Κι όμως, υπάρχει επιστημονικός τρόπος για να χωρίσεις «ανώδυνα»

14.03.2018
Κι όμως, υπάρχει επιστημονικός τρόπος για να χωρίσεις «ανώδυνα»
Θα περίμενες ποτέ πως η επιστήμη θα είχε να σου προτείνει τον πιο «ανώδυνο» τρόπο για να χωρίσεις από το ταίρι σου;

Να που οι ειδικοί ερεύνησαν, ανέλυσαν και ήρθαν με την απάντηση στην εξής ερώτηση: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χωρίσει κανείς;

Ναι, όπως φαίνεται υπάρχει «ιδανικός» τρόπος για να πεις –ή να σου πουν- το αντίο χωρίς το κοντέρ την απογοήτευσης να χτυπήσει κόκκινο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα με τη βοήθεια Αμερικανών εθελοντών που μίλησαν για όσα τους καταρρακώνουν σε ψυχολογικό επίπεδο, το μυστικό του ιδανικού χωρισμού είναι το εξής: Να τον ανακοινώσεις νωρίς και χωρίς συνοδευτικά ψέματα.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως αποδείχτηκε, ο άνθρωπος ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την εγκατάλειψη του συντρόφου του, θα πονέσει λιγότερο αν η ανακοίνωση του χωρισμού έρθει πριν η σχέση να καταστραφεί εντελώς και αν το ταίρι του είναι απόλυτα ειλικρινές μαζί του.

Ακούγεται δύσκολο, σωστά; Να που, όμως, ο τρόπος αυτός βολεύει και τις δύο πλευρές: Και εκείνον που φεύγει και τον άλλον που μένει πίσω. Τον πρώτο γιατί γλιτώνει από περιττά ψέματα και την υποκρισία του «είναι όλα καλά» και τον δεύτερο αφενός γιατί δεν χάνει τον χρόνο του με έναν άνθρωπο που δεν τον θέλει πια στη ζωή του και αφετέρου διότι βρίσκεται προ τετελεσμένου και δεν έχει άλλη επιλογή παρά να δεχτεί την «ωμή» ειλικρίνεια του ανθρώπου που τον εγκαταλείπει.

Όσον αφορά στο πότε είναι η σωστή ώρα να ανακοινώσει κανείς στον σύντροφό του πως επιθυμεί να χωρίσουν, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το να καταλάβει ο άλλος πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση του και πως το ταίρι του απομακρύνεται σιγά - σιγά, είναι πολύ χειρότερο σε συναισθηματικό επίπεδο από το να του ανακοινωθεί ξαφνικά το τέλος.

Στην πρώτη περίπτωση, του δίνεται ο χρόνος να επεξεργαστεί την πληροφορία, να σκεφτεί λάθη και πιθανές λύσεις και να απογοητευτεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τον «ξαφνικό θάνατο».

Μη σου φαίνεται, λοιπόν, σκληρό το να εκφράσεις όσα νιώθεις με ειλικρίνεια.

Αφού και η επιστήμη συμφωνεί πως είναι ο καλύτερος τρόπο. Τι περιμένεις;