Το υπέροχο «σεξτέτο» των Ειδήσεων του Μega

24.01.2008
Η Όλγα Τρέμη, στο ρόλο της βασικής παρουσιάστριας, είναι ήπια, γλυκιά και δηλητηριώδης όταν χρειάζεται.

Η Όλγα Τρέμη, στο ρόλο της βασικής παρουσιάστριας, είναι ήπια, γλυκιά και δηλητηριώδης όταν χρειάζεται. Ο Γιάννης Πρετεντέρης, στο αριστερό «παράθυρο», είναι καταγγελτικός, σαρκαστικός, με επιχειρήματα που πείθουν και χιούμορ που σκοτώνει. Συνδυάζει τον κοινό νου με τον αμφισβητία, στον πολιτικό χώρο του Κέντρου. Ο Παύλος Τσίμας είναι συμπαθής, λιγομίλητος, η φωνή της Κεντροαριστεράς και της ευαισθησίας. Ο Μανώλης Καψής είναι ρεπόρτερ και σχολιαστής του «ορθόδοξου» ΠΑΣΟΚ. Η Μαρία Σπυράκη, αποκάλυψη του δελτίου από πέρυσι, καλύπτει το ρεπορτάζ της κυβέρνησης και της ΝΔ, χωρίς να ταυτίζεται μαζί τους. Τέλος, ο Δημήτρης Καμπουράκης, στο κάτω δεξί «παράθυρο», είναι «η φωνή του λαού». Λαϊκίζει όσο χρειάζεται και παίζει ρόλο ήπιου Κακαουνάκη.

Αυτή είναι η σύνθεση του πιο επιτυχημένου κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ελληνικής ΤV όλο το 2007 και στην αρχή του 2008, του δελτίου του Μega. Πίσω από το υπέροχο αυτό «σεξτέτο» υπάρχει ο καλός και έμπειρος «μαέστρος», ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Το δελτίο του Mega δουλεύει στη λογική του ελληνικού πολιτικού καφενείου. Στην πράξη, το δελτίο γράφεται και εκφωνείται στη δομή ενός σεναρίου, το οποίο αποφασίζεται στη σύσκεψη του μεσημεριού. Το «ότο κιου» αποτυπώνει αυτό το σενάριο και είναι στη διάθεση κυρίως της Όλγας Τρέμη και της Μαρίας Σπυράκη, που επίσης το χρησιμοποιεί.

Η σεναριοποίηση του δελτίου έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Συνήθως, ο σκηνοθέτης «ρίχνει» τον τίτλο που συνοψίζει τη συζήτηση (στο κάτω μέρος της οθόνης) πριν καλά καλά διατυπωθεί η γνώμη του ομιλητή. Λάθος!

Όπως λάθος είναι και κάποιες «πάσες» της παρουσιάστριας, που, ενώ δίνει το λόγο σε ρεπόρτερ, προαναγγέλλει την είδηση. Έτσι χάνεται η έκπληξη για τον τηλεθεατή αλλά και «ακυρώνεται» ο ρεπόρτερ.

Θυμάμαι την Τρέμη να λέει: «Και τώρα η Μαρία Καρχιλάκη θα μας δώσει τα νέα από τον κόσμο. Και να αρχίσουμε από τη μεγάλη απεργία που παρέλυσε τη Γαλλία. Είχατε και επεισόδια, έτσι, Μαρία;». Τι άλλο να πει η άμοιρη η Καρχιλάκη;

Τα μονοθεματικά δελτία έχουν απαγορευτεί διά ροπάλου. Όμως η υπόθεση Ζαχόπουλου ξαναγύρισε το δελτίο στις παλιές του αμαρτίες. Τουλάχιστον 35 παίζει κάθε βράδυ το θέμα από τις 20 Δεκεμβρίου. Οι άλλες ειδήσεις πετσοκόβονται ή εξαφανίζονται και έχω γίνει αυτόπτης μάρτυρας κατακρεούργησης ρεπορτάζ «στον αέρα», που δείχνει κρίση πανικού στο κοντρόλ. Θα κλείσω με μία πρόταση: Ας καθιερώσει και το Mega, ως μεγάλο και πρώτο κανάλι, αυτό που πέτυχαν ΕΤ1 και ΣΚΑΙ: τις ειδήσεις των 12.00. Δεν υπάρχει σοβαρό ξένο κανάλι που να μην έχει σταθερό, αμετακίνητο δελτίο τα μεσάνυχτα. Συμφωνείτε, κ. Παναγιωτόπουλε;

ΥΓ.: Θα βρεθεί κάποιος με κατσαβίδι να αφαιρέσει τις τέσσερις βίδες πίσω από το κεφάλι του Πρετεντέρη; Είπαμε «κάδρο», αλλά όχι τέτοιο