Αθηνά Οικονομάκου: "Δεν έχω ζήσει τον μεγάλο έρωτα"

17.02.2010
Το βρήκαμε το κορμί, πατριώτη! Είναι η Αθηνά Οικονομάκου, ένα νεαρό κορίτσι που ξεκίνησε από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σκάλα Λακωνίας, να σπουδάσει γεωπονική. Το πεπρωμένο της, όμως, την οδήγησε στην υποκριτική τέχνη. Ανεξάρτητη φύση, γεμάτη όνειρα, πιστεύει ότι «είναι καλύτερο να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται».

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Το βρήκαμε το κορμί, πατριώτη! Είναι η Αθηνά Οικονομάκου, ένα νεαρό κορίτσι που ξεκίνησε από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σκάλα Λακωνίας, να σπουδάσει γεωπονική. Το πεπρωμένο της, όμως, την οδήγησε στην υποκριτική τέχνη. Ανεξάρτητη φύση, γεμάτη όνειρα, πιστεύει ότι «είναι καλύτερο να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται». Το όνειρό της; Να γίνει μια καταξιωμένη ηθοποιός που θα έχει αποκτήσει παιδιά και εγγόνια. Συν Αθηνά και...χείρα κίνει, λοιπόν.

Η διαφήμιση με τη χαρακτηριστική ατάκα «το χάσαμε το κορμί, πατριώτη» σου άνοιξε το δρόμο;

«Οτιδήποτε κάνεις που σε βοηθάει να προχωρήσεις είναι καλό. Γιατί να το αρνηθώ; Πριν τελειώσω τη σχολή έκανα το "Παρθεναγωγείο", φέτος είμαι στο σίριαλ "Η ζωή της άλλης". Δεν περίμενα να έχει τέτοια απήχηση το όνομά μου. Σε καμία περίπτωση. Μου ήρθαν αρκετά εύκολα έως τώρα τα πράγματα στο επάγγελμα και γενικότερα στη ζωή μου. Δεν έχω παράπονο. Εξελίχθηκαν όλα τόσο καλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Πρωταγωνίστρια σε καθημερινή σειρά με ρεκόρ τηλεθέασης, 54-56%...

«Είμαι πανευτυχής που έχω πρωταγωνιστικό ρόλο σε τόσο μικρή ηλικία. Όλοι είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Το κοινό μας τιμά».

Στην αρχή της πορείας τους οι ηθοποιοί επιθυμούν να φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους. Εσύ τόλμησες τη μαύρη περούκα, που σε αλλάζει ολοκληρωτικά.

«Έβαλα την περούκα γιατί δεν ήθελα να κόψω το μαλλί μου, να αλλάξω χτένισμα και να το βάψω μαύρο. Ναι, τόλμησα να αλλάξω τα χαρακτηριστικά μου».

Σου άρεσε αυτή η εικόνα;

«Μου αρέσω περισσότερο έτσι όπως είμαι, αλλά για το ρόλο μού αρέσει η αλλαγή, ταιριάζει. Στην αρχή περίμενα ότι θα είναι πολύ χειρότερο».

Στο «χειρότερο» θα αντιδρούσες;

«Όχι, καθόλου. Δεν με απασχολεί η εικόνα μου. Είμαι βολική σ’ αυτά. Το βάψιμο, τα μαλλιά, τα ρούχα...».

Επιλέγεις κόντρα ρόλους ή ακολουθείς αυτούς που σου δίνουν;

«Μέχρι τώρα δεν είχα και τρομερές επιλογές, γιατί είμαι νέα στο χώρο και δεν έτυχε να μου κάνουν 10 προτάσεις, για παράδειγμα. Όμως, οι ελάχιστες φορές που μπορούσα να επιλέξω ήταν πάντα κόντρα ρόλος. Τολμάω, ευτυχώς. Το να κάνω την ωραία γλυκούλα κοπελίτσα, όπως είμαι στη ζωή μου, θα μου ήταν πιο απλό από το να κάνω τη ?σκύλα?, όπως είμαι στο σίριαλ».

Πώς ορίζεις την «ωραία γλυκούλα κοπελίτσα»;

«Έχω μια συμπαθητική φάτσα, γλυκό παιδί, ευγενική φυσιογνωμία. Τουλάχιστον αυτό μου λένε οι άλλοι. Άρα, θα μπορούσα ευκολότερα να παίξω ένα ρόλο "γλυκανάλατο". Θα μου ήταν πιο απλό σε σχέση με αυτό που κάνω στο σίριαλ».

Έχεις μισήσει την ηρωίδα που υποδύεσαι;

«Όχι. Δεν την έχω αγαπήσει τρελά, αλλά την έχω δικαιολογήσει».

