Καλφαγιάννης: "Το μέλλον του Θανάση μάλλον θα το μάθω τελευταίος"

04.08.2015
Ο ηθοποιός που έγινε γνωστός από το πλατύ κοινό στον ρόλο του Θανάση στο «Κάτω Παρτάλι», πρωταγωνιστεί στους αριστοφανικούς «Αχαρνής», παραγωγή που περιοδεύει το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα. Ο πρωταγωνιστής διατηρεί την αισιοδοξία του μέσα στον ζόφο που μας περιβάλλει, δεν χάνει την πίστη του στον Θεό και αγαπημένος του ήρωας παραμένει ο «Μικρός πρίγκιπας». Η φράση που τον παρηγορεί στα δύσκολα; «Δεν πειράζει. Ολα καλά θα πάνε».

Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία φέρνει ο ποιητής στη σκηνή μέσα από τους «Αχαρνής». Πόσο μας ακουμπάει σήμερα ο αριστοφανικός λόγος που κομίζει η παράσταση;

Πιο επίκαιρος από ποτέ είναι στις μέρες μας ο ποιητής μας, αφού η πολιτική ζωή της χώρας μας έχει εκπέσει σε τέτοιο βαθμό που τροφοδοτεί και ενισχύει τον διχασμό, την πόλωση, τον φανατισμό, την ακρότητα. Η διαφθορά και η απαξίωση των πολιτικών μας ηγετών έχει επιφέρει και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό. Η πολεμική αυτή εποχή που ζούμε δεν είναι πολύ μακριά από τον 6ο αιώνα προ Χριστού όπου οι Ελληνες μεταξύ τους μάχονταν, αλληλοσκοτώνονταν, πολεμούσαν διεκδικώντας προσωπικά τους συμφέροντα. Ο τριακονταετής πόλεμος μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών ήταν το τέλος της χρυσής εποχής του πνεύματος και των επιστημών. Με αυτή την παράσταση θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο ένα μήνυμα αφύπνισης για να σταματήσουμε να καταστρέφουμε ό,τι έχει χρόνια κατακτηθεί. Ο Δικαιόπολίς μας διεκδικεί την ειρήνη ακόμα κι αν όλα γύρω του είναι εχθρικά. Και το πετυχαίνει. Αυτό θέλουμε να πούμε. Οτι όπως και να έχει, είμαστε και θα είμαστε εδώ. Πολεμώντας πρωτίστως για την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα να ζει κανείς όπως επιθυμεί.

Ποιο στοιχείο του έργου σας γοητεύει;

Η προσωπική διαδρομή του κεντρικού ήρωά μας, που αντιστέκεται ακόμα κι αν φοβάται, συμφιλιώνεται με το παρελθόν που έχασε, και γενναία ζητά να του δοθεί το μέλλον που ονειρεύεται.

Αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, φροντίδα για το κοινό συμφέρον, τίμια διαχείριση του δημόσιου ταμείου, πίστη στις ηθικές αξίες, σεβασμό και την αγάπη για τη φύση και φυσικά τη χαρά για τη ζωή και τον έρωτα μας διδάσκουν οι «Αχαρνής». Πόσο τα έχουμε ανάγκη όλα αυτά στην Ελλάδα του τώρα;

Ολα αυτά είναι στοιχεία που τα θέλουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος. Εμείς στην περίοδο που διανύουμε χρειαζόμαστε αρχικά ψυχραιμία, ηρεμία, σωστή διαχείριση και πλάνο, χρειαζόμαστε αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων, διαφάνεια και καθαρότητα προθέσεων, χρειαζόμαστε ταπεινότητα, σοβαρότητα και εργασία για το κοινό καλό και όχι θριαμβολογίες, εντυπωσιασμούς και ιδεοληψίες. Και όλα τα άλλα θα έρθουν.

