Στέφανος Τσιτσιπάς: 10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο αστέρι των τερέν

13.08.2018
Στέφανος Τσιτσιπάς: 10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο αστέρι των τερέν
Τις τελευταίες μέρες, το τένις έγινε το αγαπημένο σπορ των απανταχού Ελλήνων. Οι επιτυχίες του 20χρονου τενίστα στο Roger's Cup του Τορόντο έδωσαν στη χώρα έναν νέο "αγαπημένο" που, όπως φαίνεται, βρίσκεται μόνο στην αρχή μιας απίθανης καριέρας.

Έχοντας αποκλείσει τον Novac Djokovic και τον Kevin Anderson στους πρόσφατους αγώνες στον Καναδά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς τερμάτισε δεύτερος στο τουρνουά χάνοντας στον τελικό από τον Rafael Nadal, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, για την ιστορία.

Με την αφορμή "ξεφυλλίζουμε" τη ζωή -και το Instagram του- και στεκόμαστε σε μερικά σημεία που αξίζει να γνωρίζουμε για εκείνον.

1. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μετά τις εμφανίσεις του στον Καναδά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανέβηκε στην θέση15 της παγκόσμιας κατάταξης. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι στις 11 Αυγούστου του 2014 ο έλληνας αθλητής βρισκόταν στο νούμερο 2205 και τον Οκτώβριο του 2016 ήταν στο Νο205. Έχει κάθε λόγο να είναι πανευτυχής, αλλά δεν του αρκεί.

2. Από μικρός ήξερε τι ήθελε και στην ερώτηση σχετικά με τον στόχο του απαντούσε πάντα το εξής: "Να γίνω Νο1", ενώ εξηγούσε και από που προερχόταν αυτό το πάθος. "Προήλθε από το ότι σιχαινόμουν να χάνω, ήταν το χειρότερό μου, από πολύ μικρός. Εχω αφιερώσει τη ζωή μου στο τένις, και έχω μόνο μία ζωή. Αρα, θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα".

3. Γεννήθηκε στις 12/8/1998 στην Αθήνα, από γονείς που είχαν το τένις στο DNA τους, από όπου και προφανώς το κληρονόμησε. Προπονητής του τένις ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, Ρωσίδα πρώην τενίστρια η μητέρα του, Yulia Salnikova. Δίδασκαν και οι δυο τένις στον Αστέρα της Βουλιαγμένης το 2001, όπου ο 4 ετών Στέφανος πιάνει πρώτη φορά ρακέτα στα χέρια του.

4. Μαθήματα ξεκίνησε "επίσημα" το 2004 στον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας, και κερδίζει το πρώτο του τουρνουά στη Νορμανδία, πέντε χρόνια αργότερα. Αυτή η νίκη ήταν "σταθμός" στη ζωή του καθώς καθόρισε το μέλλον του. "Τότε ακόμα μου άρεσε πιο πολύ το ποδόσφαιρο. Αλλά όταν κέρδισα το τουρνουά, ήταν πολύ ξεχωριστό το συναίσθημα. Eνιωθα ότι κατάφερα κάτι μόνος μου, όχι απλά ως μέλος μιας ομάδας", απάντησε όταν ρωτήθηκε πότε αποφάσισε ότι θα αφοσιωθεί στο τένις.

5. Υπήρξε Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη των juniors ενώ εκπροσώπησε εντυωσιακά τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια στα τουρνουά της κατηγορίας του.

6. Ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς [φωτό κάτω] παραιτήθηκε από τη δουλειά όταν ο Στέφανος ήταν 11 και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. "Το ότι τον είχα μαζί μου με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο", λέει σήμερα ο 20χρονος πρωταθλητής, η οποίος δεν χάνει ευκαιρία να ευχαριστήσει δημοσίως τον πατέρα του για ό,τι έχει κάνει για εκείνον.

Behind every great son is a truly amazing father! #Doha 🇶🇦 #Tennis 🎾 #Skyscrapers 🏙

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις

7. Ο πατέρας του αποτελεί τη "σκιά" του στον δύσκολο δρόμο που διάλεξε, όμως η έμπνευση ήρθε από τη μητέρα του [φωτό κάτω] η οποία υπήρξε επίσης Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη ως έφηβη."Η μητέρα μου ήταν αυτή που μου έδωσε τις συμβουλές που χρειαζόμουν σχετικά με το επαγγελματικό τένις, γιατί είχε ζήσει σε αυτόν τον κόσμο, και μου μετέδωσε την απόλυτη αφοσίωση στο άθλημα που έμαθε στη Σοβιετική Ενωση. Νιώθω τυχερός που έχω καταγωγή από δύο διαφορετικά μέρη, την Ελλάδα και τη Ρωσία. Σου ανοίγει τους ορίζοντες αυτό, σε κάνει να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη", παραδέχτηκε με περισσή αγάπη ο Στέφανος.

Διάβασε επίσης: Αυτός είναι ο λόγος που ο πρίγκιπας Harry δεν παντρεύτηκε την πρώην αγαπημένη του, Chelsy Davy

8. Όσο για τις δυσκολίες που συνάντησε στον δρόμο; "Δεν έβλεπα την υπόλοιπη οικογένειά μου, και υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία (σ.σ. αντισφαίρισης) ή κάποιον άλλον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων", εξηγούσε ο ίδιος ο Στέφανος, ενώ το ευχαριστώ στις δυο γυναίκες (μητέρα και θεία του, που προαφανώς είναι δίδυμες) το λέει και δημόσια σε κάθε ευκαρία [φωτό κάτω]

9. Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Grand Slam της περιόδου Open στην κατηγορία εφήβων (Junior), όταν κατέκτησε το διπλό του Wimbledon αγοριών το 2016, με συμπαίκτη τον εσθονό Kenneth Raisma.

10. Έχει ακόμη τρια μικρότερα αδέλφια τα οποία λατρεύει και δεν σταματά να ποστάρει φωτογραφίες τους στο Instagram...

An ideal 🇬🇷 lunch with @petrostsitsipas00!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Tsitsipas (@stefanostsitsipas98) στις

11. Το instagram acoount του αριθμεί σήμερα 115.000 followers, οι οποίοι πληθαίνουν καθημερινά. Και φυσικά, ο αριθμός των γυναικών που νιώθουν ξαφνικά να ενδιαφέρονται λίγο περισσότερο για το τένις, έχει επίσης το...ενδιαφέρον του! Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια Στέφανε!!!