Αυτοί που άντεξαν στο χρόνο

28.10.2009
Πρόσωπα και πράγματα εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη στο μαγικό γυάλινο κόσμο μας, αποθεώνονται και με την ίδια ευκολία εξαφανίζονται από προσώπου γης σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Πρόσωπα και πράγματα εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη στο μαγικό γυάλινο κόσμο μας, αποθεώνονται και με την ίδια ευκολία εξαφανίζονται από προσώπου γης σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι με όχημά τους έξυπνα concepts ήρθαν και κατάφεραν όχι μόνο να μείνουν, αλλά και να ταυτίσουν το όνομά τους με την ιδιωτική τηλεόραση.

«Mega Star»: Ξεκίνησε το τηλεοπτικό του ταξίδι στο Μεγάλο Κανάλι το 1990. Και μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, όπως και οι παρουσιαστές του (Ρίκα Βαγιάννη, Ναταλία Γερμανού, Μπέτυ Μαγγίρα, Εύη Αδάμ, Ιωάννα Κανελλοπούλου και Χαρά Μακρυστάθη, Κατερίνα Στικούδη), αλλά αυτό συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του, ενημερώνοντάς μας για ό,τι συμβαίνει στο χώρο του ελληνικού πενταγράμμου.

«Σούπερ Σάββατο»: Ξεκίνησε το 1990 κι έχουν περάσει από εκεί πολλοί οικοδεσπότες, με βασικό τον Μιχάλη Τσώχο. Παραλίγο να σταματήσει την πορεία του στο πλαίσιο των περικοπών που γίνονται τώρα στον ΑΝΤ1, αλλά τελικά σώθηκε.

«Πρωινός καφές»: Αφού συμπλήρωσε φέτος αισίως τα 18 χρόνια στον αέρα του ΑΝΤ1, έριξε τελικά αυλαία. Μια θρυλική εκπομπή, η οποία ουσιαστικά καθιέρωσε και τη ζώνη των πρωινάδικων, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Αυτά τα χρόνια «Καφέ» μας έχουν σερβίρει πολλοί: Ρούλα Κορομηλά, Πόπη Χατζηδημητρίου, Ελένη Μενεγάκη, Ελεονώρα Μελέτη, Νίκος Μουτσινάς, Κατερίνα Ζαρίφη, Γιώργος Λιανός, Δέσποινα Καμπούρη, Βίκυ Καγιά.

«Καλημέρα Ελλάδα»: Στην πρωινή ζώνη 7 με 10 το πρωί πρωτοπόρος είναι ο Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος το 1992 αποφάσισε να μας καλημερίζει καθημερινά και να μας ενημερώνει για τα πρώτα νέα της ημέρας. Το εντυπωσιακό με το «Καλημέρα Ελλάδα» είναι ότι ποτέ δεν έχει αλλάξει οικοδεσπότη.

«Φως στο τούνελ»: Αμέσως μετά σειρά έχει η Αγγελική Νικολούλη. Η «Μις Μαρπλ» μπήκε στο... τούνελ της αναζήτησης αρχικά στο πλευρό του Κώστα Χαρδαβέλλα και το 1995 πήρε την απόφαση να ανάψει τα δικά της φώτα στο τηλεοπτικό τούνελ! Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα αποτελεί τη μοναδική εκπομπή αναζήτησης της ελληνικής τηλεόρασης που σημειώνει μεγάλη επιτυχία σε όποιο κανάλι και αν φιλοξενείται.

«Ενώπιος ενωπίω»: Μια ντουζίνα χρόνια κράτησε η συγκεκριμένη εκπομπή, η οποία ταυτίστηκε με το Mega, όπως έγινε και με τον παρουσιαστή της, Νίκο Χατζηνικολάου. Το πρώτο «Ενώπιος ενωπίω» βγήκε στον αέρα το 1991.

«Ζούγκλα»: Λίγο παραπάνω από μία δεκαετία μεσουρανεί στους δέκτες μας και η πολυσυζητημένη «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Η εκπομπή ξεκίνησε το 1997 στον ΑΝΤ1, πήγε στον Alpha, μετακόμισε στο Alter, ξαναπήγε στον Alpha, επέστρεψε πάλι στο Alter και ούτω καθεξής.

«Traction»: Γκάζι πάτησε, όμως, για τα καλά και ο Κώστας Στεφανής. Βγήκε στον αέρα από το Mega το 1999 και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να συμμετέχει στο τηλεοπτικό ράλι, σημειώνοντας μάλιστα πολύ καλές επιδόσεις.