Στην παράσταση υποδύεστε τον Βοιωτό. Τι προσφέρει ο Βοιωτός στον Δικαιόπολι και με τι αντάλλαγμα;

Ο Βοιωτός σαν ένας μάγος της εποχής, σαν «ιερέας της Αφθονίας», χαρίζει στον Δικαιόπολι ένα χέλι, το πνεύμα της χαράς και της ζωής, που ευλογεί την αγορά που έχει φτιάξει ο ήρωάς μας διαλαλώντας την Ειρήνη. Ως αντάλλαγμα μου δίνει έναν συκοφάντη, έναν ρουφιάνο που κάνει όλες τις βρωμοδουλειές και που τόσο ευημερεί στα μέρη μας από την αρχαιότητα κιόλας. Δίνω καλό λοιπόν, παίρνοντας το κακό μακριά.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, θεωρείτε ότι χρειάζεται ένας τέτοιος «μάγος» που θα έπαιρνε το «κακό» μακριά;

Ωραίο θα ήταν να γίνει κάτι τέτοιο και άμα το πιστέψουμε μπορεί και να συμβεί. Ξέρετε, τα θαύματα εμείς τα προκαλούμε όταν είμαστε ανοιχτοί στο αδύνατο. Χρειάζεται πρώτα εμείς να αποδεχτούμε ό,τι έχει συμβεί, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης για ό,τι συμβαίνει, για να προσκαλέσουμε αυτό που θα συμβεί.

Καταφέρνετε να διατηρείτε την αισιοδοξία σας μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας;

Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, αφού πιστεύω πολύ στον άνθρωπο και στην δύναμή του, στον κόσμο που μπορεί εξαρχής να δημιουργήσει ακόμα κι αν ζει σε καμένη γη.

Πρωταγωνιστείτε στο «Κάτω Παρτάλι», μια σειρά που αγαπήθηκε πολύ. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη της επιτυχία;

Είναι πολλοί οι παράγοντες και διαφορετικοί και φαντάζομαι η σύνθεσή τους έφερε το αποτέλεσμα αυτό. Εγώ δεν είμαι ο πιο κατάλληλος να κρίνει. Μόνο να νιώθω τυχερός μπορώ που βρέθηκα σε αυτήν τη δουλειά με τόσους αξιόλογους ανθρώπους σε κάθε τομέα.

Ποιες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει για το μέλλον ο Θανάσης, ο ήρωας που υποδύεστε στο «Κάτω Παρτάλι»;

Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κύριο Παπαπέτρου γι' αυτό. Εγώ μάλλον θα το μάθω τελευταίος. Ωστόσο δεν ξέρω αν είναι δεδομένο πως θα υπάρξει συνέχεια. Τουλάχιστον δεν έχω κάποια σίγουρη πληροφόρηση.

Πώς αξιολογείτε αυτά που σας προσέφερε η συμμετοχή σας στο «Κάτω Παρτάλι»;

Πολλά μου πρόσφερε, όσα μπορεί κάποιος να καταλάβει και άλλα τόσα που ίσως δεν γνωρίζει. Ηταν ένα πολύ μεγάλο πακέτο με πολλά δώρα μέσα, που ίσως δεν τα άξιζα αλλά σίγουρα τα χάρηκα.

Είστε γνωστός και δημοφιλής. Η επιτυχία σας έτυχε να λειτουργήσει ως παγίδα ή μπούμερανγκ;

Δεν ξέρω. Ισως τίποτα από τα δύο. Ισως και τα δύο. Ο καιρός θα δείξει. Δεν ξέρω τι σημαίνει επιτυχία και πώς προσμετράται. Εχω άλλη αίσθηση περί επιτυχίας και αυτή σίγουρα δεν μου υποδεικνύει ούτε αριθμούς ούτε λέξεις με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Δεν τοποθετώ εαυτόν επί της τύχης μου αλλά μέσα σε αυτήν και γι' αυτό νιώθω ευτυχής που ζω σε σχέση με αυτό που μου προσφέρεται και όχι με αυτό που προσδοκάται.

Κινδυνέψατε να χάσετε το κέντρο βάρους σας, την ουσία, μέσα από όλη αυτή την αναγνωρισιμότητα;

Νομίζω πως όχι. Γνωρίζουν όσοι με ξέρουν, όμως, καλύτερα.

Αν και έχετε κάνει κι άλλες σπουδές, τελικά σας κέρδισε η υποκριτική. Τι σημαίνει ηθοποιός για σας;

Αυτός που ποιεί έναν χαρακτήρα -ήθος κατά τον Αριστοτέλη σημαίνει χαρακτήρας- για να γίνει καθρέφτης αυτός για όλους και να αναγνωρίσουν τα μικρά και τα μεγάλα τους, τα ύψη και τα βάθη τους, μεταφέροντας μηνύματα που επιβάλλει η συγκυρία, η στιγμή, η εποχή, ο τόπος αφού δανείζεται λόγια άλλων, λέγοντας ωστόσο λέξεις βαθιά δικές του, αόρατες, αιώνιες, κοινές. Ενας μεσάζοντας είναι ο ηθοποιός για μένα, ανάμεσα στον εαυτό που ξέρεις και τον εαυτό που είσαι.

