Αυτή είναι η μοίρα των θνητών

25.01.2008
Με δάκρυα, θλίψη, προσευχή αλλά και ελπίδα ακόμη και στην ύστατη στιγμή, οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου στέκονται στο πλευρό του και παρακολουθούν το καντήλι της ζωής του να τρεμοσβήνει.

Με δάκρυα, θλίψη, προσευχή αλλά και ελπίδα ακόμη και στην ύστατη στιγμή, οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου στέκονται στο πλευρό του και παρακολουθούν το καντήλι της ζωής του να τρεμοσβήνει. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο ιεράρχης διανύει τις πιο δύσκολες στιγμές της μάχης που δίνει για τη ζωή του. Η συγκίνηση επικρατεί στην αρχιεπισκοπική κατοικία και όλοι προσεύχονται με σφιγμένη την καρδιά.

Οι γιατροί απορούσαν με την αντοχή της καρδιάς του, καθώς τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη αυτή ήταν που τον κρατούσε στη ζωή. Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν πολύ βαριά για τους συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, που συνεχώς έφερναν στο μυαλό τους κάποιες από τις τελευταίες φράσεις του πρωτοχρονιάτικου μηνύματός του: «Αν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα. Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλίμονο σ' εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρει την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη». Τη Δευτέρα το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος υπεβλήθη εντός της οικίας του σε παρακέντηση του ασκητικού υγρού, ώστε να αναπνέει καλύτερα, κάτι που είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η χορήγηση οξυγόνου.

Την επόμενη μέρα ήταν πάλι σε άσχημη κατάσταση Ξύπνησε γύρω στις 12.00 το μεσημέρι και οι κοντινοί του άνθρωποι προσπάθησαν να του δώσουν να πιει λίγο γάλα. Στη συνέχεια έπεσε και πάλι σε βυθιότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ήδη είχε σφραγιστεί εδώ και αρκετές ημέρες το δωμάτιο της αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Ψυχικό με τα άμφια του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ στο γραφείο του βρισκόταν κλειδωμένη και η διαθήκη του.

Την ίδια στιγμή, διαψεύδονται κατηγορηματικά από το περιβάλλον του όσα ελέχθησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα περί προτίμησης του Αρχιεπισκόπου στο πρόσωπο του Επισκόπου Δημητριάδος και Αλμυρού και πνευματικού του αδελφού Ιγνάτιου για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. «Ουδέποτε ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε καν στο θέμα, και αυτό σας το τονίζω κατηγορηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης στο ΛΟΙΠΟΝ.