Στους ρόλους τι δίνεις περισσότερο, ψυχή ή μυαλό;

«Συνδυασμός είναι. Στους καθημερινούς ρυθμούς αναγκάζεσαι να δώσεις περισσότερο μυαλό. Σε ορισμένες σκηνές, όταν δίνεται και η δυνατότητα, εμβαθύνεις περισσότερο και δίνεις ψυχή».

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση όταν κράτησες το σενάριο του σίριαλ στα χέρια σου;

«Από την αρχή πίστεψα ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρον και θα έπιανε τον παλμό του κόσμου».

Η Κάτια Δανδουλάκη σε διορθώνει υποκριτικά;

«Όχι, μου λέει τη γνώμη της. Πώς να φέρομαι, να μη μιλάω πολύ όταν δεν χρειάζεται».

Πώς αντιδρούν πλέον οι παλιές σου παρέες;

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τις έχω ακόμα, αλλά έχω κάνει και νέες φιλίες. Δένομαι εύκολα με τους ανθρώπους, παρόλο που δεν είμαι ιδιαίτερα κοινωνική».

Θα συμφωνούσες να υποδυθείς μια ηρωίδα με τα ίδια χαρακτηριστικά σε μια επόμενη συνεργασία σου;

«Θα έψαχνα κάτι τελείως διαφορετικό. Στο τέλος θα καταντήσω? Τασώ Καββαδία. Θα επέλεγα κάτι που στην αρχή απέφευγα. Μια χαζογκόμενα, χαζοχαρούμενη (Γέλια.)».

Έχεις μεγαλύτερο ρόλο ακόμα και από παλαιότερους ηθοποιούς. Αμείβεσαι καλύτερα; Πώς σε αντιμετωπίζουν;

«Έχω μεγαλύτερο ρόλο, αλλά δεν αμείβομαι καλύτερα. Εγώ τώρα "βγήκα"... Δεν ξέρω πόσο παίρνουν οι υπόλοιποι, αλλά μπορεί να παίρνω και λιγότερα από κάποιους με μικρότερο ρόλο».

Κατάγεσαι από την όμορφη Μάνη. Τι ήταν αυτό που πήρες μαζί σου ερχόμενη στην Αθήνα και τι άφησες πίσω;

«Πήρα ελπίδες, όνειρα και αγάπη από τους δικούς μου. Άφησα κακές συνήθειες της μικρής κοινωνίας που μεγάλωσα: κουτσομπολιό, δόλο?».

Τι κρατάς μανιάτικο;

«Πολλά! Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο η καταγωγή. (Γέλια.) Δεν θα κάνω κακό, αλλά θα έχω μια συγκεκριμένη άποψη που δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Ακολουθείς τη λογική ή το ένστικτο;

«Τη λογική, αν και έχω ένστικτο, μετά σπάω τα μούτρα μου και λέω: "Καλά να πάθεις. Το ήξερες!"».

Ερωτευμένη είσαι;

«Όχι, είμαι μόνη, ήρεμη και καλά. Δεν έχει έρθει ο μεγάλος έρωτας, αλλά και τώρα να ερχόταν δεν θα είχα πρόβλημα να τα παρατήσω όλα, να τον ζήσω. Και δεν θα είχα πρόβλημα να παντρευόμουν και να έκανα και παιδιά».

Και με την καριέρα σου;

«Ό,τι είναι να γίνει... γίνεται. Είτε ακόμη απέχω από την τηλεόραση λόγω ενός παιδιού για ένα χρόνο μετά θα επανέλθω. Άλλες το παλεύουν, φτάνουν 40 χρόνων και στο τέλος μένουν μόνες και λένε: "Τι έκανα;". Δεν ξέρω γιατί επικρατεί ότι θα... φρενάρει την καριέρα ένας γάμος ή ένα παιδί. Εγώ θα το τολμούσα, αν μου τύχαινε τώρα».

Σε φόβισε ο πρωταγωνιστικός ρόλος;

«Ναι, ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος. Κάνω την κακιά της υπόθεσης και το καθημερινό μπορεί να σε στιγματίσει, να μείνει η εικόνα και να μην έχεις άλλες προτάσεις για άλλο ρόλο. Αυτό φοβήθηκα, αλλά το τόλμησα και τελικά έκανα πολύ καλά».

Δεν έχεις «μπει» ακόμα στις «παραξενιές» των σταρ;

«Ακόμα όχι και εύχομαι να μην μπω, γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου. Βέβαια, αλλάζουν οι άνθρωποι και κάποιες ιδιοτροπίες ή προτιμήσεις μπορεί να υπάρξουν σε κάποια θέματα».

Τι άλλαξε η δημοσιότητα στην Αθηνά και τι στην Οικονομάκου;

«Στην Οικονομάκου άνοιξε νέες πόρτες. Στην Αθηνά τίποτα. Άλλωστε, λόγω της περούκας, δεν με αναγνωρίζουν ακόμα στο δρόμο. Παραμένω ήσυχη χωρίς καμία διαφορά».