Αυτός είναι ο λόγος που σε μερικές ημέρες ξεκινούν οι μελαγχολικές αναρτήσεις στα social media

18.09.2018
Αυτός είναι ο λόγος που σε μερικές ημέρες ξεκινούν οι μελαγχολικές αναρτήσεις στα social media
Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και μία ανάσα από την έναρξη των μελαγχολικών αναρτήσεων στα social media. «Τελείωσε το καλοκαίρι, εξ ου και η γκρίνια των χρηστών του διαδικτύου», θα σκεφτεί κανείς.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης, έχοντας αναλύσει 2,4 δισεκατομμύρια αναρτήσεις στο Facebook και 1,1 δισεκατομμύρια στο Twitter κατά τα έτη 2009 – 2016, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό που επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ψυχολογία των χρηστών του διαδικτύου δεν είναι ούτε το τέλος του καλοκαιριού, ούτε οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Διαβάστε ακόμη: Γυναίκες… ακαταμάχητες: Έρευνα αποκαλύπτει τα 20 χαρακτηριστικά που «τρελαίνουν» τους άνδρες

Βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, η μελαγχολία μας προκύπτει συνήθως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι ο καύσωνας, το χαλάζι, το πολύ κρύο και οι έντονες καταιγίδες.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρατηρεί και μετρά τη σχέση ανάμεσα στον κακό καιρό και στο συναισθηματικό περιεχόμενο των αναρτήσεων στο Twitter και στο Facebook. Το μέγεθος της επίδρασης του καιρού είναι τόσο μεγάλο, που είναι ανάλογο με την αλλαγή στην ψυχική διάθεση των χρηστών μετά από γεγονότα όπως ένας σεισμός ή ένα περιστατικό μαζικών δολοφονιών σε σχολείο», δήλωσε ο Dr. Esteban Mauro.

Διαβάστε ακόμη: Ανατρεπτική έρευνα: Με αυτές τις γυναίκες απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ τα αρσενικά

Eπιστήμονας του Εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ προσθέτει:

Βρήκαμε ότι ο τρόπος που εκφραζόμαστε, διαμορφώνεται από τον καιρό. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως οι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η μεγάλη υγρασία και η πολλή συννεφιά, δρουν αρνητικά στη συναισθηματική έκφραση των αναρτήσεων.

Μήπως ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε ψυχολογικά την άφιξη του Οκτωβρίου που συνήθως μας χαρίζει τις πρώτες μπόρες;