Ο γκέι γάμος και το γεύμα στον Ομπάμα

06.08.2010
Λατρεύει τη Σκόπελο και τη μαγειρική. Είναι η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της «Iron Chef», ενώ τις σπεσιαλιτέ της δοκίμασε ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την κάλεσε να μαγειρέψει στο Λευκό Οίκο.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Λατρεύει τη Σκόπελο και τη μαγειρική. Είναι η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της «Iron Chef», ενώ τις σπεσιαλιτέ της δοκίμασε ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την κάλεσε να μαγειρέψει στο Λευκό Οίκο. Αυτό όμως για το οποίο νιώθει υπερήφανη περισσότερο απ’ όλα είναι τα τέσσερα παιδιά της, που απέκτησε με τη σύντροφο της ζωής της, Τζένιφερ. Είναι η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα σεφ Κατ Κόρα κι αυτή είναι η ιστορία της...

Το πραγματικό της όνομα είναι Κατερίνα Καραγκιόζη. Οι γονείς της, που κατάγονται από τη Σκόπελο, μετανάστευσαν στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Η Κατερίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πολιτεία του Μισισιπή. Ο πατέρας της και ο παππούς της είχαν εστιατόρια και μέσα από αυτούς αγάπησε και εκείνη τη μαγειρική, αλλά και την ελληνική κουζίνα. Είχε αδυναμία στο κατσικίσιο τυρί, στις ελιές και στις σκοπελίτικες συνταγές. Από τα 15 της κιόλας ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή της: να ανοίξει το δικό της εστιατόριο! Αυτό ήταν το μεγάλο της όνειρο κι αποφάσισε να το κυνηγήσει.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα
Εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε αρχικά Βιολογία και Διατροφολογία. Η γνωριμία της με τη διάσημη Αμερικανίδα σεφ Τζούλια Τσάιλντ στάθηκε καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία της. Εκείνη ήταν που την προέτρεψε να φοιτήσει στο «Culinary Institute» και τη βοήθησε στα πρώτα βήματά της. Παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε σε φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, όπου συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους σεφ. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου συνδύασε σπουδές με πρακτική εξάσκηση στη γαλλική κουζίνα, δίπλα στους George Blanc και Roger Verge. Επιστρέφοντας στην Αμερική, και αφού πια ήταν ήδη όνομα στο χώρο της υψηλής μαγειρικής, ανέλαβε την κουζίνα του δημοφιλούς μπιστρό «Don Giovanni», που βρίσκεται στη Napa Valley, στη Νότια Καλιφόρνια. Το 1999 μπήκε στη ζωή της και η τηλεόραση. Η Κατ Κόρα, όπως την έμαθαν οι Αμερικανοί, βρέθηκε στο πλευρό του Rocco Di Spirito στην εκπομπή «Melting Pot». Πολύ γρήγορα άρχισε να παρουσιάζει τις δικές της εκπομπές, μέσα από τις οποίες προσπάθησε να προωθήσει την ελληνική κουζίνα. Εκατομμύρια Αμερικανοί μυήθηκαν στις ελληνικές γεύσεις παρακολουθώντας τις εκπομπές της «My Country», «My Kitchen: Greece» και «Date Plate».

Το ριάλιτι και το γεύμα στον Πρόεδρο
Το μεγάλο «μπαμ», όμως, έγινε όταν το 2005 αποφάσισε να συμμετάσχει στο διάσημο ριάλιτι μαγειρικής «Iron Chef». Η Κατ Κόρα είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα στην ιστορία της εκπομπής που κατάφερε να εκτοπίσει τους άντρες συναδέλφους της και να κερδίσει το μεγάλο έπαθλο. Ένα χρόνο μετά έρχεται μία ακόμη διάκριση: το περιοδικό «Bon Appetit Magazine» τής δίνει τον τίτλο «Δασκάλα της μαγειρικής». Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το πάθος για τη δουλειά της. Και το μότο της ζωής της; «Γίνε μεγάλος ή πήγαινε σπίτι σου».

Η Κατ Κόρα είναι σύμβουλος μεγάλων εταιρειών και έχει γράψει τα βιβλία «Cat Cora’s Kitchen», «Cooking from the hip» και «Cat Cora’s classics with a twist». Το 2009 εγκαινιάστηκε το πρώτο εστιατόριο με το όνομά της στην Ντίσνεϊλαντ.

