Κατερίνα Διδασκάλου: "Πρώτα απ’ όλα είμαι μάνα"

22.04.2010
Μια ηθοποιός με ουσία και μια γυναίκα με περιεχόμενο... Όλα αυτά συνδυασμένα με ξεχωριστή ομορφιά χαρίζουν στην Κατερίνα Διδασκάλου μοναδική φινέτσα, που τσαλακώνεται αλλά και φωτίζεται

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Μια ηθοποιός με ουσία και μια γυναίκα με περιεχόμενο... Όλα αυτά συνδυασμένα με ξεχωριστή ομορφιά χαρίζουν στην Κατερίνα Διδασκάλου μοναδική φινέτσα, που τσαλακώνεται αλλά και φωτίζεται το ίδιο στους ρόλους της και στη ζωή της. Σήμερα ακολουθεί ένα «Δρόμο μακρύ», όπως ήταν για εκείνη πάντα η πορεία προς την αλήθεια, το έργο στο οποίο πρωταγωνιστεί στο Θέατρο «Ορφέας» και οδηγεί στην κάθαρση και τη συγχώρεση.

Ποια είναι η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου και ποια η γυναίκα;

«Οι απέξω βλέπουν και κρίνουν. Κάνω αυτοκριτική και με δυο λέξεις θα όριζα τον εαυτό μου ως ?Μάνα και ηθοποιό?. Τα παιδιά μου ξέρουν τι μάνα είμαι. Θεωρώ ότι είμαι ουσιαστική, τα θήλασα πάρα πολύ καιρό, τους κληροδότησα υγεία, αφού δεν πίνω, δεν καπνίζω. Πάντως, δεν είμαι και το πιο εύκολο άτομο στον κόσμο».

Γιατί;

«Θεατρίνα. (Γέλια.) Στο Δημοτικό έλεγαν οι συμμαθητές στις κόρες μου ότι ήθελαν να με παντρευτούν».

Πώς αντιδρούσαν οι κόρες σου;

«Τους εξηγούσα ότι ήταν αστείο. Οι κόρες μου με είδαν να παίζω στην τηλεόραση μετά τα 15 τους. Δεν τις άφησα, γιατί για εκείνες είμαι η μάνα τους και όχι ηθοποιός».

Δεν ήθελες να γνωρίσουν τη δουλειά σου;

«Έχουν πολλά χρόνια να τη γνωρίσουν  όταν θα καταλαβαίνουν και μπορούν να ξεχωρίσουν. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τη μητέρα σου να παίζει ερωτική σκηνή. Έχω μπει πολλές φορές στη θέση τους και είναι πολύ δύσκολο».

Για το γιο σου ισχύει το ίδιο;

«Για το αγόρι μου δεν θέλω να το σκέφτομαι καθόλου. Ούτε για αστείο Άσ’ το καλύτερα».

Παρόλο που είναι 10 ετών, σου κάνει αυστηρότερη κριτική;

«Μα δεν με έχει δει ακόμα στην τηλεόραση! Μου ξέφυγε δυο τρεις φορές και είδε το σίριαλ "4" μαζί με τις αδερφές του. Δεν φοβάμαι την κριτική του γιου μου, γιατί, όπως όλα τα αγόρια, έχει τη γνωστή σχέση λατρείας και μίσους με τη μάνα».

Διατηρείς τις ίδιες σχέσεις με το γιο και με τις κόρες σου;

«Όχι, δεν είναι η ίδια σχέση, παρόλο που δεν ξεχωρίζω τα παιδιά μου. Στις κόρες μου ήμουν πιο κοντά τους. Ήμουν πιτσιρίκα όταν τις έκανα και έχουν δει άλλα πράγματα από μένα. Φοβερά πάρτι γενεθλίων στο σπίτι, με απίστευτες τούρτες, ενώ στο αγόρι μου δεν αντέχω, δεν έχω χρόνο. Οι αντοχές μοιράζονται όταν δεν είσαι 25 αλλά 45».

Ακούγεσαι γεμάτη από τη ζωή σου. Πιστεύεις ότι την έχεις κερδίσει;

«Δεν έχω παράπονο. Έκανα οικογένεια, παιδιά. Να σου πω κάτι; Τα παιδιά δεν εμποδίζουν την καριέρα. Σαν υστεροφημία θα ήθελα να πουν τα παιδιά μου ότι πήραν κάτι καλό από μένα».

Μιλάς συνέχεια για τα παιδιά σου και λάμπεις.

«Ναι, λάμπω. Δεν με έχουν κουράσει καθόλου. Είμαι τυχερή. Γεννήθηκαν υγιή, έξυπνα, όμορφα».

Έχεις χρησιμοποιήσει την εμφάνισή σου στη δουλειά;

«Σαφέστατα, εννοείται! Γι’ αυτόν το λόγο την προσέχω. Έχεις να δώσεις το πώς είσαι και το πώς παίζεις. Η ποιότητα συμβαδίζει με το θέμα. Σέβομαι τον εαυτό μου και το κοινό που με βλέπει, γι’ αυτό προσέχω».

Ψάχνεις περισσότερο τη δουλειά ή τη ζωή;

«Και τα δύο. Τη ζωή δεν την ψάχνεις, σου έρχεται. Τη δουλειά την αγαπώ, την τιμώ και την κυνηγάω. Στη ζωή έχω κάνει ακραία πράγματα, όπως σέρφινγκ στη Χαβάη νύχτα με πανσέληνο, που ο ωκεανός είναι γεμάτος καρχαρίες».

