Λακωνική Μάνη: Ατμόσφαιρα άλλων εποχών

05.11.2009
Ό,τι και να διαλέξεις από τις εικόνες της Μάνης θα τις θυμάσαι για πάντα. Με τον αέρα της να μυρίζει ελιά, θυμάρι και δεντρολίβανο, η μανιάτικη γη μοιάζει να έχει υπογράψει με το χρόνο ένα κρυφό συμβόλαιο. Ένα μέρος ξεχωριστό, για ανθρώπους που παθιάζονται με τα απότομα, γυμνά βράχια και το δυνατό άνεμο. Η ομορφιά της διατηρείται όλες τις εποχές του χρόνου και σας περιμένει να την απολαύσετε.

Ό,τι και να διαλέξεις από τις εικόνες της Μάνης θα τις θυμάσαι για πάντα. Με τον αέρα της να μυρίζει ελιά, θυμάρι και δεντρολίβανο, η μανιάτικη γη μοιάζει να έχει υπογράψει με το χρόνο ένα κρυφό συμβόλαιο. Ένα μέρος ξεχωριστό, για ανθρώπους που παθιάζονται με τα απότομα, γυμνά βράχια και το δυνατό άνεμο. Η ομορφιά της διατηρείται όλες τις εποχές του χρόνου και σας περιμένει να την απολαύσετε.

Χωριά που μοιάζουν σαν αποσπάσματα μεσαιωνικής ταινίας. Απίστευτα βυζαντινά εκκλησάκια που κρύβουν μικρούς θησαυρούς τέχνης και Ιστορίας τόσο στην Αρεόπολη όσο και διάσπαρτα στις ερημιές ή στον ελαιώνα της Γαρδενίτσας. Και μια ατμόσφαιρα κατανυκτική και αυθεντική όσο οι μαύρες «τσεμπέρες» των γιαγιάδων και η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού και των κουραμπιέδων από τον ξυλόφουρνο της κυρίας Μηλιάς. Για ανθρώπους που επιδιώκουν τη μοναχικότητα, αρκεί να τοποθετείται στο κατάλληλο ντεκόρ.

Διαμονή

«Limeni Village»:
Συγκρότημα 35 δωματίων σε 16 μανιάτικους πύργους συν δύο για τους κοινόχρηστους χώρους. Σαλόνι με τζάκι, απλοί και όμορφοι χώροι σκαρφαλωμένοι στην πλαγιά, επάνω από το λιμανάκι, με ωραία θέα. Πρωινό με τους πιο αφράτους λουκουμάδες που φάγατε ποτέ. Διεύθυνση: Λιμένι, τηλ.: 27330-51111-2, www.limenivillage.gr , από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Κάστρο Μαΐνη»: Πετρόκτιστο κτίριο, φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, εναρμονισμένο απόλυτα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι με θέα τον όρμο του Οιτύλου και το Μεσσηνιακό κόλπο ή τη νότια κατάληξη του Ταϋγέτου, το Σαγγιά. Διεύθυνση: Αερόπολη, τηλ.: 27330-51238, από 70 ευρώ το δίκλινο.

«Κυρίμαι»: Μόλις ανακαινίστηκε, με οικολογική διάθεση: τα χρώματα έγιναν παλ και τα πέτρινα δωμάτια ντύθηκαν με φινετσάτα βέλγικα υφάσματα. Βρίσκεται στη σκιά του Κάβο Γκρόσο, πάνω σε ορμίσκο. Διεύθυνση: Γερολιμένας, τηλ.: 27330-54288, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Ξενώνας Λάουλα»: Δωμάτια πάνω στη θάλασσα, με πέτρινα μπαλκόνια με αιώρες και ξύλινες σεζλόνγκ. Διαθέτει σουίτα-ρετιρέ με θέα στη θάλασσα. Διεύθυνση: Γερολιμένας, τηλ.: 27330-54271, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Φαγητό

«Κάστρο της Βάθειας»: Χορτάστε με κόκορα όπως τον επιθυμείτε από το κοτέτσι του κυρίου Βασίλη και συνοδέψτε το με σαλάτα σύγλινο και άγρια χόρτα. Διεύθυνση: Βάθεια, τηλ.: 27330-53075, 13-15 ευρώ για κυρίως και σαλάτα.

«Ακρογιάλι»: Στην παραλία του Γερολιμένα θα βρείτε τεράστιες ποικιλίες ψαρικών και κρεατικών. Όλα φροντισμένα από την κυρία Βασιλική. Τηλ.: 27330-54204, 10 ευρώ η ποικιλία ψαρικών, 8 ευρώ η ποικιλία κρεατικών.

«Πέτρινο»: Παντού, όπως δηλώνει και το όνομά του, κυριαρχεί η πέτρα, στα πιάτα όμως τον πρώτο ρόλο παίζει το χορταστικό καλαμάρι, γεμιστό με φέτα, ντομάτα και πιπεριά, αλλά και καβουροσαλάτα με μαγιονέζα και τυρί. Διεύθυνση: Παραλία Γερολιμένα, τηλ.: 27330-52532, από 12 ευρώ για κυρίως και σαλάτα.

«Τάκης»: Στις υπαίθριες σχάρες του ροδοκοκκινίζουν μόνο φρέσκα ψάρια χωρίς να χάνουν τους χυμούς του. Διεύθυνση: Λιμένι Αρεόπολης, τηλ.: 27330-51327, 51223, από 25 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε

1. Να αγοράσετε φρέσκο σύγλινο (ντόπιο παστό καπνιστό χοιρινό αρωματισμένο με φασκόμηλο) από κάποιο κρεοπωλείο της περιοχής.

2. Να ξυπνήσετε πρωί για να προλάβετε το ζεστό ψωμί της κυρίας Μηλιάς, που ψήνεται στο 200 χρόνων ξυλόφουρνο στην πλατεία 17ης Μαρτίου στην Αερόπολη (τηλ.: 27330-51226).

3. Να πιείτε μερακλίδικο ελληνικό καφέ με 2 ευρώ στα παραλιακά ταβερνάκια του Πόρτο Κάγιο.

4. Να πιείτε κοκτέιλ στο υπόσκαφο σαντορινιό bar «Bukka» με το πηγάδι και τα αμέτρητα κεριά, που παίζει μουσική ethnic, jazz, lounge (Αρεόπολη, τηλ.: 27330-51035).

Πώς θα πάτε
Ακολουθήστε την Εθνική Οδό Αθηνών-Σπάρτης (225 χλμ.) και μετά προς Γύθειο, που απέχει 43 χλμ. από τη Σπάρτη. Η Αρεόπολη -πρωτεύουσα της Μάνης- απέχει 29 χλμ. από το Γύθειο και ο Γερολιμένας άλλα 24 χλμ. από την Αρεόπολη. Με ΚΤΕΛ από τον Κηφισό με καθημερινά δρομολόγια (τηλ.: 210-5124910-3).

5 λόγοι για να βρεθείτε στη λακωνική Μάνη
1. Για να επισκεφτείτε ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια του κόσμου, αυτό του Διρού, με τους κατάλευκους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τους αστραφτερούς κρυστάλλους.

2. Για να περπατήσετε ως το Φάρο του Ταινάρου (περίπου μία ώρα δρόμο από το Μαρμάρι), που βρίσκεται σε ύψος 25 μέτρων από τη θάλασσα και είναι χτισμένος επάνω σε έναν τετράγωνο πύργο.

3. Για το Λιμένι, το μικροσκοπικό χωριό με τα λιγοστά πέτρινα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα και τις κεραμιδένιες σκεπές που βρίσκονται σκορπισμένα ανάμεσα στα βράχια. Επίνειο της Αρεόπολης, ήταν έδρα και λιμάνι των Μαυρομιχαλαίων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

4. Για το κάστρο Κελεφά, βόρεια της Αρεόπολης και νότια του Οιτύλου, με τα πελώρια εξωτερικά τείχη, τους 2 εναπομείναντες πύργους από τους 4 που είχε και το μοναδικό κανόνι από τα 58 που διέθετε.

5. Για να δείτε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τους γκρεμούς του Κάβο Γκρόσο, μέσα από τα χαλάσματα του κάστρου της Μεγάλης Μαΐνης.