Γιατί λέει ψέματα ένας άντρας (σαν τον Πινόκιο)

28.05.2012
Έχεις καταντήσει σαν το γερό Τζεπέτο! Χάθηκε το μέτρο και δεν ξέρεις κάθε πότε σου λέει ψέματα, που είναι η αλήθεια και γιατί τελικά μπαίνει στη διαδικασία να κρύβει τόσες αλήθειες.

Όχι, ένα αρσενικό δεν λέει ψέματα για τον ίδιο λόγο αλλά υπάρχουν πολλές μορφές του Πινόκιο! Ιδού:

1. Λέει ψέματα για να προστατεύσει τα συναισθήματά σου:

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές ένας άντρας θα πει ψέματα με σκοπό να προστατεύσει την αγαπημένη του. Αν ενδιαφέρεται πραγματικά για σένα, σίγουρα θα προτιμήσει να πει ένα αθώο ψέμα, παρά να σου προκαλέσει πόνο, θυμό ή δάκρυα. Ειδικά, αυτά τα δάκρυα- ποτάμι σίγουρα δεν θέλει να τα βλέπει και θα προτιμήσει να πει ένα μισό ψέμα- μισή αλήθεια για να μην πικραθείς.

Εννοείται πως η τακτική του είναι λανθασμένη. Τα ψέματα πάντα μαθαίνονται, αργά ή γρήγορα και στο τέλος δεν θα το γλυτώσεις το δάκρυ επί 100!

2. Λέει ψέματα για το πόσο αδύνατη είσαι:

Αυτό είναι κάτι που έμαθε από μικρός και το ψέμα εδώ έρχεται σχεδόν ασυναίσθητα.

''Αγάπη μου, με παχαίνει αυτό το ρούχο'', θα του πεις!

''Όχι, βέβαια, δείχνεις πιο αδύνατη από ποτέ'', θα σου πει!

Η αλήθεια είναι πως στην προκειμένη περίπτωση είναι χαμένος από χέρι. Τουτέστιν, και να σου πει ο δόλιος πως το ρούχο σε παχαίνει, εσύ θα καταλάβεις πως σε θεωρεί παχουλή και τότε δεν τον ξεπλένει ο Νιαγάρας.

3. Λέει ψέματα για να σε εντυπωσιάσει:

Ε, μόλις τον γνώρισες και τι περιμένεις να σου πει; Ότι έχουν να τον πληρώσουν δύο μήνες και τα λεφτά του φτάνουν ίσα ίσα για μια γκαζόζα; Θα το παίξει ρομαντικός ο τύπος και θα σε πάει στην ακρογιαλιά, τάχα γιατί έτσι είναι καλύτερα υπό το φως του φεγγαριού.

Η τακτική του αυτή είναι λανθασμένη γιατί όσο μεγαλύτερες προσδοκίες σου δημιουργήσει, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις θα έχεις.

4. Λέει ψέματα γιατί έκανε την κουτσουκέλα του και δεν θα την παραδεχτεί ποτέ!

Είναι γνώρισμα του ανδρικού του χαρακτήρα: ακόμα κι αν τον πιάσεις να απιστεί, θα πεις ψέματα μέχρις εσχάτων αλλά να παραδεχτεί το ατόπημα δεν παίζει ως σενάριο.

Είναι λες και δεν μπορεί να παραδεχτεί στον ίδιο τον εαυτό του ότι είναι ψεύτη, γι' αυτό προτιμά να σκαρφιστεί χιλιάδες ψέματα- ακόμα κι ότι τον απήγαγαν τα ούφο- για να μην παραδεχτεί πως σε απάτησε!

5. Λέει ψέματα για να καλύψει ένα φίλο!

Κάθε άντρας έχει έναν τουλάχιστον μουρντάρη κολλητό τον οποίο πρέπει να καλύψουν. Γιατί έτσι είναι η αντρική φιλία- θα προτιμήσει να σε φλομώσει εσένα στο ψέμα- αλλά τον κολλητό δεν θα τον προδώσει.

6. Λέει ψέματα γιατί του αρέσουν!

Ναι ναι, υπάρχουν και αυτοί οι άντρες που άλλη περιπέτεια στη ζωή τους δεν έχουν, παρά να σου λένε μικρά ή μεγάλα ψέματα. Τον ρωτάς τι έφαγε και για να μην πει τυρόπιτα (είναι που έκανε δίαιτα) θα σου πει πως μόνο νερό ήπιε. Θα τον ρωτήσεις τι ώρα επέστρεψε από το ξενύχτι και αντί για 3 τα ξημερώματα θα πει 3 παρά δέκα, λες και τα δέκα λεπτά είναι που θα κάνουν τη διαφορά.

7. Λέει ψέματα, γιατί τον υποχρέωσες να το κάνει:

Υπάρχουν και κάποια ψέματα που ένας άντρας τα λέει, απλά και μόνο επειδή του ζήτησες να το κάνει. Είναι για παράδειγμα τότε που ήθελες να γλιτώσεις την φιλική υποχρέωση και του ζήτησες να πει ότι δουλεύει! Μην απορήσεις όταν κάποια στιγμή ο καημένος μπερδέψει τα διατεταγμένα ψέματα και χάσει την μπάλα.

Από την Κατερίνα Πατούλια