Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έπαθε καρκίνο στο στήθος

08.04.2010
Η διάσημη τενίστρια αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και περιέγραψε τη στιγμή που της έγινε η διάγνωση ως "την προσωπική της 11η Σεπτεμβρίου". Ευτυχώς η ασθένεια εντοπίστηκε νωρίς και η πρόγνωση είναι πολύ καλή.



Η διάσημη τενίστρια αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και περιέγραψε τη στιγμή που της έγινε η διάγνωση ως "την προσωπική της 11η Σεπτεμβρίου". Ευτυχώς η ασθένεια εντοπίστηκε νωρίς και η πρόγνωση είναι πολύ καλή.

"Έβαλα τα κλάματα", είπε η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (Martina Navratilova) στο "People" μιλώντας για την ημέρα του Φεβρουαρίου όπου τα αποτελέσματα της βιοψίας που ακολούθησαν μια μαστογραφία ρουτίνας επέστρεψαν θετικά, αποκαλύπτοντας έναν όγκο στο αριστερό της στήθος. "Τρελάθηκα. Έχω τόσο πολύ τον έλεγχο της ζωής και του σώματός μου, και μετά έρχεται αυτό και τα πάντα ξεφεύγουν από τα χέρια μου".

Η διάγνωση της 53χρονης μυθικής τενίστριας μιλούσε για μια μη επεμβατική μορφή καρκίνου του μαστού που ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS), το οποίο όμως στην περίπτωσή της ήταν εστιασμένο στους γαλακτοφόρους πόρους χωρίς να έχει εξαπλωθεί στον ιστό του στήθους. "Ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσαμε να ελπίσουμε για μια τέτοιας μορφής καρκίνου", είπε η Δρ. Μίντι Νάγκλ (Dr. Mindy Nagle), στενή φίλη -και γυναικολόγος- της Μαρτίνα.

Ο όγκος της Ναβρατίλοβα αφαιρέθηκε με επέμβαση και οι ακτινοθεραπείες της θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

Η εννέα φορές πρωταθλήτρια του Γουίμπλεντον, η οποία σήμερα εκτός από τένις, παίζει χόκεϊ στον πάγο και συμμετέχει σε αγώνες τρίαθλου, λέει ότι ήταν πολύ τυχερή, αφού δεν ήταν ιδιαίτερα τακτική στα τσεκ άπ της.

"Έκανα μαστογραφία κάθε τέσσερα χρόνια αντί για κάθε χρόνο. Το αμελούσα. Όλοι έχουμε δουλειές, αλλά προσέξτε να μην βρίσκετε δικαιολογίες. Εγώ είμαι υγιής, αθλούμαι πολύ, κρατιέμαι σε φόρμα και τρέφομαι σωστά όλη μου τη ζωή, αλλά μου συνέβη. Αν το άφηνα ακόμη έναν χρόνο θα ήμουν σε τρελούς μπελάδες", λέει η μεγάλη αθλήτρια σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει όλες τις γυναίκες έτσι ώστε να μην αμελούν τις ιατρικές εξετάσεις τους. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε την προσωπική της ιστορία, όπως είπε μιλώντας και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Λάρι Κινγ (Larry King), όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.