Αυτοί είναι οι λόγοι για τον οποίο σου αρέσει να περπατάς χέρι-χέρι με τον σύντροφο σου

04.02.2020
Αυτοί είναι οι λόγοι για τον οποίο σου αρέσει να περπατάς χέρι-χέρι με τον σύντροφο σου
Είναι κάτι πολύ σύνηθες. Γιατί συμβαίνει όμως; Είναι επειδή δεν μπορούμε απλά να κρατήσουμε κυριολεκτικά τα χέρια μας μακριά ο ένας από τον άλλον ή θα μπορούσε να είναι επειδή έχει γίνει ρουτίνα; Υπάρχουν, άραγε, επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία από το να κρατάς από το χέρι σου τον σύντροφο σου, τον φίλο σου, το παιδί σου ή τον γονέα σου; Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Belynder Walia, αυτή η κίνηση μετρά αιώνες και πρόκειται για μία πρακτική που έχει υποβληθεί σε πολλή έρευνα.

Το Harper’s Bazaar μίλησε με διάφορους ειδικούς και ανακάλυψε ότι υπάρχουν αρκετοί απρόσμενοι και ενδιαφέροντες λόγοι για τους οποίους το κράτημα χέρι-χέρι είναι τόσο κοινή ανθρώπινη συμπεριφορά.

1. Το κράτημα χέρι-χέρι έχει οφέλη στη φυσική και πνευματική υγεία σου

Σίγουρα, το να κρατάς από το χέρι τον σύντροφο σου σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία. Αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, τα θετικά συναισθήματα πηγαίνουν πιο βαθιά από αυτό. «Πολλές μελέτες στη νευροεπιστήμη δείχνουν ότι η επαφή παράγει ωκυτοκίνη, μια χημική ουσία που είναι πολύ καλή για την ψυχική και σωματική σου υγεία», λέει ο ψυχοθεραπευτής Silva Neves.

Αυτή η χημική ουσία είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και έχει σχέση με το δέσιμο, τη σύνδεση, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ενσυναίσθηση. Η Janina Scarlet, κλινική ψυχολόγος, λέει ότι μπορεί να «ενισχύσει τον ρομαντικό δεσμό και μπορεί επίσης να μειώσει τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο».

Διάβασε και αυτό: Ο λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν κρατιέται ποτέ χέρι-χέρι με τον σύζυγό της, Φίλιππο

2. Το κράτημα χέρι-χέρι σε εναρμονίζει με τον συντρόφο σου

Όταν οι άνθρωποι αγγίζουν τα χέρια, αρχίζουν να συγχρονίζουν τις αναπνοές τους, όπως φαίνεται σε μια μελέτη του ερευνητή πόνου Pavel Goldstein από το 2018. Όπως εξηγεί η Silva Neves, αυτό σημαίνει ότι «τα συναισθήματα θα ρέουν από το ένα άτομο στο άλλο» - κάτι το οποίο είναι γνωστό ως «διαπροσωπικός συγχρονισμός». Αυτό είναι ένα φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι αντικατοπτρίζουν φυσιολογικά τους ανθρώπους με τους οποίους είναι μαζί.

«Φαίνεται ότι το κράτημα χέρι χέρι εξυπηρετεί επίσης το σκοπό της αίσθησης της εμβάθυνσης στις ανθρώπινες σχέσεις», προσθέτει. Αλλά επισημαίνει, ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν κρατάς το χέρι ενός ατόμου που αγαπάς και εμπιστεύεσαι.

3. Το κράτημα χέρι-χέρι είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεις από την παιδική σου ηλικία

Η ψυχολόγος Becky Spelman, λέει ότι το κράτημα χέρι-χέρι είναι μια συμπεριφορά τόσο ενστικτώδης που δεν χρειάζεται καν να την αναλύσουμε.

«Τα μωρά γεννιούνται με ένα αντανακλαστικό να πιάνουν το χέρι και καμπυλώνουν τα χέρια τους γύρω από κάθε δάχτυλο που τοποθετείται στην παλάμη τους. Ενστικτωδώς προσπαθούν να κρατήσουν τα χέρια. Για την υπόλοιπη ζωή μας, οι περισσότεροι από μας ξέρουμε ενστικτωδώς πότε να κρατήσουμε το χέρι του άλλου», λέει.

Αυτό το διάβασες; 5 πικρές αλήθειες που τείνουμε να αγνοούμε στην αρχή μιας σχέσης (και μετά το μετανιώνουμε)

4. Το κράτημα χέρι-χέρι είναι ένας τρόπος να δείξεις τη στοργή σου

Προφανώς, κρατάς από το χέρι τον σύντροφο σου για να του δείξεις ότι τον αγαπάς. Και η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που συχνά κρατάνε ο ένας το χέρι του άλλου, εκφράζουν λιγότερο θυμό και περισσότερη ικανοποίηση με τη σχέση τους από εκείνους που δεν το κάνουν.

Η ψυχολόγος Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, λέει στο Harper’s Bazaar ότι το κράτημα χέρι-χέρι λειτουργεί επίσης ως συμβολικό σημάδι από κοινωνικής άποψης. «Συμβολίζει το πάθος και μια ισχυρή σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που ενδιαφέρονται βαθιά ο ένας για τον άλλον», λέει.

5. Μπορείς να κρατηθείς χέρι-χέρι ακόμα και με ξένους σε στιγμές κρίσης

Αλλά δεν είναι μόνο οι φίλοι, οι γονείς και οι σύντροφοι που κρατάμε τα χέρια τους με ενστικτώδη τρόπο. «Σε όλες τις κουλτούρες, έχουμε την τάση να κρατάμε το χέρι κάποιου που θρηνεί ή πονάει για να υποδηλώσουμε την υποστήριξή μας προς αυτόν», λέει η Δρ Becky Spelman.

«Σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ακόμη και οι εντελώς ξένοι μπορούν να πιάστούν χέρι-χέρι για να παρηγορηθούν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Οι επιζώντες αεροπορικών δυστυχημάτων, για παράδειγμα, στις περιγραφές τους λένε ότι κρατούσαν το χέρι του επιβάτη που καθόταν δίπλα τους.