Το Δέκα του 2007, το Δέκα του 2008

10.01.2008
Το 2007 μας αποχαιρέτησε βάζοντας «10 με τόνο» στο σίριαλ «10», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση.

Το 2007 μας αποχαιρέτησε βάζοντας «10 με τόνο» στο σίριαλ «10», βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση. Αλλά και στο 2008, απ ό,τι διαβλέπουμε, δεν θα υπάρξει άλλο σίριαλ το οποίο θα αμφισβητήσει την ποιοτική επικράτησή του. Και η ποιότητα είναι το πρώτο ζητούμενο στο σημερινό άνυδρο τοπίο της ελληνικής τηλεόρασης.

Δεν ήρθε τυχαία η επιτυχία του «10». Ήταν έξοχη, αν και παρακινδυνευμένη η επιλογή του. Το (ημιτελές) μυθιστόρημα δεν έχει δράση. Είναι κυρίως έργο καταστάσεων και χαρακτήρων που βιώνουν μια δύσκολη ζωή στο «10», μια λαϊκή πολυκατοικία στον Πειραιά, στο τέλος της δεκαετίας του 1950. Κάθε κάμαρα κρύβει τη δική της ιστορία και το δικό της μυστικό, που όταν αποκαλύπτεται, ταράζει όλη τη γειτονιά.

Δεύτερο ατού της παραγωγής εκτός του έργου ήταν η έγκαιρη ανάθεση της μεταφοράς του. Έγινε το καλοκαίρι του 2006 επί προεδρίας Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος και τώρα, ως τηλεθεατής, νιώθει περήφανος για το αποτέλεσμά του. Μέχρι την άνοιξη του 2007 είχε βρεθεί και διαμορφωθεί σε πλατό το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά. Θυμάμαι, μέσα Ιουνίου, η τότε διευθύντρια του γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Alpha Δώρα Γιαννακάκη είχε έτοιμο και μου παρέδωσε στο γραφείο της ένα καλαίσθητο άλμπουμ για το σίριαλ. Το σίριαλ γυριζόταν κιόλας και το άλμπουμ περιλάμβανε τις πρώτες φωτογραφίες με τους πρωταγωνιστές εν δράσει!

Και ποιους πρωταγωνιστές; Η παραγωγή είχε πείσει Δημήτρη Καταλειφό και Ρένη Πιττακή να γυρίσουν στην τηλεόραση. Μαζί τους οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Θάλεια Ματίκα, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Πρωτόπαππα, Μαρία Ζορμπά και άλλοι. Δίπλα τους μαέστρος η Πηγή Δημητρακοπούλου, μια σκηνοθέτιδα που δεν ξεχάσαμε ποτέ μετά την επιτυχία της στην «Αίθουσα του θρόνου», και στην οποία οφείλεται κατά 80% η επιτυχία!

Από αυτόν το μικρό γαλαξία ξεχώρισε ένα πρόσωπο που θα μείνει για καιρό χαραγμένο στη μνήμη μας. Είναι η Μαρίσσα Τριανταφύλλη στο ρόλο της Μαρίας Μακρή, μιας νεαρής πόρνης που παντρεύεται τον ποδοσφαιριστή Κίτσο και γράφουν μαζί μια ιστορία τόσο κοντινή στην ιστορία της Στέλλας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Πηγή Δημητρακοπούλου επέμενε οι πρωταγωνιστές της να δουν και να ξαναδούν τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και τα «Παιδιά του Πειραιά» του Ζιλ Ντασέν. Και να το τελικό αποτέλεσμα! Είναι παρήγορο ότι τα τελευταία επεισόδια του 2007 πέρασαν στο Top-5 της AGB. Όταν η ποιότητα συνυπάρχει με την εμπορικότητα, τότε έχουμε αυτό που λέμε ιδεώδες αποτέλεσμα. Ή, απλά, δέκα!