ΑΜΑΝ: Το 1999 μας έκαναν αυτά τα τρελά παιδιά από τη Θεσσαλονίκη να πούμε για πρώτη φορά... ΑΜΑΝ! Ο Αντώνης Κανάκης και ο Σωτήρης Καλυβάτσης ξεκίνησαν τη γνωστή σε όλους μας σατιρική εκπομπή και γνώρισαν την απόλυτη επιτυχία. Το 2006 αποφάσισαν να ρίξουν αυλαία και στη συνέχεια να χωρίσουν και τα... τηλεοπτικά τσανάκια τους. Κανάκης άνευ Καλυβάτση γίνεται;

«Στούντιο με θέα»: Οχτώ χρόνια πέρασαν και από τότε που αποφασίσαμε να έχουμε τα σαββατοκύριακα «Στούντιο με θέα». Το 1999 ο Νίκος Μάνεσης με την πρωτοεμφανιζόμενη τότε στον ΑΝΤ1 Ράνια Θρασκιά πήραν τη δημοσιογραφική σκυτάλη τα σαββατοκύριακα. Στην πορεία βέβαια η Ράνια έφυγε, για να πάει να ζήσει στον «Όμορφο κόσμο», τη θέση της πήρε η Φαίη Μαυραγάνη, ενώ όταν έφυγε και ο Νίκος Μάνεσης, ανοίγοντας πανιά προς τον Alpha, το τιμόνι της εκπομπής ανέλαβαν ο Σπύρος Χαριτάτος και η Εύη Φραγκάκη και αργότερα η Αλεξάνδρα Καπελετζή. Για να έρθουν αμέσως μετά οι Καραμέρος - Χαριτάτος και να αλλάξουν τον τίτλο της εκπομπής και ελαφρώς το περιεχόμενό της, με το «7 με 10 μαζί».

Εφτά χρόνια στον αέρα
Τηλεοπτικές αντοχές για εφτά χρόνια είχαν αρκετές εκπομπές, οι οποίες αγαπήθηκαν από τους τηλεθεατές και μάλιστα οι δύο από αυτές στιγμάτισαν τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το «Μεγάλο παζάρι» του Ανδρέα Μικρούτσικου αλλά και το «Ραντεβού στα τυφλά» της Βάσιας Τριφύλλη, η οποία στη συνέχεια έφυγε και τη θέση της πήρε η Ισαβέλλα Βλασιάδου. Και τα δύο αυτά προγράμματα προβλήθηκαν στο Mega από το 1991 μέχρι το 1998.

Ανθεκτικές, όμως, αποδείχθηκαν και οι εκπομπές της Έλλης Στάη και του Αλέξη Παπαχελά. Τα «Μάτια της Έλλης» έπαιζαν κάθε Δευτέρα βράδυ στον ΑΝΤ1 από το 1999 μέχρι το 2006, ενώ οι «Φάκελοι» άνοιξαν στο Mega το 2000 και συνεχίζουν πια τα τελευταία χρόνια την πορεία τους στον ΣΚΑΪ.

Εφτά ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην τηλεοπτική μας παρέα και συνεχίζει ακάθεκτη και η Χριστίνα Λαμπίρη. Το «Super Star» ξεκίνησε στο Star το 2002 με τον τίτλο «Best Seller». Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα έχει αντέξει στον αέρα και το «Gala» της Μαρίας Σταματέρη.

Και τα έξι ήταν υπέροχα
Έξι ολόκληρα χρόνια διήρκεσε το «Μπράβο» της Ρούλας Κορομηλά, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όπως και οι lifestyle εκπομπές «Prive» και «Κάτσε καλά». Το «Prive» ξεκίνησε στο Mega το 1999 με την Έλενα Κατρίτση και τον Χρήστο Ζαμπούνη. Στη συνέχεια η Έλενα έμεινε μόνη της, μέχρι το 2005, οπότε η εκπομπή ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Στον ΑΝΤ1, τώρα, το «Κάτσε καλά» έκανε το ντεμπούτο του στους δέκτες μας το 1997, με την Άννα Δρούζα και τον Στάθη Παπούλια. Αργότερα από τις ίδιες καρέκλες πέρασαν πολλοί παρουσιαστές. Άλλοι χάθηκαν, άλλοι καθιερώθηκαν... «Κάτσε καλά» μας είπαν και ο Φώτης Σεργουλόπουλος με τη Μαρία Μπακοδήμου, η Σόνια Σαουλίδου με τον Χριστόδουλο Παπαδήμα, η Νίκη Κάρτσωνα με τον Νίκο Στεργίου αλλά και με τον Θανάση Αναγνωστόπουλο.

Έξι χρόνια κράτησε και ο θρυλικός «Τροχός της τύχης». Δεν πρόκειται βέβαια για ένα απλό τηλεοπτικό παιχνίδι, αλλά για το παιχνίδι με το οποίο το 1989 ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης και του ΑΝΤ1. Πρώτος παρουσιαστής ήταν ο Δάνης Κατρανίδης, για λίγο πέρασε από το πλατό και ο Παύλος Χαϊκάλης, ενώ αναμφισβήτητα η μεγάλη επιτυχία ανήκει στον Γιώργο Πολυχρονίου.

Τελικά, το 6 πάει πολύ στην TV. Έξι χρόνια διήρκεσε και το τηλεοπτικό ταξίδι του «Όμορφου κόσμου το πρωί» του Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο οποίος ήρθε και κατάφερε να κάνει την ανατροπή στην πρωινή ζώνη του Mega, χαρίζοντάς της ουσιαστικά για κάποιες σεζόν "για πρώτη φορά" την πρωτιά!