Γερά δόντια και στις διακοπές!

09.08.2013
Η καλή υγεία των δοντιών μας είναι βασική και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Μπορεί η ανεμελιά τψν διακοπών να σε βοηθούν να ξεχνάς προβλήματα, άγχη κι έγνοιες, πρόσεξε μόνο μην σε οδηγήσει στο να παραμελήσεις την στοματική σου υγεία. Σου δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές αλλά και οδηγίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μικρές συμβουλές για γερά δόντια και στις διακοπές

1. Η οδοντόβουρτσα είναι από τα βασικότερα που πρέπει να βάλεις στις αποσκευές σου

2. Πριν φύγεις για διακοπές κλείσε ραντεβού για έναν οδοντιατρικό έλεγχο ώστε να περιορίσεις την πιθανότητα κάποιου έκτακτου περιστατικού.

3. Περιόρισε τα τυποποιημένα σνακ, τα γλυκά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη

4. Βούρτσιζε τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα κι ας είσαι διακοπές

5. Προσοχή στα extreme sports και τις καταδύσεις δε θέλεις να έχεις ατυχήματα

6. Μη χρησιμοποιείς τα δόντια ως "πολυεργαλείο" για να λύσεις κόμπους, να κόψεις σπάγγους ή να ανοίξεις τα μπουκάλια της μπύρας. Υπάρχουν καταλληλότερα εργαλεία.

Και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Αν βρίσκεσαι σε κάποιο νησάκι, επικοινώνησε με τον οδοντίατρό σου ή επισκέψου κάποιον οδοντίατρο της περιοχής στην οποία βρίσκεσαι.

Για την Αττική πάντως, σε περίπτωση που ο δικός σου γιατρός απουσιάζει με άδεια, ο δοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) έχει θέση στη διάθεση του κοινού τη Γραμμή Επειγόντων Περιστατικών, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια για τον μήνα Αύγουστο. Μέσω της γραμμής έχουν αντιμετωπισθεί περισσότερα από 10.000 περιστατικά.

Στη Γραμμή συμμετέχουν Οδοντίατροι της Αττικής, οι οποίοι εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά ασθενών από 1η Αυγούστου . Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους οδοντιάτρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, είτε στα τηλέφωνα του Συλλόγου 2103821109 (8.30 το πρωί με 3.30 το απόγευμα ) τις εργάσιμες ημέρες, είτε από το site του ΟΣΑ (www.osanet.gr).