Πάντα λαμπερή: Συμβουλές ομορφιάς για γυναίκες που παλεύουν με τον καρκίνο

25.10.2016
Οταν μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τον Καρκίνο και τις χημειοθεραπείες το πρώτο που φοβάται πως θα χάσει την θηλυκότητα και την ομορφιά της. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια της περιποίησης και του μακιγιάζ.

Ο Καρκίνος είναι η μάστιγα της σημερινής εποχής. Καθημερινά ακούς και μαθαίνεις για νέες γυναίκες που χτυπήθηκαν από τη νόσο. Οταν μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τον Καρκίνο και τις χημειοθεραπείες το πρώτο που φοβάται πως θα χάσει την θηλυκότητα και την ομορφιά της καθώς οι θεραπείες προκαλούν αλλαγές στο σώμα της αλλά και στη διάθεσή της. Η απώλεια των μαλλιών, το ξεφλούδισμα του δέρματος ρίχνουν κατακόρυφα την ψυχολογία της ενώ όσοι βρίσκονται έξω από τον «χορό» δεν γνωρίζουν πώς να την υποστηρίξουν.

Μετά την αποδοχή της κατάστασης, διαδικασία επώδυνη και δύσκολη τόσο για την ασθενή όσο και για τους αγαπημένους της, δημιουργούνται ερωτήματα του τύπου «Τι περούκα να διαλέξω;» « Ποια μολύβια είναι καταλληλότερα για την ενίσχυση του φυσικού σχήματος των φρυδιών μου;» «Πρέπει να βάλω ψεύτικα νύχια»; «Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;» «Με ποιο τρόπο μπορώ να αντιμετωπίσω τους ερεθισμούς στο δέρμα μου;»

Σε αυτά αλλά και άλλα ερωτήματα σχετικά με τον καρκίνο απαντά το I LIVE FOR ME, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο και χρόνια νοσήματα σε ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας τους, την εξωτερική εμφάνιση. Παράλληλα στόχος του σωματείου είναι να βοηθήσει τις οικογένειες να διαχειριστούν την κατάσταση δίνοντας θάρρος και αισιοδοξία στον ασθενή.

To beaute και μετά τον Καρκίνο

Οποιαδήποτε γυναίκα που αναγκάζεται να υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια της περιποίησης και του μακιγιάζ. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι απλά να αλλάξει προσωρινά την αγαπημένη της μάρκα και να προτιμήσει προϊόντα άοσμα για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Περιποίηση του δέρματος

* Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά σαπουνάκια και καλλυντικά περιποίησης για τα ευαίσθητα δέρματα. Ιδανικά σαπούνια και αφροντούζ είναι αυτά με βάση την ελιά.

* Για το ξεφλούδισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ενυδατική κρέμα. Στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών βρίσκεις εύκολα άοσμα προϊόντα για ευαίσθητα δέρματα.

* Ακόμη και στα σφουγγαράκια υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο σε χρώματα όσο και υφές. Η επιλογή ενός μαλακού και απαλού σφουγγαριού σε έντονο χρώμα όπως ροζ, κίτρινο, πράσινο ή φούξια φτιάχνει τη διάθεση κατά το μπάνιο.

Tip: Τα καλλυντικά προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν αλκοόλ, αρώματα, αλφα-υδρόξυ οξέα, βήτα-υδρόξυ οξέα, παράγωγα γλυκολικού οξέος, διάφορες λευκαντικές ουσίες, sodium lauryl sulfate , παράγωγα ρετινοικού οξέος ή βιταμίνη Α.

Νύχια και μακιγιάζ

* Τα νύχια χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση ώστε να μείνουν υγιή και να μη δημιουργηθούν φλεγμονές. Κατά τη διαδικασία της περιποίησης δεν πρέπει να κόβεται το πετσάκι ενώ καλό είναι να χρησιμοποιείται ενυδατική κρέμα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

* Το κονσίλερ είναι ο απόλυτος σύμαχος για να κρυφτούν μαύροι κύκλοι και δυσχρωμίες.

* Πούδρα, Ρουζ και κραγιόν θα ολοκληρώσουν το μακιγιάζ. Και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά και φυτικά προϊόντα.

Μαλλιά

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσες πάνω σε φόρουμ και ιστολόγια που σε ενημέρωναν ότι αν η ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία δεν πλένει τα μαλλιά της αυτά δεν θα πέσουν, κάτι που είναι απλά δεν ισχύει.

* Η περιποίηση μπορεί να γίνεται άφοβα και στα μαλλιά. Καλό είναι βέβαια να χρησιμοποιούνται ήπια σαμπουάν και πολύ μαλακή βούρτσα κατά το χτένισμα.

* Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η βαφή.

* Τα σημεία της αραίωσης μπορούν να καλυφθούν με έξυπνα κόλπα. Στέκες και κοκκαλάκια θα σε βοηθήσουν να κρύψεις καλά το σημείο όπου εστιάζεται το πρόβλημα.

* Αν ωστόσο κάποια στιγμή η αραίωση μεγαλώνει καλό είναι τα μαλλιά να κοπούν κοντά και τη θέση των αξεσουάρ να παρουν το κατάλληλο μαντήλι ή περούκα.

Περισσότερα tips, οδηγίες ομορφιάς και πρακτικές συμβουλές μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του σωματείου.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα