Κώστας Χαρδαβέλλας: "Πώς νίκησα το θηρίο"

26.03.2010
Πριν από λίγες μέρες η Γωγώ Μαστροκώστα μας συγκλόνισε όλους με την αποκάλυψη για την περιπέτεια της υγείας της. Το ίδιο είχε κάνει πριν από μήνες και ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Σήμερα σε μια εξομολόγηση από καρδιάς ο γνωστός δημοσιογράφος μας μιλάει για το σθένος ψυχής που είχε κρυμμένο μέσα του και μοιράζεται μαζί μας λεπτομέρειες για το... θαύμα που τον έκανε πιο δυνατό.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Πριν από λίγες μέρες η Γωγώ Μαστροκώστα μας συγκλόνισε όλους με την αποκάλυψη για την περιπέτεια της υγείας της. Το ίδιο είχε κάνει πριν από μήνες και ο Κώστας Χαρδαβέλλας. Σήμερα σε μια εξομολόγηση από καρδιάς ο γνωστός δημοσιογράφος μας μιλάει για το σθένος ψυχής που είχε κρυμμένο μέσα του και μοιράζεται μαζί μας λεπτομέρειες για το... θαύμα που τον έκανε πιο δυνατό.

Η μεγάλη μάχη

Ήταν πολύ συγκινητικό ότι βγήκατε δημόσια και είπατε αναφερόμενος στο πρόβλημα υγείας σας «Ήθελα να ζήσω για το παιδί μου».

«Ξέρεις κάτι... όταν ξαφνικά κι ενώ είσαι ένας πολύ υγιής άνθρωπος, που δεν έχεις αρρωστήσει ποτέ, ασχολείσαι με τον αθλητισμό, τη θάλασσα, τις καταδύσεις σε χτυπήσει κάτι... μπαμ στο κεφάλι, σε τρελαίνει. Είναι κακό αυτό το πράγμα που είχα. Εκεί ή τα εγκαταλείπεις όλα ή σηκώνεις το κεφάλι ψηλά και λες "εγώ θα νικήσω το θηρίο" και επιστρατεύεις την ψυχή και τη δύναμή σου. Πηγή έμπνευσης ήταν το παιδί μου. Ο Κωνσταντίνος είναι 16 χρόνων και με θέλει κοντά του. Θα του κοστίσει πολύ η απουσία μου. Έπρεπε να παλέψω για τον Κωνσταντίνο. Έτσι το ένιωσα. Έδωσα μια σκληρή μάχη το καλοκαίρι που πέρασε, αλλά τώρα τέλειωσε και είμαι μια χαρά. Υπάρχει πλήρη ίαση. Κέρδισα αυτό το στοίχημα για το γιο μου και τη γυναίκα μου».

Πώς ήσασταν την πρώτη ημέρα που το μάθατε;

«Η πρώτη μέρα ήταν περίεργη. Πήγα σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, γιατί έπιανα με τη γλώσσα μου κάτι περίεργο. Όταν άνοιξε το στόμα και με κοίταξε, τρόμαξε. Του είπα: "Πες μου τι συμβαίνει όσο κακό και αν είναι" και μου απάντησε: "Θα πρέπει αύριο να πας για εξετάσεις κατεπειγόντως. Βλέπω κάτι που δεν μ’ αρέσει μες στο στόμα σου". Κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ κακό. Όταν βγήκα από το Ιατρικό, μπήκα στο αυτοκίνητο και δεν πήγα αμέσως σπίτι μου. Σκέφτεσαι μήπως είναι τόσο κακό που θα φύγεις από τη ζωή γρήγορα, πόσο καιρός σου μένει, τι εκκρεμότητες έχεις να κάνεις. Αισθάνθηκα να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια μου, αλλά την ίδια στιγμή είπα: "Όχι! Θα το νικήσω!". Πήγα σπίτι και δεν είπα τίποτα ούτε στη Μαρία ούτε στον Κωνσταντίνο. Ήθελα να δω τις εξετάσεις. Πάλευα μέσα μου και έλεγα: "ΟΚ! Εμείς θα νικήσουμε". Μετά την περιπέτειά μου οι γιατροί μου είπαν: "Εντυπωσιαστήκαμε από το σθένος σου". Γι’ αυτό καταλαβαίνω τη Μαστροκώστα που βγήκε και είπε αυτά τα πράγματα. Σε κάποιες στιγμές της ζωής μας χρειάζονται πολύ η ψυχή και η δύναμή μας. Έχουμε μεγάλη δύναμη. Εγώ την έμαθα τώρα, παρόλο που έχω πάει σε 50 πολέμους και κόντεψα να σκοτωθώ 10 φορές. Δεν ήξερα πόση δύναμη υπάρχει μέσα μου. Το είδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σ’ αυτό το σκληρό καλοκαίρι που πέρασα».