Περάσατε δύσκολες στιγμές στο επάγγελμά σας; Υπήρξε στιγμή που θελήσατε να τα παρατήσετε;

Ολοι έχουν βρεθεί σε στιγμές που έπρεπε να κάνουν κάποια επιλογή και πάντα θα βρίσκονται οι άνθρωποι σε αυτήν τη θέση αν θέλουν να νιώθουν ζωντανοί. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «παρατώ» αλλά «επιλέγω» και ναι, αλίμονο, υπήρξε κάποια στιγμή το ενδεχόμενο της επιλογής να αλλάξω κατεύθυνση.

Ποια η σχέση σας με τα social media; Είστε φανατικός χρήστης ή μετριοπαθής;

Καλά είναι όλα όταν γίνονται με μέτρο. Εχω τη σχέση που δεν με αρρωσταίνει ενώ δεν με κρατά και απόμακρο ή σνομπ. Είναι υγιής, νομίζω, η επαφή μου με τα μέσα αυτά.

Συμμετείχατε σε διαφήμιση. Ηταν οικονομικοί (ή όχι) οι λόγοι που σας έκαναν να πείτε το «ναι»; Πόσο απενοχοποιημένα το πράξατε;

Ηταν μια πολύ ωραία δουλειά σε μια περίοδο που ήθελα να εκφράσω κάτι πολύ σημαντικό. Ηταν στην αρχή της κρίσης και ήθελα να πω απλά να μη φοβηθούμε και να μην το βάλουμε κάτω. Να μείνουμε αισιόδοξοι και χαρούμενοι έστω κι αν οι απώλειες ήταν μεγάλες και ισχυρές τόσο σε πραγματικό όσο και σε ηθικό και αξιακό επίπεδο. Ο ρόλος του Θανάση μού έδωσε τη δυνατότητα να φωνάξω αυτό που ένιωθα ότι είχαμε ανάγκη. Και ο κόσμος τον αγάπησε αυτόν τον τύπο γιατί του θύμισε τον εαυτό του. Δεν υπήρξαν ενοχές ή σκέψεις από τη στιγμή που οι παραγωγές διαφημιστικών είναι ισάξιες ταινιών και από τη στιγμή που ένας μέσος ηθοποιός για να επιβιώσει χρειάζεται να κοιτάξει, όσο του επιτρέπει η αξιοπρέπειά του, χωρίς παρωπίδες.

Ζω τα πάντα σαν όνειρο

Ονειρα κάνετε για το αύριο; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κατακτήσετε;

Δεν πηγαίνει το μυαλό μου προς τα εκεί. Δεν έχω μάθει να κάνω όνειρα αλλά να ζω τα πάντα σαν όνειρο. Αυτό μάλλον με κάνει περισσότερο ευτυχή και λιγότερο απογοητευμένο ή θλιμμένο. Τα όνειρα δημιουργούν προσδοκίες και οι προσδοκίες σε απομακρύνουν πολλές φορές από την αλήθεια. Εγώ τη θέλω την αλήθεια σύντροφό μου.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζω κάτι. Δεν έχω κάτι για του χρόνου αλλά θα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα γίνει με την Ελλάδα μας. Ας σταθεροποιηθούν λίγο τα πράγματα και όλα θα γίνουν. Ολα καλά θα πάνε για όλους.

Εχετε πίστη; Πιστεύετε στον Θεό;

Ναι. Πιστεύω

Μια φράση που σας παρηγορεί στα δύσκολα...

«Δεν πειράζει. Ολα καλά θα πάνε».

Γιατί είναι ο «Μικρός πρίγκιπας» ο αγαπημένος σας ήρωας;

Τόσο μικρός... και τόσο ήρωας. Γι' αυτό.

Θα συμμετείχατε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ή ως μέλος κριτικής επιτροπής σε σόου;

Οχι. Δεν είναι κάτι που επιθυμώ.

Πρόσφατα γνωρίσαμε και μία άλλη πτυχή του ταλέντου σας, αφού ασχοληθήκατε και με τα εικαστικά. Να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες κινήσεις;

Ασχολούμαι από μικρός, απλά πρόσφατα έγινε γνωστό λόγω της συγκυρίας. Δεν ξέρω τι θα κάνω ή τι θα γίνει στο μέλλον.

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Καράλη