Το ένα -απλό- πράγμα που κάνουν όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια

26.10.2019
Το ένα -απλό- πράγμα που κάνουν όλα τα ευτυχισμένα ζευγάρια
Ο χρόνος τρέχει. Μας κυνηγά όλη μέρα. Τα ζευγάρια, γονείς ή μη, είναι τόσο πολυάσχολα που δεν φαίνεται να βρίσκουν χρόνο για τη σχέση τους. Μεταξύ των βεβαρημένων προγραμμάτων, των παιδιών και της ατελείωτης δραστηριότητας της καθημερινής ζωής, είναι μοιραίο να βάζεις τον... γάμο τελευταίο - ειδικά αν τα πράγματα πάνε, θεωρητικά, καλά. Κι όμως.. Κάτι μας ξεφεύγει!

Η Julie Morganstern, συγγραφέας του Time to Parent, ενός βιβλίου για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν το χρόνο τους, έχει κάνει μια μικρή έρευνα και έχει εντοπίσει μια πρακτική που εφαρμόζουν τα υγιή ζευγάρια, εγγυάται επιτυχία και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Ούτε έξτρα χρήματα.

Πρόκειται για κάτι πολύ απλό. Μέσα από συνεντεύξεις που έκανε σε πάνω από 100 ζευγάρια για το βιβλίο της, κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι με τους πιο σταθερούς γάμους διέθεταν λίγο χρόνο όλη την ημέρα για αυτό που αποκαλεί «καθημερινή επαφή».

Διάβασε επίσης: Τα σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση σας θα κρατήσει για καιρό

«Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια με τα οποία μίλησα έφτασαν κατά μέσο όρο να έχουν τρία έως πέντε σημεία επαφής ημερησίως, συχνά μόνο για πέντε ή δέκα λεπτά τη φορά, είτε κάνοντας μια γρήγορη κλήση ή στέλνοντας ένα μήνυμα, είτε κάνοντας chat στο τέλος της εργάσιμης ημέρας» γράφει. «Αυτά τα σημεία επαφής είναι καίριες συνδέσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε ότι έχετε κάποιον στο πλάι σας που δίνει σημασία στην καθημερινή ύπαρξή σας. Σημαίνει επίσης ότι έχετε λιγότερα να προλάβετε όταν φτάσετε στο σπίτι (έχοντας περισσότερο χρόνο για επαφή)».

Φαίνεται σχεδόν πάρα πολύ απλό για να είναι αληθινό, αλλά έχει πολύ νόημα. Μιλώντας στο GoodHousekeeping η Morgenstern εξήγησε ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για τα ζευγάρια να μείνουν συντονισμένα μεταξύ τους. «Αν κάνω την καθημερινή επαφή μου, θα ξέρω αν είχε μια καλή μέρα ή μια κακή μέρα ή ότι μια συνάντηση πήγε καλά ή δεν πήγε καλά», λέει. «Όταν βλέπω τον σύντροφό μου στο τέλος της ημέρας, ξέρω ήδη τι συνέβη. Δεν πρέπει να περάσει μισή ώρα για να τον ενημερώσω - κάτι που δεν θα κάνω ποτέ, γιατί θα είμαστε εκτός χρόνου».

Ενώ αυτό λειτουργεί τόσο για τους γονείς όσο και για εκείνους που δεν είναι γονείς, τα ζευγάρια με τα παιδιά επίσης έκαναν καλύτερα αν χειρίζονταν τα καθημερινά τους πλάνα στο διαδίκτυο. «Τα πιο υγιή ζευγάρια είχαν επίσης την πρακτική να χειρίζονται τα λειτουργικά ενός σπιτιού με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο», λέει. «Ερωτήσεις όπως, "Μπορείς να το παραλάβεις στο δρόμο για το σπίτι;” Ή “Ποιος παίρνει τα παιδιά αύριο;” Όλες οι δραστηριότητες γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να το παρακολουθήσουν και να εισέλθουν στο πεδίο αυτό όταν είναι έτοιμοι».

Διάβασε και αυτό: 3 πράγματα που τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν καθημερινά, σύμφωνα με την επιστήμη

Με αυτόν τον τρόπο, όταν φτάσετε τελικά στο να έχετε μισή ώρα ελεύθερου χρόνου, μπορείτε να διασκεδάσετε μόνοι σας: Aράξτε. Χαλαρώστε. Παρακολουθήστε καλύτερα μια τηλεοπτική εκπομπή. Καθίστε και συζητήστε για θέματα που δεν σχετίζονται με την εργασία ή τα παιδιά. Και όμως, υπάρχουν τέτοια θέματα!

Εάν συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την καθημερινή επαφή σας, «δεν παρασυρέστε κατά λάθος χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, κάτι που νομίζω ότι συμβαίνει σε ζευγάρια, ειδικά σε γονείς»», λέει η Morganstern. «Είσαι κοντά, είσαι ενήμερη, είσαι πραγματικά συντονισμένη στις δυσκολίες, τις χαρές, τις απογοητεύσεις, τις ευτυχισμένες μέρες, τις δύσκολες μέρες».

Και δεν χρειάζεται καν να πληρώσετε και για μπέιμπι σίτερ.