Με θάρρος και τόλμη

22.04.2010
Όταν πριν από αρκετές δεκαετίες ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Στην Ελλάδα για να προοδεύσεις πρέπει να είσαι ή κομουνιστής ή ομοφυλόφιλος, εγώ πάντως κομουνιστής δεν είμαι», είχε προκαλέσει σάλο στη συντηρητική Ελλάδα.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Όταν πριν από αρκετές δεκαετίες ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Στην Ελλάδα για να προοδεύσεις πρέπει να είσαι ή κομουνιστής ή ομοφυλόφιλος, εγώ πάντως κομουνιστής δεν είμαι», είχε προκαλέσει σάλο στη συντηρητική Ελλάδα. Ακόμη και εν έτει 2010 ελάχιστοι Έλληνες επώνυμοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ερωτική τους έλξη προς το ίδιο φύλο. Αντίθετα, στο εξωτερικό η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί πλέον ταμπού για τους σταρ του Χόλιγουντ.

Ρίκι Μάρτιν
Στο Χόλιγουντ η πιο πρόσφατη αποκάλυψη ήταν αυτή του γνωστού τραγουδιστή Ρίκι Μάρτιν. Όχι βέβαια πως προκάλεσε έκπληξη σε κανένα, καθώς εδώ και χρόνια ήταν κοινό μυστικό οι ομοφυλοφικές προτιμήσεις του 38άχρονου ποπ σταρ. «Είμαι περήφανος που μπορώ να δηλώσω πως είμαι ένας ευτυχής ομοφυλόφιλος άντρας», ήταν το μήνυμα που ανέβασε στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο Διαδίκτυο.

«Αυτά τα χρόνια στη σιωπή και στον προβληματισμό με έκαναν πιο δυνατό και μου θύμισαν ότι η αποδοχή πρέπει να έρθει από τον εσωτερικό κόσμο και ότι αυτό το είδος της αλήθειας μου δίνει τη δύναμη να κατακτήσω τα συναισθήματά μου, που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν», συμπλήρωσε, ενώ τώρα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του, όπου θα περιγράφει με λεπτομέρειες την κρυφή του γκέι ζωή.

Tζoρτζ Μάικλ
Πρόκειται από τους πρώτους στο θαυμαστό χώρο της παγκόσμιας σοουμπίζ που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Μάλιστα, ακολούθησαν πολλά ακραία περιστατικά, όπως η σύλληψή του από την αστυνομία γιατί πριν από μερικά χρόνια επιδιδόταν σε άσεμνες πράξεις σε πάρκο του Λονδίνου με νεαρό άντρα. Πρόσφατα ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε σε καυτά ενσταντανέ με ένα νεαρό στη διάρκεια των διακοπών του πάνω σε σκάφος. Ωστόσο, οι «κακές γλώσσες» λένε πως πρόκειται για έναν Τσέχο ζιγκολό, του οποίου μάλιστα το κασέ ανέρχεται στα 180 ευρώ ανά ώρα συνοδείας σε γοητευτικούς κυρίους!

Ρούπερτ Έβερετ
Ήταν ο πρώτος ζεν πρεμιέ του Χόλιγουντ που όχι απλώς δήλωσε γκέι, αλλά συμμετείχε σε οργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Τι κι αν το Χόλιγουντ τον προόριζε για νέο Κάρι Γκραντ; Σήμερα, έπειτα από δεκάδες αποτυχημένους ρόλους και μετά την «κολλητή» του Μαντόνα, που εδώ και χρόνια δεν του λέει ούτε «καλημέρα», βλέπει πολλούς ατζέντηδες και celebrities να τον αποφεύγουν. «Δεν γίνεται να είσαι γκέι αστέρας του σινεμά. Σε αφήνουν για λίγο να παίξεις και στην πρώτη αναποδιά πέφτεις σε τοίχο. Μετά μπορείς να παίζεις μόνο ρόλους ντραγκ. Πόσους διάσημους γκέι αστέρες ξέρετε; Υπάρχουν αρκετοί "στην ντουλάπα", αλλά έξω κανείς. Τελευταία αυξάνονται οι γκέι ρόλοι ...π.χ., "Brokeback Mountain"..., αλλά τους παίζουν μόνο στρέιτ! Και οι ανοιχτά γκέι δεν παίρνουν ούτε στρέιτ ρόλους, οπότε δεν συστήνω σε κάποιον να το δηλώσει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Observer».

