Επτά χρόνια φαγούρα & πώς θα την ξεπεράσετε στη σχέση

12.01.2016
Τελικά τι ισχύει για τη θεωρία με τα «επτά χρόνια φαγούρα» στη σχέση ή το γάμο; Οι ειδικοί δίνουν τη δική τους απάντηση.

Η θεωρία θέλει τα επτά χρόνια γάμου ή σχέσης να πυροδοτεί χωρισμούς, απιστίες ή διαζύγια. Τα επτά χρόνια φαγούρα, αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς μια ψυχολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία στα επτά χρόνια η ευτυχία στη σχέση αρχίζει να καταρρέει.

Ο ψυχολόγος στο Μανχάταν, Joseph Cilona, Psy.D.,τονίζει:

«Η έρευνα δείχνει πως πολλοί παντρεμένοι ενήλικες νιώθουν την ικανοποίησή τους και την ευτυχία τους να μειώνεται όταν ο γάμος τους φεύγει από τη φάση του μήνα του μέλητος. Αυτά τα συναισθήματα φαίνεται πως ξεκινου΄ν στα δύο χρόνια γάμου και απογειώνονται στα επτά χρόνια».

Από την άλλη, η σύμβουλος γάμου, Lesli Doares και συγγραφέας βιβλίων για το πως μπορεί να διαρκέσει ο γάμος, αμφισβητεί τα επτά χρόνια φαγούρα, τονίζοντας πως οι σύντροφοι μπορεί να νιώσουν «δυσαρέσκεια» οποιαδήποτε στιγμή στη σχέση ή το γάμο ή και ποτέ.

Η Doares τονίζει μάλιστα πως τα επτά χρόνια είναι απλά μια ημερομηνία στην οποία τα ζευγάρια έχουν αποκτήσει ήδη ένα ή δύο παιδιά κι αυτά έχουν οδηγήσει στην αλλαγή της σχέσης από το ξεκίνημά της.

«Είναι ένας συνδυασμός ευθυνών, έλλειψη ατομικού χρόνου και χαμένης επικοινωνίας».

Η ειδικός τονίζει πως υπάρχουν ζευγάρια που δεν περνούν ποτέ από αυτή τη φάση. Για να αποφύγετε κι εσείς τη φαγούρα... η ειδικός προτείνει να αντιμετωπίζετε τα ζητήματα που προκύπτουν άμεσα, για να μην συγκρατείτε συναισθήματα που μεγαλώνουν και σας απομακρύνουν.

Αν είσαι τσαντισμένη με τον αγαπημένο σου, με παιδιά ή χωρίς, μίλησέ του άμεσα και μην νομίζεις πως θα το καταλάβεις μόνο ή κάνοντάς του μούτρα (συχνό γυνακείο λάθος)!

Από την άλλη, ζήτησέ του να κάνει το ίδιο με ο,τιδήποτε ενοχλεί κι εκείνος, που το δικό σου μυαλό μπορεί να μην το σκέφτεται καν.

Τη δική μας «φαγούρα», των επτά χρόνων στο womenonly, την ξεπερνάμε καθημερινά με νέες ιδέες για γέματα σχέσεων. Αν έχεις κι εσύ κάποιο ζήτημα που σε απασχολεί, με χαρά, θα το αναδείξουμε!

Από Κατερίνα Πατούλια (Φωτογράφηση του WomenOnly στη γωνιά Home του Attica).