Στέγνωμα χεριών: γεμίζεις μικρόβια και δεν το ξέρεις;

25.11.2014
Έπλυνες τα χέρια σου και μετά τα στέγνωσες. Με ποιό τρόπο το έκανες; Να προτιμήσεις πετσετούλα ή ζεστό αέρα; Ιδού η απορία.

Κατά καιρούς έχουμε κάνει λόγο για τη σημασία της υγιεινής και το σωστό πλύσιμο των χεριών έτσι ώστε να απομακρύνονται όλά τα βακτήρια και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Και μπορει να έχεις πάρει το μάθημά σου - πλένοντας τα χέρια σου όπως πρέπει με σαπουνάκι και με τη σωστή τεχνική κάθε φορά (ακόμη και στο σεξ), νέα έρευνα ωστόσο έρχεται να προβληματίσει αναφορικά και με το... στέγνωμα.

Πώς τα στέγνωσες, να σου πω αν γέμισες μικρόβια

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι στεγνωτήρες χεριών με τον αέρα στις τουαλέτες είναι κατά πολύ χειρότεροι από το χαρτί κι αυτό διότι εξαπλώνουν παθογόνουν μικροοργανισμούς

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τονκαθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό"Journal of Hospital Infection", καθώς και σχετική επιστημονική ανακοίνωση σε διεθνές ιατρικό συνέδριο στη Λυόν της Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από τέτοιες συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες πετσέτες.

Μάλιστα, όσο πιο έντονα εκτοξεύεται ο θερμός αέρας από τη συσκευή του στεγνώματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο διασκορπισμός των βακτηρίων στο χώρο. Κάθε φορά δηλαδή που στεγνώνουμε τα χέρια μας με αέρα εκτός από το ότι εξαπλώνουμε βακτήρια, μπορεί να δεχόμαστε μικρόβια από τα χέρια άλλων ανθρώπων.

Δηλαδή να μη τα στεγνώνεις με αέρα;

Η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά αστείο να φοβάσαι το παραμικρό. Θα πρέπει κάθε έρευνα να την εξετάζουμε με κριτική σκέψη και λίγο πιο βαθιά. Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ερευνητές πειραματίστηκαν, μολύνοντας αρχικά τα χέρια εθελοντών με ένα ακίνδυνο βακτήριο, τον Λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια, συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα αέρα, διαπίστωσαν ότι, όταν κανείς στέγνωνε τα χέρια του στο μηχάνημα, αφού τα είχε πλύνει ανεπαρκώς, ο μικροοργανισμός αυτός είχε εξαπλωθεί σε όλο τον χώρο γύρω από τη συσκευή σε απόσταση έως δύο μέτρων.

Οι εθελοντές δηλαδή αφενός είχαν εξαιρετικά μολυσμένα χέρια και αφετέρου δεν τα έπλυναν σωστά. Αυτό άλλωστε τονίζει και εκπρόσωπος εταιρίας με μηχανήματα ζεστού αέρα για στέγνωμα χεριών, μιλώντας στην Τέλεγκραφ και κάνει λόγο για εσφαλμένα συμπεράσματα. Όπως τονίζει - μεταξύ άλλων - οι ερευνητές μόλυναν τα χέρια τους με εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα βακτηρίων και επιπλέον, δεν φρόντισαν να τα πλύνουν καλά, προτού τα στεγνώσουν στο μηχάνημα.

Να θυμάσαι: Δε χρειάζεται να φτάσουμε στο άκρο της μικροβιοφοβίας. Το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπουνάκι και ζεστό νερό είναι αρκετό για να σου εξασφαλίσει τη σωστή υγιεινή. Κι αν η έρευνα σε προβλημάτισε, μπορείς να επιλέγεις το χαρτί για το στέγνωμα αν κι εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα