χαρτογράφησης του βυθού της λίμνης Παμβώτιδας, σε συνδυασμό με ιστορικές πηγές

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Για τις λίρες του Αλή Πασά ψάχνουν στα Ιωάννινα! Μια έρευνα χαρτογράφησης του βυθού της λίμνης Παμβώτιδας, σε συνδυασμό με ιστορικές πηγές και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, φούντωσαν τα σενάρια για το βυθισμένο δικάταρτο μπρίκι του Οθωμανού διοικητή που ήταν γεμάτο με χρυσές λίρες και κοσμήματα!

Αρκούσε μια έρευνα του καθηγητή του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, ωκεανογράφου Γιώργου Παπαθεοδώρου, για να ξεσπάσει υστερία φημών και ο χαμένος θησαυρός του Αλή Πασά να γίνει θέμα συζήτησης, ιδιαίτερα μετά τη διακοπή της έρευνας κατόπιν παρέμβασης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο θρύλος που χρόνια τώρα μεταφέρεται από στόμα σε στόμα μιλά για ένα πλοιάριο μήκους δεκατριών μέτρων που... εντοπίστηκε σε βάθος μόλις επτά μέτρων και το οποίο, όπως εικάζουν πολλοί, είναι το δικάταρτο μπρίκι του Αλή Πασά που στα αμπάρια του περιείχε κασόνια με εκατοντάδες χιλιάδες χρυσές λίρες και κοσμήματα!

Ιστορικές πηγές αναφέρουν γι’ αυτό, ενώ υπάρχουν και απεικονίσεις του σε ξυλογραφίες του 1810 και 1813. Κι επειδή μετά τη δολοφονία του Αλή Πασά το 1822 το σκάφος που παρέμεινε αγκυροβολημένο? εξαφανίστηκε, η ιστορία αυτή έγινε ο θρύλος της περιοχής. Κάποιοι λένε ότι βυθίστηκε από τον καιρό, κάποιοι άλλοι πως το βύθισαν οι ίδιοι οι Τούρκοι χωρίς να γνωρίζουν το πολύτιμο φορτίο του!

Τι υπάρχει στο βυθό
Αληθεύει ότι μια πρώτη...ακτινογραφία της λίμνης και οι έρευνες με υποβρύχιο ρομπότ... χτύπησαν πάνω στο πλοιάριο που ίσως κρύβει έναν πολύτιμο θησαυρό;

Ο καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη φημολογία που οργιάζει: «Μέχρι αυτή τη στιγμή τίποτα δεν υπάρχει το οποίο να ισχυροποιεί τη συγκεκριμένη φήμη», λέει στο ΛΟΙΠΟΝ. «Εμείς ερευνούμε την οικολογική κατάσταση της λίμνης και στο πλαίσιο αυτό έχουμε εντοπίσει κάποια ακουστικά στοιχεία, για τα οποία δεν θεωρώ ότι μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο».

Ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης δίνει μια άλλη εξήγηση για το θέμα: «Αυτό το σκαρί που βρίσκεται στο βυθό είναι από ναυάγιο πλοίου που μετέφερε κόσμο από το Νησί στα Ιωάννινα. Ήταν η βενζινάκατος του Κόκκινου από το Νησί και βούλιαξε γύρω στο 1945 -’46. Ο λαός θέλει ένα θρύλο για να ονειρεύεται. Και μόνο το όνειρο μας έχει μείνει πλέον...».

Εντελώς διαφορετική είναι η άποψη του τέως δημάρχου, ιστοριοδίφη, αρχιτέκτονα και συγγραφέα Τάσου Παπασταύρου, ο οποίος μάλιστα ετοιμάζει το 9ο βιβλίο του για την άγνωστη ιστορία του Αλή Πασά: «Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει βυθιστεί εκεί το σκαρί του Αλή Πασά. Έχω βρει εικόνες δημοσιευμένες σε παλιά βιβλία (λιθογραφίες και χαλκογραφίες) που το απεικονίζουν μπροστά στο κάστρο. Μετά την πτώση του, το πλοίο αυτό δεν καταστράφηκε, αλλά περιφερόταν χωρίς άγκυρες στη λίμνη και τελικά λόγω παλαιότητας βυθίστηκε. Επτά μέτρα βάθος είναι, με μια απλή έρευνα με αρχαιολόγους-δύτες μπορούν να δουν τι συμβαίνει εκεί. Στο βιβλίο που θα εκδώσω, ανάμεσα στα άλλα υπάρχει μια μαρτυρία πως, όταν πήγαινε ο Αλή Πασάς στο Νησί για να προστατευθεί από τον Χουρσίτ, είχε μαζί του στο πλοίο αρκετά σιδερένια κιβώτια. Έδωσε εντολή και τα πέταξαν γύφτοι μέσα στη λίμνη και στη συνέχεια τους αποκεφάλισε για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Οπότε ο θησαυρός μπορεί να υπάρχει. Μόνο τα χρυσά ρολόγια του Αλή Πασά ήταν τριακόσια!».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, που τα Ιωάννινα είναι η γενέτειρά του: «Ο θρύλος περιφέρεται από στόμα στο στόμα», τόνισε. «Υπάρχει έντονη φημολογία για το θέμα αυτό και σοβαρές πιθανότητες να ισχύει! Πρέπει να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα για να αποκαλυφθεί τι ακριβώς κρύβει ο βυθός της Παμβώτιδας».