Σήμερα στις 22:00 η μάχη του Λούκα για τον τελικό

10.05.2011
Η αντίστροφη μέτρηση για τον 56ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχει αρχίσει.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 56ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχει αρχίσει. Και επειδή φέτος τα πράγματα είναι φτωχά, φτάσαμε στην ημέρα της συμμετοχής μας και ακόμα τα βασικά δεν τα γνωρίζουμε.

Πότε: Σήμερα το βράδυ στις 22:00 στο γήπεδο Fortuna Arena του Ντίσελντορφ πραγματοποιείται ο Α' Ημιτελικός. Τη βραδιά θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση στις 22:00 η ΝΕΤ, ενώ θα μεταδοθεί και από την ERT HD, στο πλαίσιο των πιλοτικών μεταδόσεων της δημόσιας τηλεόρασης σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition), και το eurovision.ert.gr.

Ποιός: Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο κούκλος, Κύπριος στην καταγωγή Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike.

Το τραγούδι: ειναι το «Watch My Dance», ένα ζεϊμπέκικο με ραπ στοιχεία, ό,τι πιο Ελληνικό έχουμε στείλει τα τελευταία χρόνια. Τώρα αν αυτό μας βγει σε κακό, θα το δούμε το βραδάκι.

Οι συνθέτες: Η μουσική της φετινής ελληνικής συμμετοχής είναι του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και οι στίχοι της Ελεάνας Βραχάλη.

Πώς θα εμφανιστεί η ελληνική συμμετοχή επί σκηνής: Η χορογραφία και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου. Επί σκηνής θα εμφανιστούν οι χορευτές Γιάννης Σαϊκίν, Μιχάλης Σπυρίδης, Μάνος Δαβαρίας και Παύλος Μανογιαννάκης. Ξεχωρίζουν οι μπλε κίονες πίσω από το γαλανομάτη Λούκα, ο οποίος θα φορέσει κοστούμι και θα ρίξει και μια γυροβολιά επί σκηνής (αν δεν αλλάξει το σχέδιο τελευταία στιγμή).

Ποιός θα κάνει το σχολιασμό: Το σχολιασμό για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ θα κάνει η Μαρία Κοζάκου. Πάνε οι εποχές της χλιδής με Μαγγίρες και άλλους επώνυμους. Τώρα, από παρασκήνιο, μείνει συντονισμένη στο e-go.gr και στη στήλη της μουσικής.

Κι αν περάσουμε; Περιμένουμε να δούμε ποιοι θα προκριθούν στο Β' Ημιτελικό (12 Μαΐου) και όλοι μαζί πάμε για τον Τελικό στις 14 Μαΐου. Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού θα μεταδοθούν απευθείας ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ 5 καθώς και από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ. Η σειρά εμφάνισης των χωρών που θα προκριθούν στον Τελικό θα προκύψει μετά από κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το πέρας του κάθε Ημιτελικού.

Σε ποιά θέση θα εμφανιστεί σήμερα ο Λούκας; Μετά από κλήρωση, η ελληνική συμμετοχή θα εμφανιστεί απόψε στη 19η θέση.

Ποιές χώρες διαγωνίζονται μαζί μας σήμερα: Ειδικότερα, η σειρά εμφάνισης των χωρών έχει ως ακολούθως: Πολωνία, Νορβηγία, Αλβανία, Αρμενία, Τουρκία, Σερβία, Ρωσία, Ελβετία, Γεωργία, Φινλανδία, Μάλτα, Σαν Μαρίνο, Κροατία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα.

Και πως ψηφίζουμε ακριβώς; Για τους δύο Ημιτελικούς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον Ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Στον Α' Ημιτελικό έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, ενώ στον Β' η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Στον Τελικό μπορούν να ψηφίσουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους, εφόσον ψηφίσουν ενώ βρίσκονται σε αυτή. Ως εκ τούτου, οι τηλεθεατές στην Ελλάδα δεν μπορούν να ψηφίσουν το "Watch My Dance".

Τώρα παρακολούθησε και το τραγούδι για να το θυμηθείς!

Κ.Π