Τα σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση σας θα κρατήσει για καιρό

09.06.2018
Τα σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση σας θα κρατήσει για καιρό
Πόσα από αυτά υπάρχουν στη σχέση σας;

Όταν βρίσκεσαι ακόμη στη φάση της σχέσης στην οποία κάνετε συνέχεια σεξ και κοιμάστε κάθε βράδυ αγκαλιά, είναι λογικό ένα κομμάτι σου να αναρωτιέται (και να ανησυχεί) για το αν αυτό θα κρατήσει στο χρόνο.

Μπορεί o μεγάλος ενθουσιασμός σιγά σιγά να υποχωρεί, αλλά όσο ο καιρός περνάει και εσείς ανακαλύπτετε καλύτερα τα ελαττώματα του άλλου, υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση σας θα κρατήσει για καιρό. Η καθηγήτρια συμβουλευτικής στο Northern Illinois University, Dr. Suzanne Degges-White, μοιράζεται τα σημαντικότερα από αυτά τα σημάδια.

1. Πάνω από όλα, είσαστε πολύ καλοί φίλοι

"Αν ένα ζευγάρι δε θεωρεί πως είναι φίλοι, η σχέση δε θα έχει διάρκεια", λέει η Degges-White. "Αν όλα περιστρέφονται γύρω από το πάθος, το δράμα, το σεξ και τον ενθουσιασμό, η σχέση δε θα γιορτάσει πολλές επετείους".

2. Δεν είσατε συνεχώς μαζί

Παρ'όλο που είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος σου να είναι και πολύ κοντινός σου φίλος, είναι επίσης σημαντικό να μην είναι ο μοναδικός σου κοντινός φίλος, και τα ραντεβού μαζί του να μην είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο ανυπομονείς κάθε εβομάδα.

"Η οικειότητα με τους εαυτούς μας είναι σημαντική προκειμένου να χτιστεί μια υγιής οικειότητα με τους συντρόφους μας", λέει η Degges-White. "Πρέπει να καλλιεργούμε τους εαυτούς μας, και αυτό δε γίνεται αν είμαστε συνέχεια μαζί με τον άλλο. Δεν είναι μόνο οι φιλικές μας σχέσεις, αλλά και ο χρόνος που περνάμε με τους εαυτούς μας που μας ωφελεί και μας κάνει καλύτερους".

3. Συμφωνείτε στα πράγματα που είναι αδιαπραγμάτευτα

Ξέχνα ό,τι σου έμαθαν οι ρομαντικές ταινίες για τα ζευγάρια που είναι άκρως αντίθετα και έλκονται μεταξύ τους. Στην πραγματική ζωή, το να βγαίνεις με κάποιον ο οποίος εξαφανίζεται συχνά και ξενυχτάει με τους φίλους του κάθε Σαββατοκύριακο δε θα δουλέψει αν θέλεις ουσιαστική και σταθερή επικοινωνία και πηγαίνεις για ύπνο νωρίς.

"Τα ζευγάρια που έχουν παρόμοιες αξίες είναι πολύ πιθανότερο να είναι μαζί για πολύ καιρό", λέει η Degges-White. "Όταν οι αξίες του ενός με του άλλου είναι αντίθετες, δημιοργούνται εντάσεις για οικονομικά ή προσωπικά ζητήματα". Αρκεί να θυμάσαι ότι το πολύ καλό σεξ δεν αρκεί να σας κρατήσει μαζί αν έχετε τελείως διαφορετικό όραμα για το μέλλον σας.

4. Δεν κολλάτε σε ρουτίνες

"Μπορεί το να βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά μαζί να είναι ένας τρόπος να έρθετε κοντά σα ζευγάρι, αλλά η σχέση μπορεί να γίνει υπερβολικά προβλέψιμη και κάπως βαρετή", τονίζει η Degges-White. "Κάθε ζευγάρι θα πρέπει να δοκιμάσει δραστηριότητες διαφορετικές από εκείνες που κάνει συνήθως".

5. Δε φοβάστε να μιλήσετε ανοιχτά για το σεξ

Σε κάθε μακροχρόνια σχέση υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε ό,τι αφορά το σεξ, και είναι απαραίτητο να γίνονται συζητήσεις πάνω σε αυτό όποτε χρειάζεται.

