Δεν φροντίζει την υγεία του - Πώς θα του αλλάξω γνώμη χωρίς να γίνω πιεστική;

29.03.2019
Δεν φροντίζει την υγεία του - Πώς θα του αλλάξω γνώμη χωρίς να γίνω πιεστική;
Να ξέρεις, δεν είσαι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα...

Ο σύντροφός σου ταλαιπωρείται από ορισμένα θέματα υγείας αλλά θα ήθελες να μπορούσε να γίνει πιο δραστήριος όσον αφορά στην αντιμετώπιση τους; Ξέρουμε είναι κομματάκι δύσκολο αν ο ίδιος δεν είναι αποφασιστικός. Το θέμα σου είναι να μπορέσεις να τον ωθήσεις να το κάνει χωρίς να γίνεις εσύ η κακιά της υπόθεσης.

«Σίγουρα είναι σημαντικό να δεις τον σύντροφό σου να παίρνει αποφάσεις για σημαντικά θέματα υγείας. Κυρίως για τον ίδιο» αναφέρει στο health.com, η Lynn Saladino, κλινική ψυχολόγος από τη Νέα Υόρκη η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση βάρους, τις σχέσεις και τις απότομες μεταβάσεις της ζωής . Όμως, η επιτυχία στο να τον πείσεις, χωρίς να γίνεις κουραστική, εξαρτάται από την προσέγγισή σου.

Διάβασε επίσης: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

Προσπάθησε λοιπόν να μην του δώσεις συμβουλές προτού σου επιτρέψει να το κάνεις. Εάν αφήσεις να γίνει η συνομιλία με τους όρους του, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αμυντική αντίδραση από την πλευρά του. Ίσως ξεκινήσεις να τον ρωτάς με ποιον τρόπο μπορείς να τον υποστηρίξεις καλύτερα και αν είναι ανοικτός σε προτάσεις.

Ξέρω τι σκέφτεσαι τώρα: «Αν του το ζητήσω, δεν θα με υπολογίσει. Πρέπει να κάνω προτάσεις και στη συνέχεια να του τις υπενθυμίζω». Αντιστάσου στην επιθυμία να πιστέψεις αυτήν την πρόβλεψή σου, ώστε να δώσεις μια πραγματική ευκαιρία σε αυτή την κοινή προσέγγιση, προτείνει η Saladino.

Εάν συναντήσεις αντίσταση από τον σύντροφό σου, εστίασε στο τι τον εμποδίζει να το κάνει και πώς θα μπορούσες να ξεπεράσεις αυτό το συγκεκριμένο εμπόδιο. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: «Ξέρω ότι το να ψάχνεις για γιατρούς είναι ένας πονοκέφαλος. Υπάρχει κάτι που σε κάνει να κολλάς για το οποίο μπορώ να βοηθήσω»; Ερωτήσεις όπως αυτή θα ανοίξουν τη συζήτηση και θα σας κάνουν να συζητήσετε ήρεμα και χωρίς να έρθετε σε αντιπαράθεση. Επιπλέον, η συνεργασία είναι πιο αποτελεσματική από την πίεση - και πολύ πιο ευχάριστη και για τους δυο σας.