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα της ήταν όταν κλήθηκε να μαγειρέψει στο Λευκό Οίκο, στην επίσημη δεξίωση που παρέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ελληνική πρωθυπουργική αποστολή. Εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τα εδέσματά της δοκίμασαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και 400 ακόμη επίσημοι προσκεκλημένοι. Το μενού ήταν εμπνευσμένο από την Ελλάδα και περιελάμβανε το «Πιάτο του ψαρά» (μια ποικιλία θαλασσινών μαγειρεμένα με ούζο), αρνίσια παϊδάκια, ντολμαδάκια με αβγολέμονο, γύρο και λουκουμάδες.

Άλλωστε, δεν κρύβει ποτέ την αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών της: «Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και καθημερινά μιλάω στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και το πόσο ιδιαίτερη χώρα είναι».

Η Τζένιφερ και τα τέσσερα παιδιά
Η Κατ Κόρα δεν εντυπωσιάζει μόνο με την καριέρα της στη μαγειρική. Έγινε η αγαπημένη των αμερικανικών μέσων όταν δήλωσε δημόσια ότι είναι παντρεμένη με γυναίκα. Με την Τζένιφερ Κόρα, που είναι και συνέταιρός της, έχουν αποκτήσει 4 παιδιά. Ζουν στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια και, όπως τονίζουν, το μεγαλύτερο επίτευγμα στα 11 χρόνια της σχέσης τους είναι η οικογένειά τους. Σίγουρα δεν ήταν εύκολη η απόφαση για την Κατ Κόρα να δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική της ταυτότητα: «Πάλεψα πολύ μέσα μου πριν το αποφασίσω, είχα ενδοιασμούς για το αν πρέπει να το κάνω ή όχι. Το να αποδέχεσαι όμως την ταυτότητά σου σημαίνει ελευθερία», απάντησε, τονίζοντας ότι έχει επιλέξει να ζει ελεύθερη. Η Κατ συνειδητοποίησε τις σεξουαλικές της προτιμήσεις στα 16 της χρόνια και οι αντιδράσεις στη μικρή ελληνική κοινότητα όπου μεγάλωσε ήταν ποικίλες: «Έχω ζήσει την κοινωνική κατακραυγή, αλλά επειδή έλεγα την αλήθεια στον εαυτό μου, κέρδισα την εμπιστοσύνη των γύρω μου. Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, όλοι σε σέβονται. Δεν πιστεύω ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι προσωπική επιλογή. Έχω ισχυρή πίστη στο Θεό και ξέρω ότι γεννήθηκα όπως ακριβώς είμαι. Δεν διαλέγουμε να αγαπάμε έναν άντρα ή μια γυναίκα, μας συμβαίνει τόσο φυσικά όσο το να μάθουμε να μιλάμε ή να περπατάμε».

Η Κατ και η Τζένιφερ έχουν τέσσερις γιους, οι οποίοι γεννήθηκαν με τη βοήθεια του ίδιου άγνωστου δότη σπέρματος. Τους δύο πρώτους, Caje και Zoran, κυοφόρησε η Τζένιφερ, ενώ το 2009 αποφάσισαν να μείνουν έγκυες ταυτόχρονα, πάλι με τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά και να γίνουν παρένθετες μητέρες, αφού η μία κυοφόρησε το έμβρυο της άλλης. Ο Τhatcher και ο Nash-Lemuel γεννήθηκαν με διαφορά 3 μηνών, ολοκληρώνοντας την ευτυχία του ζευγαριού.

Σε όσους τη ρωτάνε αν είναι αποδεκτό αυτό το μοντέλο οικογένειας απαντά: «Είμαστε μια απόλυτα φυσιολογική οικογένεια, που ζει το αμερικανικό όνειρο. Με την Τζένιφερ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δουλεύουμε, περνάμε χρόνο μαζί και αγαπάμε η μία την άλλη. Οι γιοι μας είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε στη ζωή μας και θέλουμε να ξέρουμε ότι κι εκείνοι είναι υπερήφανοι που μας έχουν μητέρες». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κατ Κόρα βραβεύτηκε το 2008 από τον Οργανισμό Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή εκφράζει ανοιχτά τις σεξουαλικές προτιμήσεις της και μάχεται για αυτές.