"Λέγοντας στο σύντροφο σου το τι πραγματικά χρειάζεσαι αυξάνει τις πιθανότητες να πάρεις αυτό που θέλεις, είτε νιώθεις ότι δεν κάνετε αρκετό σεξ είτε θέλεις να πειραματιστείτε με κάποια sex toys", λέει η Degges-White.

6. Οι διαφωνίες σας σας φέρνουν πιο κοντά

Οι υγιείς τσακωμοί είναι κάτι πολύ δύσκολο, ειδικά αν μεγαλώσατε σε οικογένειες που έλυναν τις διαφορές τους με τοξικούς τρόπους. Σε γενικές γραμμές όμως, ένα καλό σημάδι είναι ότι δε προσπαθείτε να αποδείξετε ο ένας στον άλλο ότι κάνει λάθος.

"Όταν οι τσακωμοί έχουν να κάνουν με την επίδειξη της δύναμης και όχι το να βρεθεί μια λύση, τότε έχει χαθεί η ιδιότητα τους ως χρήσιμο εργαλείο", αναφέρει η Degges-White. "Το να καβγαδίζεις δίκαια σημαίνει ότι από καμία μεριά δεν υπάρχει υποτίμηση και προσβολή".

7. Δεν αισθάνεστε ανασφάλεια για τις επιτυχίες του άλλου

Είτε επειδή ο ένας έχει καλύτερη δουλειά από τον άλλο, είτε επειδή έχει καλύτερο εισόδημα, το να αισθάνεστε πως δεν είσαστε ίσοι μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στο μέλλον. Όπως λέει και η Degges-White, "αν ένας από τους δυο σας ζηλεύει την επιτυχία του άλλου ή πνίγεται μέσα στις οικονομικές διαφορές, μπορεί να καταστρέψει τη σχέση, εκτός αν το ζήτημα αυτό δουλευτεί.

8. Ο ένας συγχωρεί τις κακές μέρες του άλλου

"Όλοι μας έχουμε κακές μέρες που γυρνάμε σπίτι από τη δουλειά άκεφοι και το τελευταίο που θέλουμε είναι να υποκριθούμε πως είμαστε καλά για το σύντροφο μας. Πρέπει να είμαστε πολιτισμένοι και να σεβόμαστε τους συντρόφους μας. Αυτό σημαίνει πως αν εκείνος γυρίσει εκνευρισμένος, θα πρέπει να είσαι αρκετά ευγενική ώστε να μην απαιτήσεις περισσότερα απ'όσα μπορεί να σου δώσει εκείνη τη στιγμή", λέει η Degges-White.

9. Γίνεστε καλύτεροι μαζί, και όχι χωριστά

"Το ποιοι είμαστε τη μέρα που γνωρίζουμε το σύντροφο μας είναι διαφορετικό από το ποιοι είμαστε μετά από ένα, πέντε ή δέκα χρόνια", αναφέρει η Degges-White. "Αν η σχέση σας δε μπορεί να καλλιεργηθεί και να βελτιωθεί όσο κάνετε και εσείς σαν άτομα το ίδιο, θα φθαρεί και θα καταλήξετε να αποφασίζετε αν θέλετε να μαζέψετε τα κομμάτια της και την ξαναχτίσετε ή να τα αφήσετε πίσω σας και να πάτε παρακάτω".

10. Οι ζωές σας έχουν βελτιωθεί σημαντικά από την αρχή της σχέσης σας

"Αναρωτήσου που θα ήσουν αν δεν είχατε γνωριστεί ποτέ και αν δεν είσασταν μαζί. Θα ήθελες τα πράγματα να είναι διαφορετικά; Πώς μπορεί εκείνος να απαντούσε αν εσύ αποφάσιζες να εξερευνήσεις μια διαφορετική καριέρα;", λέει η Degges-White.

Οι θυσίες και οι υποχωρήσεις είναι σημαντικές σε κάθε σχέση, αλλά αν αισθάνεσαι ότι έχεις θυσιάσει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σου για εκείνον,η σχέση δε θα πρέπει να συνεχίσει αν θέλεις να είσαι πραγματικά ευτιχισμένη.