Ο «Πρωταγωνιστής» Σταύρος Θεοδωράκης

23.11.2009
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει χάσει εκείνη την υπέροχη αθωότητά του. Αυτή που τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε, στα πρώτα του βήματα στη δημόσια τηλεόραση, πάντα με τους «Πρωταγωνιστές» του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει χάσει εκείνη την υπέροχη αθωότητά του. Αυτή που τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε, στα πρώτα του βήματα στη δημόσια τηλεόραση, πάντα με τους «Πρωταγωνιστές» του. Το «καλό παιδί» που εμπιστευόταν ακόμη και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και του παραχωρούσε επιλεκτικά συνέντευξη μεγάλωσε, έγινε σταρ, κάπως σνομπ, λίγο απρόσιτος.

Ευτυχώς, ξέρει να θυμάται αυτή την αθωότητα ή να τη φοράει σαν μάσκα, όταν πρόκειται να κάνει μια συνέντευξη. Μια συνέντευξη, όπως αυτή που απόλαυσαν πριν από 10 μέρες 666.000 τηλεθεατές, έχοντας απέναντί του την Κωνσταντίνα Κούνεβα, τη Βουλγάρα καθαρίστρια του Ηλεκτρικού που την παραμόρφωσαν μαφιόζοι με βιτριόλι, επειδή ήταν ανήσυχη συνδικαλίστρια.

Η Κούνεβα ήταν συγκλονιστική στην πρώτη της συνέντευξη έπειτα από 8 μήνες νοσηλείας στον «Ευαγγελισμό». Συγκλονιστικός, ανθρώπινος, ζεστός ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πώς τα καταφέρνεις τόσο καλά;» τον είχα ρωτήσει πριν από καιρό. Και μου είπε το μυστικό του. Σκηνοθετεί ο ίδιος τους «Πρωταγωνιστές». Κάνει μόνος το μοντάζ. Διαλέγει τα πλάνα, επιλέγει τη μουσική.

Θυμάμαι τον καημό του αξέχαστου και μεγάλου Φρέντυ Γερμανού, όταν είχα την τύχη να συνεργάζομαι μαζί του. Είχε αλλάξει καμιά δεκαριά σκηνοθέτες. Υπέφερε μαζί τους. Και αυτοί υπέφεραν με τον Φρέντυ. Αλλά η δημόσια τηλεόραση, τότε, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Οι συνδικαλιστές είχαν το πάνω χέρι. Εκπομπή δεν γινόταν χωρίς σκηνοθέτη! Και ο Φρέντυ Γερμανός, στα 55-60 του, πήγε και γράφτηκε στου Σταυράκου! Πήρε πτυχίο σκηνοθεσίας και μετά έκανε κουμάντο στην εκπομπή του. Πάντα όμως στους τίτλους έπεφτε το όνομα ενός σκηνοθέτη, έστω και τυπικά, για «συνδικαλιστικούς λόγους».

Ευτυχώς, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Όπως και δεν έχει, όταν τη μία μέρα γίνεται εξώφυλλο στο «TV Έθνος» κρατώντας το τηλεοπτικό Όσκαρ στο χέρι και την άλλη μέρα μπαίνει εξώφυλλο, σε άλλο περιοδικό, καθώς πετάει μια συσκευή τηλεόρασης στα σκουπίδια. Ο Σταύρος ξέρει να σκηνοθετεί καλά τον εαυτό του. Και να είναι με το σπαθί του Πρωταγωνιστής!