Απλοί τρόποι για να προφυλαχτείς από τον ήλιο

17.07.2014
Σκέψου πόσο ανεκτίμητη είναι η υγεία σου και λάβε προφυλάξεις

Πόσες φορές έχουμε μιλήσει για την ηλιοπροστασία και την ανάγκη να παίρνεις προφυλάξεις κατά τους θερινούς μήνες; Επειδή όμως η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως σου υπενθυμίζουμε τα βασικά για διακοπές δίχως απρόοπτα. Ακόμη όμως κι αν δεν καίγεσαι, ο ήλιος είναι επικίνδυνος και οφείλεις να προσέξεις. Μη ξεχνάς άλλωστε πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο οδηγεί και σε γήραναση του δέρματος.

Πώς να προφυλαχτείς από τον ήλιο

* Μείνε υπό σκιά & ηλιοθεραπεία με μέτρο

Καλό είναι να περιορίσεις την έκθεση στον μεσημαριάτικο ήλιο. Αν λοιπόν βρεθείς στην παραλία, μη ξεχνάς την ομπρέλα ή εναλλακτικά αναζήτα σκιά κάτω από κάποιο αμλυρίκι ή άλλο δέντρο στην παραλία. Όσο κι αν θέλεις να μαυρίσεις και να αποκτήσεις σοκολατί χρωματάκι, πρέπει να το κάνεις με τον σωστό τρόπο και ακίνδυνα. Άλλωστε, εκτός από το έγκαυμα και την υγεία, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο του μεσημεριού εγκυμονεί κινδύνους ηλίασης. Ενημερώσου για τους κανόνες ηλιοθεραπείας ανάλογα με το δέρμα σου και λάβε τα μέτρα σου.

Μάθε περισσότερα στο παλαιότερο άρθρο μας "Συμβουλές ηλιοθεραπείας ανάλογα με την επιδερμίδα σου" που μπορείς να διαβάσεις πατώντας εδώ.

* Φόρα καπέλο: Προστατεύει & σου δίνει στιλ

Το καπέλο είναι αναγκαίο όταν περπατάς καταμεσίς του δρόμου κάτω από τον καυτό ήλιο κι αυτό όχι μόνο για την αποφυγή του ενδεχομένου ηλίασης. Τα αυτιά και ο λαιμός σου παραμένουν ακάλυπτα και συνήθως τα παραμελούμε κατα την εφαρμογή του αντιηλιακού. Υπάρχουν τόσα όμορφα και στιλάτα καπέλα στην αγορά, διάλεξε ένα και κάνε τους καλοκαιρινούς σου περιπάτους με ασφάλεια. Άλλωστε εκτός από την πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος, με το καπελάκι προστατεύεσαι κι από τη γήρανση και της ρυτίδες, οπότε επιβάλλεται.

* Βάλε μπλουζίτσα, καφτάνι ή παρεό

Είσαι λάτρης των θαλασσιων σπορ και των δραστηριοτήτων στην παραλία; Αρέσκεσαι στο να παίζεις ρακέτες, βόλει και να παίζεις στην άμμο ή στα ρηχά; Φυσικά και κάτι τέτοιο είναι μια καλή ιδέα γυμναστικής αλλά μη ξεχνάς πως μπορείς εύκολα να ξεγελαστείς και να καείς. Φόρα μια μπλουζίτσα ή ένα άνετο καφτάνι πριν επιδοθείς στις αθλητικές δρασητριότητες της παραλίας για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο.

* Γυαλιά ηλίου: Ναι είναι κι αυτά απαραίτητα

Το δέρμα γύρω από τα μάτια αλλά και τα μάτια σου δεν πρέπει επίσης να εκτίθενεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Βεβαιώσου πως τα γυαλιά που έχεις επιλέξει έχουν προστασία από τις UV ακτίνες και μη παραμελείς να τα φοράς. Άλλωστε, εκτός από ασθένειες και μελλοντικά προβλήματα όρασης σε προστατεύουν κι από το... μάτι της χήνας.

Μάθε τα πάντα για το πώς θα επιλέξεις σωστά τα γυαλιά ηλίου πατώντας εδώ.

* Μην ξεχνάς το αντιηλιακό & απόφυγε τα λάθη της παραλίας

Όσο κι αν δεν αντέχεις την κρεμώδη υφή του και το άπλωμα του αντιηλιακού είναι κάτι το οποίο οφείλεις να κάνεις, ακόμη κι αν αποφασίσεις να πεις όχι στην ηλιοθεραπεία και να μείνεις υπό σκιά. Αλλά και στην περίπτωση που βάζεις αντιηλιακό, φοράς καπέλο και γυαλιά ηλίου υπάρχουν μερικά συχνά λάθη που κάνεις στην παραλία. Τσέκαρέ τα, απόφυγέ και τα καλές διακοπές.

Μάθε ποιά είναι τα συχνότερα λάθη παραλίας πατώντας εδώ.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα