Απλή, λιτή και με αρχοντιά

10.12.2009
Νοέμβριος 2009. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει στη Λαμία και όλοι ψάχνουν να εντοπίσουν τη σύζυγό του Γεωργία. Εκείνη προτιμά να μη βρίσκεται στις πρώτες σιρές. Ακριβώς όπως και πριν από 20 χρόνια, όταν γνώρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε μια ομιλία του στη Νέα Ερυθραία.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Oσοι γνωρίζουν καλά τη Γεωργία Σαμαρά δεν εκπλήσσονται. Χαμηλών τόνων, με διακριτικότητα και ήπιους τόνους, η πάντα κομψή σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πάντα στην «πρώτη γραμμή» όσον αφορά την οικογένειά της, αλλά όχι και το κοσμικό ρεπορτάζ.

Άνοιξη του 1989 και η 24χρονη τότε Γεωργία, που μόλις έχει πάρει το πτυχίο της από το Πολυτεχνείο, δέχεται να συνοδεύσει τον πατέρα της, γνωστό επιχειρηματία Άκη Κρητικό, σε μια ομιλία του νεαρού βουλευτή Αντώνη Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ομιλία τελειώνει και ο πολιτικός χαιρετάει τους παριστάμενους. Φτάνοντας στις τελευταίες σειρές, το βλέμμα του παγώνει. Το ψηλόλιγνο κορίτσι με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια θα τον κάνει να νιώσει ότι τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ο ίδιος θα δηλώσει μερικά χρόνια αργότερα.

Μετά την πρώτη γνωριμία σιγή ασυρμάτου... Ο Αντώνης Σαμαράς μέσω φωτογραφιών της εκδήλωσης αναζητά περισσότερα στοιχεία για την Γεωργία, αλλά μάταια. Μέχρι που τη αναγνωρίζει ο αδερφός του Αλέξανδρος...

Το πρώτο ραντεβού και ο γάμος
Λίγους μήνες μετά, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και όλοι προεξοφλούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα υπουργοποιηθεί. Κι όμως, το μόνο που ενδιαφέρει το Μεσσήνιο πολιτικό είναι να τελειώσει η ομιλία για να συναντηθεί με τη Γεωργία στη «Μεγάλη Βρεταννία». Στο πρώτο τους ραντεβού διαπιστώνουν πως πρόκειται για κεραυνοβόλο έρωτα.

Ένα χρόνο μετά, στις 29 Μαΐου 1990, θα γίνει ο γάμος τους στην Πύλο. Η Γεωργία εντυπωσιάζει με το λιτό νυφικό της, δημιουργία του Μπίλι Μπο, ενώ στο γαμήλιο γλέντι που θα ακολουθήσει στο «Filoxenia» της Καλαμάτας οι 10.000 προσκεκλημένοι ?μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο? θα διασκεδάσουν με τα τραγούδια του Μανώλη Μητσιά, του Γιώργου Ζαμπέτα, της Μαρινέλλας και της Κωνσταντίνας.

Οι εναγκαλισμοί και οι ευχές του Μητσοτάκη στον Σαμαρά 3 χρόνια μετά θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση. Ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί στους χειρισμούς του Σκοπιανού, παραιτείται και ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέφτει, αλλά με το πέρασμα των χρόνων η ΠΟΛ.ΑΝ. ξεφουσκώνει και ο Σαμαράς μένει εκτός Βουλής.

Στο πλευρό του στα δύσκολα
Ξεκινούν τα «πέτρινα χρόνια» για το Μεσσήνιο πολιτικό. Η Γεωργία Σαμαρά βρίσκεται πάντα στο πλευρό του και τον στηρίζει σε κάθε του απόφαση. Διακριτικά, με ήθος και ευγένεια. Ακόμη και όταν ο Αντώνης Σαμαράς πριν από λίγα χρόνια πήρε το υπουργείο Πολιτισμού, στην καθημερινότητα της Γεωργίας δεν άλλαξε τίποτα. Πρώτο μελημά της είναι πάντα η κόρη και ο γιος τους. Η Λένα Σαμαρά σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Λονδίνο, ενώ ο μικρότερος Κωνσταντίνος φοιτά στο γυμνάσιο του Κολεγίου Αθηνών.

Η Γεωργία Σαμαρά επισκέπτεται όσο συχνότερα μπορεί τη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να βρίσκεται μαζί με την κόρη της. Στην Αθήνα όλοι γνωρίζουν τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα, αλλά η ίδια ουδέποτε θέλησε να μιλήσει γι’ αυτήν.

Μία κυρία χαμηλών τόνων
Η σύζυγος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αποφεύγει τις πολύβουες κοσμικές εμφανίσεις, όχι όμως και τα καλέσματα με λίγους καλούς φίλους. Οι καλεσμένοι της τη χαρακτηρίζουν ιδανική οικοδέσποινα αλλά και πολύ καλή μαγείρισσα. Στις επιλεκτικές εξόδους που πραγματοποιεί μαζί με το σύζυγό της προτιμούν το φαγητό και συγκεκριμένα τον «Βασίλη» για κρέας αλλά και το «Saloumaio» στην Κηφισιά ή το «La Strada» στο Ψυχικό, για πιο ιδιαίτερες γεύσεις.

Στην κυρία Σαμαρά δεν αρέσουν τα φορτωμένα βαψίματα και ντυσίματα. Στην καθημερινότητά της είναι τελείως casual, ενώ σε πιο επίσημες εμφανίσεις προτιμά τις ήσυχες γραμμές του Armani, την κομψότητα της Chanel και το μινιμαλισμό του Marc Jacobs. Επίσης, διαλέγει σχεδόν πάντα εκείνη τις γραβάτες του συζύγου της.