Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις στη φίλη σου που χώρισε

11.01.2020
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις στη φίλη σου που χώρισε
Eάν κάποια φίλη σου μόλις χώρισε και θες να την κάνεις να αισθανθεί καλύτερα, δίνοντάς της συμβουλές για να της απαλύνεις τον πόνο και να την κάνεις να περάσει λίγο πιο εύκολα αυτή την –δυστυχώς- επώδυνη και αναγκαστική διαδικασία, μάθε ότι υπάρχουν πραγματικά κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για αυτά που θα τη συμβουλεύσεις.

Ο σύμβουλος σχέσεων David Bennett της Double Trust Dating, λέει στο Bustle ότι βασίζεται κυρίως σε έρευνα που κάνει στους πελάτες του.

Μια συγκεκριμένη μελέτη που σχετίζεται με το χωρισμό, η οποία δημοσιεύθηκε στην Journal of Experimental Psychology, έδειξε ότι υπήρξαν τρεις αποτελεσματικοί τρόποι είτε στο να υποβαθμισθεί το συναίσθημα της αγάπης είτε στο να βγουν στο προσκήνιο τα θετικά συναισθημάτα, σε σχέση με το χωρισμό από μια αισθηματική σχέση. Το ονομάζουν «κανονικοποίηση της αγάπης». Η απόσπαση της προσοχής, η αρνητική «επαναξιολόγηση» του πρώην, η αποδοχή και η αναγνώριση των συναισθημάτων αγάπης ήταν όλες οι στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν.

«Η αποστασιοποίηση με άλλα πράγματα βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα μετά από έναν χωρισμό», λέει ο Bennett. «Πες στη φίλη σου να βγει έξω και να κάνει πράγματα που αγαπά. Εάν μάλιστα είναι κάποια στενή σου φίλη, ο Bennet προτείνει αυτά τα πράγματα να τα κάνετε μαζί.

Όσον αφορά στην εστίαση στο αρνητικό, ο Bennet επιμένει επίσης ότι αυτό λειτουργεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι η φίλη σου πρέπει να συμπεριφερθεί άσχημα στον πρώην της με κανέναν τρόπο, ​​μπορεί όμως να γίνει ειλικρινής με τον εαυτό της σχετικά με τα χαρακτηριστικά που μπορεί να ήταν λιγότερο από ιδανικά στον χαρακτήρα του. Δεν είναι κατάλληλη στιγμή για νοσταλγία ή αγάπη του παρελθόντος.

«Ενώ συνήθως δεν συμβουλεύω να είναι κάποιος αρνητικός, αν η φίλη σου μαραζώνει για έναν πρώην, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι καλό για την ίδια. Για αυτό θυμησέ της να επικεντρωθεί στα αρνητικά του πρώην της», λέει ο Bennett.

Η θεραπεύτρια πάνω σε θέματα χωρισμών Lauren O'Connell, από τη Santa Monica, λέει ότι σήμερα, ένας από τους πιο κρίσιμους, αν και δύσκολους, τρόπους για να προχωρήσεις και να θεραπεύσεις τον πόνο, είναι να μείνεις μακριά από τα social media του πρώην σου με κάθε κόστος.

Αν θες μπορείς να ενθαρρύνεις την φίλη σου να τον μπλοκάρει, να τον διαγράψει ή να διαγράψει ακόμα και την επαφή από το τηλέφωνο της. Καλό είναι να μην υποκύψει στον πειρασμό απλά επειδή και μόνο στα social media μπορεί να δει τι κάνει. Aπλά θα οδηγηθεί στη δημιουργία εικασιών για τον πρώην της, που πραγματικά δεν θα ξέρει τι να πιστέψει.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την εμμονή και τον πόνο», λέει η O'Connell.

Και ένα ακόμα καλό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι, για τη φίλη σου και για τον εαυτό σου: Όσο κλισέ και αν ακούγεται, υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ και περνώντας μέσα από αυτό το είδος πόνου, είναι πραγματικά ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις τη δική σου συναισθηματική ανάπτυξη.