Είναι φοβερό να αισθάνεσαι ότι μπορεί και να φύγεις από τη ζωή...

«Ειδικά όταν είσαι ένας άνθρωπος μάχιμος μες στη ζωή. Γιατί εγώ δεν ήμουν παραιτημένος».

Σκέφτεστε να γράψετε ένα βιβλίο με τα όσα μάθατε από αυτή την περιπέτεια;

«Ναι, θέλω να το γράψω. Είναι θέμα χρόνου».

Θα δώσει δύναμη σε πολύ κόσμο...

«Θα το γράψω μέχρι το καλοκαίρι και ένα όνειρό μου είναι να μην το πουλήσω, αλλά να τυπωθεί σε 100.000 αντίτυπα και να το μοιράσουμε σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Να πηγαίνει ο καθένας να το παίρνει ελεύθερα και να το διαβάζει».

Τι μάθατε μέσα από τον αγώνα που δώσατε;

«Πόσο όμορφη είναι η ζωή, πόσο πολύτιμη είναι η υγεία μας και πως δεν έχουμε χρόνο. Νομίζουμε ότι έχουμε ατελείωτο, αλλά δεν είναι αλήθεια. Καμιά φορά καθόμουν μέσα από αυτήν τη διαδικασία που ζούσα και έλεγα πόσο πολύ έχω σπαταλήσει το χρόνο μου σε απίστευτα πράγματα, σε χαζογκόμενες, ας πούμε, ή στο να φτιάξω πράγματα που δεν είχα όνειρο. Πόσος χρόνος είχε σπαταλήθει. Πάνω απ’ όλα όμως έμαθα ότι έχουμε μέσα μας απίστευτη δύναμη».

Μια ματιά στην τηλεόραση

Τα τελευταία 9 χρόνια που είστε στο Alter παρουσιάζετε δύο πολύ πετυχημένες εκπομπές, τον «Αθέατο κόσμο» και τις «Πύλες του ανεξήγητου». Σας έχει κουράσει το γεγονός ότι δεν έχετε αλλάξει επί της ουσίας concept εκπομπής;

«Είμαι στην τηλεόραση 33 χρόνια και έχω κάνει περίπου 15 εκπομπές. Κάποιες μείνανε αρκετά. Όλοι εμείς που κάνουμε τηλεόραση, δυστυχώς, είμαστε αιχμάλωτοι της επιτυχίας. Με την έννοια πως όταν μια εκπομπή πάει καλά, δεν φεύγεις. Ήδη ψάχνομαι για το νέο που θα κάνω τη νέα σεζόν».

Ήταν λάθος του Τέρενς Κουίκ που πήγε στο Blue Sky;

«Ναι, δεν έπρεπε να πάει. Είναι σαν να βλέπαμε τον Πελέ να παίζει στο Φωστήρα ή τον Αχαρναϊκό. Εγώ θέλω ο Πελέ να είναι εκεί που τον θυμάμαι. Δεν ξέρω γιατί το έκανε ο Τέρενς, εγώ όμως δεν θα το έκανα. Δεν γράφεις τον επίλογό σου σε ένα περιφερειακό κανάλι. Προφανώς, είχε κάποιους λόγους, που τους σέβομαι απόλυτα».

Και η Ρούλα Κορομηλά είναι ένα από τα πρόσωπα που διακριτικά αποχώρησαν...

«Τόσο η Ρούλα όσο και ο Μικρούτσικος έκαναν ένα μεγάλο λάθος: Δεν προετοίμασαν το επόμενο βήμα. Η μεν Ρούλα έμεινε στο σόου που έκανε και ο Μικρούτσικος στα ριάλιτι. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος. Είχα πει στη Ρούλα σε μια κουβέντα που είχαμε κάνει παλιά: "Πρέπει να πάψεις να είσαι η παρουσιάστρια ενός σόου λαμπερού, με χορευτικά και πούπουλα, διότι ηλικιακά κάποια στιγμή δεν κολλάει. Πρέπει να βρεις ένα concept μιας εκπομπής κοινωνικής, οικογενειακής, αλλά όχι αυτό". Δυστυχώς, δεν με άκουσε και κάποια στιγμή ο κόσμος της είπε: "Δεν θέλω άλλο αυτό που είσαι. Μπορείς να κάνεις κάτι άλλο; Κάν’ το. Αν δεν μπορείς, πήγαινε σπίτι σου". Μετά βεβαίως παρουσιάστηκαν και άλλα προβλήματα στη Ρούλα. Πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει πράγματα στην τηλεόραση και να επιστρέψει, αλλά όχι σαν την εθνική παρουσιάστρια που έβαζε το μίνι, έβγαινε, χόρευε και έκανε χαριτωμενιές. Είναι πια για άλλο πράγμα, το ίδιο και ο Μικρούτσικος».

