Τα 3 κοινά μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών

10.01.2016
Επειδή από μόνα τους η αγάπη και το καλό σεξ δεν φτάνουν για να κάνουν τη φλόγα να κρατήσει «για πάντα». Από την Ελεονώρα Γαλάτη

Αν το ζητούμενο κάθε ευτυχισμένης σχέσης είναι η διάρκεια, καλό είναι να γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις για να δώσεις και στη δική σου σχέση την ευκαιρία να μακροημερεύσει.

Το πιθανότερο είναι πως ήδη ξέρεις από προσωπική εμπειρία και μέσα από το περιβάλλον σου ότι ένας θυελλώδης έρωτας έχει περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει σε χωρισμό παρά να κρατήσει ζωντανός για χρόνια.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι με βάση διάφορες έρευνες υποστηρίζουν ότι κάθε ζευγάρι που ονειρεύεται να γιορτάσει μαζί τη Χρυσή Επέτειο των 50 χρόνων, οφείλει να αναπτύξει πιο πεζές και πρακτικές ιδιότητες.

Οπωσδήποτε, ο έρωτας και το πάθος αποτελούν μια καλή αρχή, όμως από εκεί και πέρα το ζευγάρι πρέπει να βάλει γερά θεμέλια για να στηρίξει το οικοδόμημα που θα στεγάσει αυτόν τον έρωτα και θα τον προστατεύσει από τις δοκιμασίες των καιρών.

Ποια είναι λοιπόν τα συστατικά που θα κάνουν όλη τη διαφορά;

1. Η αμοιβαία δέσμευση

Με βάση τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) από το 2010, περισσότερα από τα μισά διαζύγια αφορούν γάμους με διάρκεια από δέκα χρόνια και πάνω, όταν οι σύζυγοι έχουν περάσει τα σαράντα τους χρόνια, ενώ το ένα τρίτο του συνόλου των διαζυγίων εκδίδονται μετά από 15-20 χρόνια γάμου. Δηλαδή, τα περισσότερα διαζύγια βγαίνουν όταν τα παιδιά που πιθανόν να έχουν γεννηθεί στο πλαίσιο του γάμου έχουν μεγαλώσει αρκετά για να μην χρειάζονται διαρκή πρακτική φροντίδα και οι όποιες οικονομικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί.

Με άλλα λόγια, τα ζευγάρια χωρίζουν ακριβώς τη στιγμή που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη σχέση τους περισσότερο από ότι σε κάθε άλλη φάση.

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιθανότητα του διαζυγίου απειλεί έναν στους τέσσερις γάμους που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, αποτελούν διεθνές φαινόμενο το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Χαρακτηριστικά, έρευνα διάρκειας 11 ετών από το Ινστιτούτο Σχέσεων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) στις ΗΠΑ, η οποία παρακολούθησε 172 νιόπαντρους, βρήκε ότι οι γάμοι που επιβίωσαν σ’ αυτό το διάστημα (το 78,5%) ήταν ανάμεσα σε ζευγάρια που ήταν πρόθυμα να «κάνουν θυσίες» για το καλό της σχέσης τους. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα ζευγάρια ήταν αφοσιωμένα όχι μόνο ο ένας στον άλλον αλλά και στην ιδέα του να προστατεύσουν την ίδια τη σχέση τους.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: αν θέλεις να δεις τη σχέση σου να διαρκεί, θα πρέπει τόσο εσύ όσο και ο άντρας σου να είσαστε έτοιμοι να παραμερίσετε πολλές φορές τα προσωπικά σας «θέλω» προκειμένου να παρακάμψετε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν στην πορεία.

2. Η υγιής απόσταση

Σε άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τέρι Όρμπακ (Terri Orbuch), ειδικού σε θέματα γάμου, βρέθηκε ότι τα περισσότερα ζευγάρια ήταν δύο φορές περισσότερα δυσαρεστημένα από την έλλειψη προσωπικού χώρου στη σχέση τους παρά από τα όποια σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζαν.

Πιο συγκεκριμένα, η Όρμπακ διαπίστωσε ότι το 29% των συζύγων δήλωσαν πως «δεν είχαν αρκετό χρόνο για τον εαυτό τους και έναν χώρο για να απομονωθούν» μέσα στη σχέση τους κι ότι αυτό το πρόβλημα απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες. Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η «απόσταση» είναι αναγκαία σε μια σχέση, επειδή δίνει την ευκαιρία στα μέλη του ζευγαριού να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, να ασχοληθούν με τα χόμπι τους και να χαλαρώσουν χωρίς να πρέπει να φροντίζουν τους άλλους.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μαζί. Μια ευτυχισμένη σχέση πρέπει να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και σεβασμό ώστε και οι δύο να μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανεξάρτητα άτομα ο καθένας.

3. Η τρυφερότητα

Τα χάδια και οι αγκαλιές φαίνεται να είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά ενός μακροχρόνιου δεσμού. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του 2011 από το Ινστιτούτο Κίνσεϊ των ΗΠΑ, η οποία εξέτασε τη σχέση συναισθηματικής και σεξουαλικής ικανοποίησης στο ζευγάρι:

Αντίθετα με τα στερεότυπα, η τρυφερότητα αποδείχτηκε ότι είναι πιο σημαντική για τους άντρες απ’ ότι για τις γυναίκες. Επίσης ενδιαφέρον εύρημα της ίδια έρευνας ήταν ότι η γυναικεία σεξουαλική ικανοποίηση από το συντροφικό σεξ αυξάνεται με τον χρόνο: οι γυναίκες που ήταν λιγότερο από 15 χρόνια με τον ίδιο σύντροφο είχαν λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή σε σχέση με εκείνες που ήταν περισσότερο από 15 χρόνια με τον ίδιο σύντροφο.

Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως παρότι μια σχέση μπορεί να επιβιώσει χωρίς σεξ, η σωματική οικειότητα είναι το βασικό κίνητρο που ωθεί τους ανθρώπους να εμπλακούν σε μια σχέση.

«Το σεξ είναι η κόλλα που μπορεί να κρατήσει ενωμένο το ζευγάρι και να ενισχύσει τον δεσμό που τους κρατάει μαζί παρά τις καθημερινές προκλήσεις» εξηγεί η καθηγήτρια σεξολογίας Γκάμπριελ Μορισί (Gabrielle Morrisey): «Χωρίς αυτό, ο καθένας τραβάει τον δικό του δρόμο. Τα ζευγάρια που απολαμβάνουν τακτικά το συντροφικό σεξ, τείνουν να γκρινιάζουν λιγότερο, να τσακώνονται λιγότερο και να νιώθουν ότι έχουν έναν σύμμαχο στη ζωή παρά τα προβλήματα».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: το σεξ οπωσδήποτε είναι σημαντικό, αλλά όχι «ξεροσφύρι». Αν θέλεις να θωρακίσεις τη σχέση σου από τα παράπονα και την απογοήτευση φρόντιζε να αγγίζεις, ν’ αγκαλιάζεις και να χαϊδεύεις τακτικά τον αγαπημένο σου.

Πηγή: Body and Soul