Ιδρώνεις υπερβολικά; Τι μπορεί να φταίει;

30.09.2013
Πότε η εφίδρωση είναι φυσιολογική και πότε όχι;

Η υπερβολική εφίδρωση, επίσης γνωστή ως υπεριδρωσία, είναι μια συχνή πάθηση που συνοδέυεται από σοβαρότατες συναισθηματικές συνέπειες. Ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ενώ δεν κάνει διακρίσεις φύλου ή ηλικίας. Σε τι οφείλεται η πάθηση και πώς μπορεί να αντιμετωπίστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα;

Πότε η εφίδρωση είναι φυσιολογική και πότε όχι;

Μια από τις βασικότερες λειτουργίες του ιδρώτα είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Όταν για παράδειγμα έχει καύσωνα ή για κάποιο λόγο, όπως για παράδειγμα εξαιτίας έντονης άσκησης η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό θερμορύθμισης, ενεργοποιώντας τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αν δηλαδή η εφίδρωση οφείλεται σε κάποιο λογικό αίτιο όπως η ζέστη, η σωματική άσκηση ή ακόμη και το άγχος, τότε είναι απόλυτα φυσιολογική. Όταν όμως ιδρώνουμε υπερβολικά και δίχως λόγο, σε σημείο που αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε πως ίσως πάσχουμε από υπερίδρωση και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να σκεφτούμε έναν ειδικό.

Υπάρχουν είδη υπεριδρωσίας;

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Στην πρώτη περίπτωση δεν οφείλεται σε κάποιο εμφανές αίτιο ενώ στην δεύτερη είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης ή κατάστασης.

Διάφορες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η καρδιοπάθεια ή ακόμη και ενδοκρινολογικά νοσήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα υπερβολικής εφίδρωσης, κάτι που μπορεί να γίνει κι από τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής ή και λόγω παχυσαρκίας. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα σχετίζονται από την ρύθμιση της υφιστάμενης πάθησης.

Ωστόσο, όταν δεν συνυπάρχει άλλη πάθηση, η υπερβολική εφίδρωση είναι αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητας του νευρικού συστήματος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα υπερλειτουργεί και οι ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνουν περισσότερο ιδρώτα απ΄ότι πρέπει.

Κληρονομική ή όχι;

Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί το τι προκαλεί την πρωτοπαθή υπεριδρωσία, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν γενετικοί παράγοντες αφού σε μεγάλο ποσοστό άτομα που πάσχουν από αυτήν έχουν κληρονομικό ιστορικό. Σε μεγάλο δηλαδή ποσοστό οφείλεται και στην κληρονομικότητα.

Πότε να ζητήσει κανείς βοήθεια & πώς αντιμετωπίζεται;

Αν οι κλασικοί μέθοδοι, όπως τα αποσμητικά και τα διάφορα αντιιδρωτικά δεν βοηθούν και ο ιδρώτας είναι έντονος όλες τις εποχές του χρόνου, τότε μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να δώσει λύση. Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβήματος μεταξύ των οποίων το λέιζερ, το οποίο είναι και το πιο διαδεδομένο αλλά και η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, που δεν είναι άλλη από το γνωστό μας μπότοξ.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα