«Πέταξαν» 4 εκατ. δολ. στη θάλασσα

12.08.2010
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πολύ γνωστό ζευγάρι του χώρου των επιχειρήσεων «πέταξε» 4 εκατ. δολάρια στη θάλασσα για ένα... καπρίτσιο! Το πάθος για την απόκτηση ενός σκάφους με δερμάτινο σαλόνι δεν τους στοίχισε όμως μόνο αυτό το τεράστιο ποσό, αλλά τους έφερε και λίγο πριν από το χωρισμό.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πολύ γνωστό ζευγάρι του χώρου των επιχειρήσεων «πέταξε» 4 εκατ. δολάρια στη θάλασσα για ένα... καπρίτσιο! Το πάθος για την απόκτηση ενός σκάφους με δερμάτινο σαλόνι δεν τους στοίχισε όμως μόνο αυτό το τεράστιο ποσό, αλλά τους έφερε και λίγο πριν από το χωρισμό.

Η ιστορία διαδραματίστηκε στη Νότια Γαλλία, με πρωταγωνιστές ένα διάσημο επιχειρηματία και τη σύζυγό του. Εκείνος, γόνος πολύ γνωστής οικογένειας, έγινε κεντρικός «ήρωας» ενός απίστευτου καβγά που έλαβε χώρα στην πιο κεντρική μαρίνα της Νίκαιας.

Στην αναζήτηση του καλύτερου
Ο σύζυγος είχε πλάσει στο μυαλό του τις τέλειες καλοκαιρινές διακοπές παρέα με τη σύζυγό του, αλλά έλειπε κάτι...

Αθεράπευτος ζηλιάρης, ο γνωστός επιχειρηματίας δεν έκρυβε κατά καιρούς την έντονη επιθυμία του να αποκτήσει ένα σκάφος. Δεν μπορούσε να βλέπει τους άλλους να κάνουν τις βόλτες τους με τα δικά τους γιοτ και ήθελε κι εκείνος ένα ίδιας, αν όχι μεγαλύτερης, αξίας αλλά και μήκους. Άρχισε, λοιπόν, να ψάχνει απεγνωσμένα παντού «για ένα δυνατό σκαρί», όπως έλεγε.

Φυσικά, στην επιλογή τον πρώτο λόγο θα είχε η σύζυγος. Τόσο ο γνωστός επιχειρηματίας όσο και εκείνη αναζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία. Επιθυμία της να αποκτήσουν ένα σκάφος αντάξιο του επιπέδου και του κοινωνικού status της οικογένειάς τους. Και τι σήμαινε αυτό; Έπρεπε να βρουν ένα μεγάλο σκαρί, που θα είχε τα πάντα από πλευράς εξοπλισμού, αλλά πάνω απ’ όλα θα ξεχώριζε για την πολυτέλεια και το χλιδάτο εσωτερικό του. Ήθελαν να «μαγνητίζει τα βλέμματα», για να μπουν στο μάτι των άλλων.

Ο σύζυγος, αντίθετα, αν και... άπληστος, ήταν πιο ρεαλιστής και επιθυμούσε κάτι μοντέρνο και φυσικά πολύ γρήγορο, για να μπορεί «να κοντράρει στα ίσα τους φίλους του», όπως έλεγε.

Στην αναζήτησή τους απευθύνθηκαν σε κάποιους φίλους που, όπως παραδεχόταν ο σύζυγος, «ήταν πιο μπασμένοι στα κόλπα».

Άρχισαν λοιπόν σιγά σιγά να βλέπουν διάφορα τεράστιας αξίας σκάφη, αλλά μάταια...

Εκείνος είχε τις απόψεις του και η σύζυγος τις δικές της.

«Θέλω δέρμα στα σαλόνια, και το θέλω τώρα!»

Τα ταξίδια ήταν πολλά και οι μετακινήσεις τους συνεχείς.

«Να φανταστείτε ότι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο έπαιρναν το αεροπλάνο και πήγαιναν πότε στη Νίκαια και πότε στην Ιταλία, για να δουν κάποιες ευκαιρίες. Σε κάποια από αυτά τα ταξίδια έπαιρναν μαζί τους και ένα φίλο τους, συνταξιούχο καπετάνιο, και τους έδινε από πρώτο χέρι πληροφορίες», αποκάλυψε πρόσωπο που έζησε από κοντά όλη την ιστορία.

Όλο αυτό το πηγαινέλα κράτησε 4 ολόκληρους μήνες, αφού επιστρατεύτηκε και δεύτερος πλοίαρχος, «ο οποίος θα έδινε μία ακόμη γνώμη στο ζευγάρι».

Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του βρήκαν αυτό που ήθελαν και έφτασαν με άκρα μυστικότητα ?χωρίς να το γνωρίζουν γνωστοί και φίλοι? στη Γαλλία. Μαζί τους, φυσικά, οι δύο... εμπειρογνώμονες.