Τον προηγούμενο μήνα όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με το διαζύγιο Μενεγάκη - Λάτσιου. Και έγινε πραγματικά ντόρος αν ένα ζευγάρι που χωρίζει θα πρέπει να το δημοσιοποιήσει με δελτίο Τύπου ή όχι...

«Έχω χωρίσει ήδη δύο φορές, είμαι παντρεμένος, αλλά δεν έδωσα ποτέ την ευκαιρία σε κανένα να ασχοληθεί με την προσωπική μου ζωή. Με δυο λόγια, εμείς οι ίδιοι προκαλούμε τη δημοσιότητά μας, γιατί πιστεύουν μερικοί ότι έτσι κρατιούνται στην επικαιρότητα. Η Ελένη έκανε ένα τρομακτικό λάθος, που το πλήρωσε. Ήταν η κοπέλα της διπλανής πόρτας για τις κυρίες που την έβλεπαν, που μπορεί να ήταν στη γειτονιά τους ή να έμενε στην πολυκατοικία τους. Ξαφνικά την είδαν να κάνει μια ζωή χλιδάτη στη Μύκονο, με πολύ celebrity τύπους, με φοβερά ντυσίματα και πολυτέλεια. Έχασε την ταυτότητά της για τον κόσμο που την έβλεπε. Συνειδητοποίησε ότι δεν είναι η Ελένη της διπλανής πόρτας, η φιλενάδα τους, αλλά μια celebrity που έκανε μεγάλη ζωή. Εκεί χάθηκε το παιχνίδι, γιατί ο κόσμος μας ξέρει όλους πολύ καλά και όταν του δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο, μας απορρίπτει.

Από εκεί και πέρα καλά έκαναν με τον Γιάννη Λάτσιο και μίλησαν για το διαζύγιό τους, γιατί δεν θα γλιτώνανε. Υπάρχει ανθρωποφαγία σ’ αυτά τα πράγματα. Είμαστε κανίβαλοι όσοι κάνουμε τηλεόραση. Αλλά αυτή είναι η μοίρα της επωνυμίας».

Είναι συγκλονιστικό ότι ουσιαστικά το αντιμετωπίσατε μόνος σας τις πρώτες ημέρες...

«Το ήξερε μόνο η γυναίκα μου, κανένας άλλος. Μόνο όταν άρχισαν κάτι blogs να γράφουν: "Ο Χαρδαβέλλας έχει πρόβλημα υγείας, δεν θα είναι στην τηλεόραση" και διάφορα περίεργα, από το ότι πεθαίνω μέχρι ότι μένω ανάπηρος, βγήκα να μιλήσω. Δεν θα το πω "καρκίνο". Όχι γιατί θέλω να εξωραΐσω τη λέξη, αλλά γιατί ο καρκίνος σαν λέξη φοβίζει τον κόσμο. Έχω να πω λοιπόν σε όλο τον κόσμο "από την εμπειρία που έζησα το καλοκαίρι με άλλους ανθρώπους" ότι ο καρκίνος είναι μια αρρώστια πολύ συνηθισμένη. Είναι δυστυχώς σαν τη γρίπη. Άρα, καταρχήν να μην τρομάζουν. Δεύτερον, το 80% των καρκίνων θεραπεύονται. Εγώ λοιπόν δεν λέω τη λέξη "καρκίνο", αλλά ότι ήταν μια κύστη επικίνδυνη στην αμυγδαλή, που ήταν γεμάτη τσιγάρο. Όταν την άνοιξαν, είδαν ότι ήταν μέσα ένα μαύρο πράγμα γεμάτο πίσσα και νικοτίνη. Κόψτε το τσιγάρο, λοιπόν, και όταν σας τύχει κάτι, ακόμα και αν είναι σοβαρό, βάλτε την ψυχή σας μπροστά».

Κλείνει ο κύκλος των δύο εκπομπών φέτος;

«Δεν ξέρω αν κάποια από τις δύο θα κλείσει. Μπορεί και να μην κλείσει καμία. Θα το δούμε γύρω στον Ιούνιο. Αλλά είμαι ήδη στην αναζήτηση του καινούργιου. Πιστεύω ότι είμαι στη φάση που πρέπει να βγάλω καινούργιους ανθρώπους. Θα ήθελα πολύ την επόμενη δεκαετία να βλέπω τηλεόραση σπίτι μου και να λέω: "Τα παιδιά αυτά έμαθαν από μένα δημοσιογραφία". Τόπο στα νιάτα. Ίσως είμαι ο πιο παλιός στην τηλεόραση. Μετά από εμένα είναι ο Παπαδάκης. Δεν μπορώ να πω ότι τα έδωσα όλα και δεν έχω να δώσω κι άλλο. Πρέπει εμείς οι παλαιοί, όμως, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, να βοηθήσουμε στο να φτιάξουμε μια καλύτερη τηλεόραση».