Είσαι ριψοκίνδυνη;

«Ναι, γι’ αυτό είχα και τρία ατυχήματα στη ζωή μου αρκετά σοβαρά. Ένα με άλογο, ένα με ποδήλατο και ένα με αυτοκίνητο. Έχω ολοκληρώσει τα χρέη μου με τα ατυχήματα!».

Πόσο απέχει η ζωή από τη σκηνή ενός θεάτρου;

«Πολύ. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Κάθε μέρα ανεβαίνοντας πάνω στη σκηνή αφήνω πίσω εμένα και μπαίνω στη ζωή του ρόλου».

Η άποψή σου για την τηλεόραση;

«Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα, αλλά κι εγώ γι’ αυτόν. Αυτό είπε ο ένας στον άλλο. Ο καθένας μας περίμενε κάτι διαφορετικό ως χαρακτήρα, αλλά τελικά ταιριάξαμε και περνάμε καλά».

Πού θεωρείς ότι είσαι πιο επιτυχημένη;

«Με θεωρώ επιτυχημένη μαμά, αλλά και ηθοποιό. Ζω από τη δουλειά μου, την ώρα που υπάρχουν εξαιρετικοί ταλαντούχοι άνθρωποι που δεν χτυπάει καν το τηλέφωνό τους. Αυτό είναι τραγικό».

Πότε έρχεσαι σε δύσκολη θέση;

«Με αγενείς ανθρώπους. Μου είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίζω».

Ποια συναισθήματα σού φέρνει η επιστροφή στο παρελθόν;

«Το παρελθόν μάς καθορίζει, όπως και οι επιλογές μας. Καλό είναι να το αφήνουμε πίσω. Ούτε να μετανιώνουμε ούτε να το αναπολούμε. Προχωράμε».

Έχεις επιλέξει να μιλάς και να εμφανίζεσαι ελάχιστα στα ΜΜΕ...

«Ο κόσμος καταλαβαίνει και τον τραβάει ο άνθρωπος με χαμηλό προφίλ. Δεν νιώθω την ανάγκη να δίνω συνεντεύξεις, να βγαίνω στα κανάλια και να λέω διάφορα. Δεν το κάνω από σνομπισμό. Όπως έχω μετρημένους φίλους, έτσι προσπαθώ να μετράω κι αυτό σωστά».

Τα παιδιά σου τελικά πρωταγωνιστούν στη ζωή σου...

«Σηκώνομαι στις 6 το πρωί για να ετοιμάσω στον Διόνυσο το πρωινό του, το οποίο έκανα και για τα κορίτσια μου. Τους ζέσταινα τα καλσόν και τους τα φορούσα στο κρεβάτι. Είμαι μάνα!».

Τα παιδιά σου είναι αυστηροί κριτές;

«Εννοείται, και τα ακούω πάντα. Το καλύτερο κομπλιμέντο που μου έκανε η δεύτερη κόρη μου ?το πιο σκληρό παιδί από τα τρία? ήταν όταν ήρθε στην πρεμιέρα και μου είπε: ?Ξέχασα ότι ήταν η μάνα μου πάνω στη σκηνή?».

Είσαι έτοιμη να τα θυσιάσεις όλα για τα παιδιά σου.

«Δεν θυσιάζομαι. Επιλέγω να το κάνω. Τους έχω πει: "Διάλεξα να κάνω πράγματα για να είμαι κοντά σας, όπως να χάσω ένα ρόλο". Δεν θα τους πω ποτέ ότι θυσιάστηκα. Επέλεξα να έχω παιδιά».

Επεμβαίνουν στο να σου αλλάξουν γνώμη; Ακόμη και στα προσωπικά σου;

«Βέβαια. Μου κάνουν κριτική εφ’ όλης της ύλης. Αστειεύεσαι; Ειδικά με τη μεγάλη μιλάμε ανοιχτά. Λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου όσα μου λένε».

Τρίτο γάμο θα έκανες;

«Όχι. Δεν νομίζω ότι σημαίνει και κάτι ο γάμος στη σημερινή κοινωνία. Δεν πιστεύω καθόλου στο γάμο. Βλέπω γύρω μου πόσα ζευγάρια ζουν συμβατικά και αυτό είναι τραγικό».

Είσαι ερωτευμένη;

«Ναι... Πάντα! Με τη ζωή».

Γνωρίζεις πόσο ωραία είσαι ή έχεις άγνοια;

«Τα καλύτερα τα ακούω από γυναίκες! Δεν έχω παράπονο. Χαίρομαι. Η δική μου μάνα δεν μου είπε ποτέ ότι είμαι όμορφη, αλλά δεν είναι παράπονο, είναι δήλωση. Δεν περνάω εφηβεία για να παραπονιέμαι για τους γονείς μου. Ο πατέρας μου το έλεγε συχνότερα. Όσο περνούν τα χρόνια, βλέπω ότι η ομορφιά είναι κάτι που πηγάζει από μέσα. Έχω δει τόσα όμορφα αγόρια και κορίτσια να εξαφανίζονται στη σκηνή αλλά και στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη».

Πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχθηκες τη σχέση που έχεις με ένα νεότερο άντρα.

«Ναι, είπα ότι έχω σχέση με ένα νεότερο. Γενικά, δεν μιλάω για τη ζωή μου. Πιστεύω ότι δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Δεν τον "κόφτει" με ποιον είσαι, αν δεν τον οδηγήσεις εσύ εκεί. Είναι αστείο από την πλευρά ενός καλλιτέχνη να προβάλλει τέτοιου είδους πράγματα. Είμαι μια χαρά στη σχέση μου και στα προσωπικά μου. Βέβαια, από την άλλη, έχω και τα παιδιά που πρέπει να προσέχω, γιατί επηρεάζονται σύμφωνα με όσα ακούνε».