«OPA»: φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας...

18.03.2010
Aμφιβάλλω αν φέτος το ελληνικό τραγούδι προκριθεί στην τελική βραδιά της Eurovision! Δεν είναι μόνο η κακή ποιότητά του που με απογοήτευσε.

Aμφιβάλλω αν φέτος το ελληνικό τραγούδι προκριθεί στην τελική βραδιά της Eurovision! Δεν είναι μόνο η κακή ποιότητά του που με απογοήτευσε. Είναι και το ανθελληνικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Γηραιά Ευρώπη. Ποιοι περιμένουμε να μας ψηφίσουν; Οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Σουηδοί, οι Νορβηγοί; Αλλά και οι φίλοι μας οι Γάλλοι θα αντέξουν να ακούσουν αυτό το μπαλκάν-ελληνικό «OPA» με τον Αλκαίο, που προκρίθηκε την περασμένη Παρασκεύη στον τελικό διαγωνισμό της ΕΡΤ; Μόνο οι Βαλκάνιοι θα το προτιμούσαν. Αλλά και εδώ έχουμε φιλίες; Αλβανία, Βοσνία, Τουρκία μας βλέπουν με μισό μάτι. Στο Κόσοβο διατηρούμε «στρατό κατοχής» (άντε ειρηνευτικό). Τα Σκόπια; Πίνουν στ’ όνομά μας! Η Κροατία; Πιστή σύμμαχος της Γερμανίας και της Αυστρίας. Άντε, λοιπόν, να βασιστούμε στους Σέρβους! Από εκεί και πέρα θα ελπίσουμε σε κάποια ψήφο του... Αζερμπαϊτζάν, γιατί το «OPA» θυ?ίζει λίγο έως πολύ Ανατολή. Για την Κύπρο δεν το συζητάμε: 12 points.

«Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας» είπε ο Μίμης Πλέσσας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ανοίγοντας το φάκελο με το νικητή Αλκαίο, μη συγκρατώντας ένα μορφασμό για το αποτέλεσμα. Τι εννοούσε; Ότι η ΕΡΤ με φτηνά μέσα προσπαθεί να κάνει τέχνη. Βλέπετε, πέρυσι ο ανοιχτοχέρης Καραμανλής δεν είχε πρόβλημα να επιτρέψει στην ΕΡΤ να δώσει πλουσιοπάροχα κονδύλια και νωρίς νωρίς, το φθινόπωρο κιόλας, η δημόσια τηλεόραση να ανακοινώσει τη συμμετοχή του σούπερ σταρ Σάκη Ρουβά με το «This is Οur Night» (που μόλις την 7η θέση κατέκτησε). Φέτος σοσιαλισμό έχουμε, κρίση έχουμε, λιτότητα έχουμε, «OPA» θα έχουμε... Υπήρχαν όμως καλύτερα τραγούδια; Προσωπικά μου άρεσε το «Πολεμάω». Ήταν όμως μια μπαλάντα δίχως τύχη, αφού αρκούσε που τραγουδιόταν στην ελληνική γλώσσα για να... χάσει. Έπειτα ο ερμηνευτής του δεν είχε την γκάμα, ούτε την πείρα του νικητή Αλκαίου. Η βραδιά οργανώθηκε λιτά, χωρίς τραπεζώματα και σερβιρίσματα για τους καλεσμένους. Γι’ αυτό και έλαμψαν διά της απουσίας τους όλοι οι γνωστοί μαϊντανοί τηλεπερσόνες. Το πλατό ήταν μεγάλο και λειτουργικό. Το σκηνικό από τα φθηνότερα της Eurovision. Οι παρουσιάστριες Ρίκα Βαγιάνη και Τζένη Μπαλατσινού δεν «ανέβασαν» την εκδήλωση. Το φόντο όπου έκαναν οι δυο τους τις παρουσιάσεις των καλλιτεχνών επιεικώς απαράδεκτο. Με τον ήχο υπήρξαν προβλήματα, που σημάδεψαν αρνητικά το 7ο τραγούδι στην επανάληψή του, πριν αρχίσει η ψηφοφορία.

Για να αισιοδοξήσουμε και λίγο: ας περιμένουμε τον Τζώνυ Καλημέρη, υπεύθυνο της ΕΡΤ για τη Εurovision, να κάνει το θαύμα του, για μια αξιοπρεπή εμφάνιση. Τίποτα παραπάνω...