Σίνθια Νίξον
Για αρκετό καιρό η Μιράντα του «Sex and the City» επαναλάμβανε μονότονα πως η συναισθηματική της ζωή είναι αυστηρά προσωπικό της ζήτημα. Όλα αυτά μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, όταν αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ερωτική σχέση της με την Κριστίν Μαρινόνι. Τον προηγούμενο Μάιο έκανε ένα βήμα ακόμη, καθώς στη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης αποκάλυψε τον κρυφό αρραβώνα της και ανακοίνωσε τον επικείμενο γάμο της. «Έχω ένα μυστικό να σας αποκαλύψω. Τον προηγούμενο μήνα η αγαπημένη μου κι εγώ αρραβωνιαστήκαμε. Και έχω ένα όμορφο δαχτυλίδι για να το αποδείξω», δήλωσε η 43χρονη ηθοποιός.

Έλτον Τζον
Αν και για πολλές δεκαετίες απέφευγε να μιλάει για την προσωπική του ζωή, πριν από αρκετά χρόνια παραδέχθηκε πως είναι γκέι και κυκλοφορούσε δημόσια με το σύντροφό του Ντέιβιντ Φούρνις. Το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στις 21 Δεκεμβρίου του 2007 στο δημαρχείο του Ουίνδσορ στο Λονδίνο.

Ο διάσημος τραγουδιστής και ο αγαπημένος του πόζαραν μαζί στους φωτογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο τόσο κατά την άφιξή τους εκεί όσο και μετά το τέλος της ένωσής τους. Μετά την... τελετή ακολούθησε πάρτι στην έπαυλη του Έλτον Τζον, που άφησε εποχή. Μεταξύ των 700 επώνυμων προσκεκλημένων ήταν η Βικτόρια Μπέκαμ και η Λιζ Χάρλεϊ.

Γιώργος Μαρίνος
Ο επιτυχημένος showman είναι ο πρώτος Έλληνας που βγήκε και δήλωσε ανοιχτά ομοφυλόφιλος το 1964! Το έκανε μέσω μιας συνέντευξής του, ωστόσο από νεαρή ακόμη ηλικία δεν δίσταζε να αποκαλύπτει ανοιχτά στον περίγυρό του τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. «Ήταν ταμπού και βοήθησα πολύ οι ομοφυλόφιλοι να αποκτήσουν μια ελευθερία», δήλωσε ο Γιώργος Μαρίνος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Χρήστος Σιμαρδάνης
Είναι από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις επώνυμων προσώπων που μίλησαν χωρίς περιστροφές για τις προτιμήσεις τους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ηθοποιός, αφού ανέφερε ότι είναι ομοφυλόφιλος, αποκάλυψε πως έχει βιώσει ρατσισμό για τις προτιμήσεις του και μάλιστα στο επαγγελματικό του περιβάλλον, όταν δούλευε σε αεροπορική εταιρεία. Σε αρκετά νεαρή ηλικία ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε την ιδιαιτερότητά του αρχικά στους φίλους του, που το αποδέχθηκαν, και στη συνέχεια στην οικογένειά του, με την οποία συζητούσε το θέμα επί 3 ημέρες. Στην ίδια συνέντευξη ο ηθοποιός μίλησε για το μεγάλο έρωτα που βίωσε το 1985 σε ηλικία 28 ετών με το 19χρονο τότε Γιώργο, έναν άνθρωπο που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Ο Χρήστος Σιμαρδάνης μίλησε και για αυτούς που όλοι γνωρίζουμε επί της ουσίας... Κάποιους καλλιτέχνες ?«τραγουδιστάκους» τους αποκάλεσε? που κρύβουν την ταυτότητά τους, γιατί φοβούνται πως θα κάνουν κακό στην καριέρα τους.

Έλεν ντε Τζενέρις -  Πόρσια ντε Ρόσι
Εδώ και χρόνια και οι δύο όχι μόνο έχουν μιλήσει δημόσια για τις ομοφυλοφιλικές τους προτιμήσεις, αλλά και για τη σχέση τους. Έτσι, ύστερα από 4 χρόνια δεσμού επισημοποίησαν τη σχέση τους με γαμήλια τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008 στην πολιτεία του Λος Άντζελες. «Η αγάπη που νιώσαμε από τους ανθρώπους γύρω μας και η αγάπη που έχουμε μεταξύ μας έκαναν αυτή τη μέρα πανέμορφη και άκρως συναισθηματική», δήλωσαν οι δύο γυναίκες, που φέτος συμπεριελήφθησαν και στα πιο πλούσια ζευγάρια (!) της παγκόσμιας σοουμπίζ.