Με το που αντίκρισε η κυρία το σκάφος που είχαν δει με το σύζυγο στο Internet, το ερωτεύτηκε: «Αυτό είναι! Θα το πάρουμε! Έχει τα τέλεια σαλόνια και το δέρμα των επίπλων ταιριάζει με τα καλοκαιρινά μου σύνολα»!

Δεν ήταν δυνατόν να σκεφτεί το δικό τους... κότερο να μην είναι άνετο και χαλαρό, ούτε μπορούσε να δεχτεί κάποιο χωρίς δέρμα στα σαλόνια και σε άλλους χώρους.

Η κίνηση αυτή τους στοίχισε ακριβά...

Τι να τον κάνεις τον έλεγχο;

Όπως ήταν λογικό, οι δύο έμπειροι ναυτικοί που είχαν μαζί τους θέλησαν να το ψάξουν περισσότερο και επέμεναν ότι έπρεπε να δουν το σκάφος εξονυχιστικά προτού το αγοράσει ο επιχειρηματίας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση», επέμενε η κυρία. «Αυτό είναι και θα το πάρουμε», έλεγε με στόμφο.

«Μα μπορεί να είναι προβληματικό», έλεγαν και ξανάλεγαν οι δύο ναυτικοί.

Εκείνη αμετάπειστη.

Έπεισε τελικά τον άντρα της και αγόρασαν το σκάφος «σχεδόν με τη μία», όπως αποκάλυψε αυτόπτης μάρτυρας. Δεν μπήκαν στη διαδικασία «περιττών και κουραστικών ελέγχων ρουτίνας», όπως έλεγε χαρακτηριστικά η κυρία.

Τι κι αν όλοι τους έλεγαν ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος για παν ενδεχόμενο; Κανείς τους δεν ήθελε να ακούσει... Πάνω απ’ όλα η ζήλια και τα δερμάτινα σαλόνια!

Υπογράφτηκαν τα συμβόλαια, αποφασίστηκαν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς του σκάφους στην Ελλάδα και, όταν έφτασε η μεγάλη ώρα για το πιο σοβαρό και σημαντικό τεστ, έσκασε η βόμβα...

«Το σκάφος πήγε τελικά για έλεγχο στο καρνάγιο κι εκεί συνέβη το μοιραίο. Άνοιξε λόγω ωσμώσεων και μαζί του χάθηκαν στο βυθό 4 εκατ. δολάρια», αποκάλυψε πρόσωπο που έζησε τα γεγονότα.

Τους άκουσε όλη η Νίκαια...

Έντρομος ο σύζυγος δεν πίστευε στ’ αφτιά του με αυτά που άκουγε. Πώς ήταν δυνατόν να είχε χάσει τόσο απλά 4 εκατομμύρια; Για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες και τα απωθημένα της αγαπημένης συζύγου του;

«Είναι δυνατόν να με παίρνεις στο λαιμό σου για να κάνεις επίδειξη στις φίλες σου;», της έλεγε συνέχεια εκείνος.

«Μα πού να ξέρω ότι είχε πρόβλημα από κάτω», επέμενε εκείνη.

«Δεν άφησες να το ελέγξουν και να τι έπαθα τώρα!» επαναλάμβανε απελπισμένος.

Οι καβγάδες φούντωναν μέρα με την ημέρα. Όλος ο κύκλος τους είχε να το λέει για τις φωνές που ακούγονταν καθημερινά, σχεδόν όπου κι αν βρίσκονταν οι δυο τους. Ο πετυχημένος γάμος τους παραλίγο να φτάσει στο τέλος του... Το διαζύγιό τους δεν βγήκε στο παρά πέντε.

Ο σύζυγος ζήτησε τη βοήθεια γνωστού ιδιωτικού ερευνητή για να μπορέσει να βρει κάποια άκρη στο πρόβλημά του. Ο Γιώργος Τσούκαλης ήταν εκείνος που μεσολάβησε και, αφού βρήκε τους κατάλληλους συνδετικούς κρίκους, όπως είπε ο ίδιος, έδωσε μια λύση που έσωσε την κατάσταση. Μίλησε με συναδέλφους του στη Γαλλία και κατάφερε έπειτα από διαπραγματεύσεις και επαφές να δοθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της αγοράς.

«Ο κατασκευαστής, αν και αρνούνταν, πήρε τελικά πίσω το σκάφος και δεσμεύτηκε να δώσει στο ζευγάρι ένα αντίστοιχο κότερο. Μπορεί να μην είχε τις... δερμάτινες προδιαγραφές με το προηγούμενο, αλλά αυτό δεν στάθηκε τελικά εμπόδιο. Ήταν ένα σκάφος με πιο μοντέρνα γραμμή και, με τις απαραίτητες πινελιές της συζύγου του επιχειρηματία, προσέγγισε εντέλει τα αρχικά στάνταρντ που είχε θέσει το ζευγάρι». Βέβαια, το κλου της ιστορίας είναι ότι το αρχικό μπάτζετ αγοράς από τα 4 εκατ. δολάρια έφτασε στα 6,5!